Као хришћани, верујемо да је Бог стваран. Такође верујемо да постоје мрачне и демонске силе које се противе Богу. Али неки људи живе свој живот као да Сатана не постоји и да нас не окружују никакве силе таме. Да ли је стварно тако?! Погледајмо мало дубље у ову често занемарену тему.

Има ли заиста мрачних и демонских сила око нас? Да ли би требало да се непотребно замарамо њима или да будемо будни и схватимо их озбиљно? Од постанка човечанства, постоји и схватање да силе таме постоје и да су заиста веома стварне. Као хришћани, знамо да је Сатана пао са неба и са њим група анђеоских бића, те да они сада чине демонске силе које се супротстављају Богу и целој Његовој творевини. Те исте демонске силе су оне које муче човечанство и чине то са намером да се одупру доброти свог Творца, Господа Бога нашег. Али како време пролази и друштво тврди да је све напредније и цивилизованије, удаљили смо се од свега духовног. Не само да смо се удаљили од вере у Бога, већ и негирамо постојање злих сила. Неки тврде да оваква веровања нису ништа друго до бапске приче којима је циљ уплашити децу да би се покорила, други верују да нису ништа друго до верска пропаганда. Али као хришћанима, од изузетне је важности да признамо постојање таквих сила и будемо опрезни у њиховим покушајима духовног рата против нас. Али како можемо бити будни ако све око нас имплицира на то да не постоје демонске и мрачне силе?

Живимо у секуларном и материјалистичком друштву које одбацује потребу за Богом, а ипак прихвата демонско, иако никада не признаје постојање духовне стварности. Хајде да испитамо само неколико начина на које нас ове демонске духовне силе окружују и нападају.

Ђаво се увек лукаво увлачио међу људе радећи једну од две ствари: 1 – Да људи верују да он никада није ни био ту и да је његово постојање немогуће и да је чак глупо и размишљати о њему. 2 – Умањује утицај или озбиљност петљања са мрачним и демонским силама, понашајући се као да су оне безопасне или да су искључиво у забавне сврхе.

Узмимо на пример како данас било ко може да уђе у књижару и за ситне паре купи књигу о враџбинама, бајањима и чарањима. А захваљујући Холивуду који гламурозно приказује такве ствари као фантазију, многи мисле да је ово детињаст и невин хоби. Па ипак, људска историја и посебно, искуство Цркве, учи нас да такве ствари отварају врата у души и дају упориште ђаволу да врши своје демонско дело.

Други пример је како је ђаво успео увести мрачну духовну стварност у облику играчака и предмета забаве. Свако дете старије од осам година сада може да добије оуија таблу која се продаје у свакој великој продавници играчака у Северној Америци. Овај исти објекат је првобитно дизајниран да призива мртве као средство за разговор са духовима. Сад, неки ће тврдити да је све ово једноставно само за забаву! Међутим, Црква га препознаје као заиста опасно средство којим човек ступа у интеракцију са окултним. Још један пример су тарот карте, гледање у шољу и други облици прорицања судбине. Толико људи тврди да је то невино и бесмислено, док ми хришћани знамо моћ и силу коју зли непомјаник може имати над свима који дозвољавају да такве ствари уђу у њихов живот.

У Поновљеном закону Старог Завета, када су Израелци били окружени паганима који призивају духове, практикују чаробњаштво и прорицање, Господ говори свом народу да не чини оно што они чине – јер су све ове ствари одвратне и опасне.

„Нека се не нађе у тебе који би водио сина својега или кћер своју кроз огањ, ни врачар, ни који гата по звијездама, ни који гата по птицама, ни урочник, ни бајач, ни који се договара са злим духовима, ни опсјенар, ни који пита мртве. Јер је гад пред Господом ко год тако чини, и за таке гадове тјера те народе Господ Бог твој испред тебе. Држи се сасвијем Господа Бога својега. Јер ти народи које ћеш наслиједити, слушају гатаре и врачаре, а теби то не допушта Господ Бог твој.” (Поновљени закони 18:10-14)

У то време било је уобичајено да људи бацају чини, призивају духове и покушавају да предскажу будућност. Такве ритуале су практиковали тако што су палили свеће, правили себи опекотине, секли се, приносили жртве, па чак и пили крв. Нису се либили да кажу да је све то учињено преко мрачних сила. Зато Господ поручује своме народу да се по сваку цену мора клонити таквих ствари јер су му одвратне. Па ипак, те праксе су и данас остале, људи их и даље увелико раде, али отворено поричу постојање злих духова –не препознајући опасност.

Немојмо се заваравати мислећи да су приношење жртава, употреба крви или отворено обожавање Сатане ствар прошлости – никако! Те ствари настављају да нас окружују чак и у данашње време и на сваком месту света. А сада све више и више, јер духовно неосетљив свет у коме живимо чак и не види опасност ствари које се раде јавно.

Године 2021. видели смо како се репер удружује са компанијом Nike из Њујорка како би лансирали патике посвећене Сатани, које имају тачно 666 направљених пари који садрже праву људску крв у себи. Ове ципеле су продате у рекордном року и сматрају се ретким колекционарским предметом. Овај исти музичар се види у музичком споту како пада из раја, одлази у пакао, удовољавајући самом Сатани само да би му украо ђавољу круну. Опет, све је више покушаја десензибилизације читаве генерације како би мислила да је ово само уметнички израз, док у стварности, своје време, своју енергију, свој новац, а сада чак и наше уметничке изразе, нудимо демонском свету.

Недавно је један „мегазвездани” пар из Холивуда јавно изјавио да практикује сеансе и ритуале у којима пију крв једно другом. На ово питање девојка је оговорила да заиста повремено пију неколико капи крви једни другима само у ритуалне сврхе. То су исте ритуалне праксе које многи у окултном практикују док се одричу Бога и прихватају демонско. Ништа од овога није ново! Све ове ритуале хришћани су увек одбацивали као сатанске, а који се сада поново појављују као „нови и модерни токови“ међу такозваном елитом нашег друштва.

Све ово, и још много других примера, потврђују да смо окружени толиком тамом која се приказује као безазлена, па чак и гламурозна, а у себи носи веома мрачну и злу силу коју само Господ Бог наш може да избаци и да нас спаси од тога зла.

Да будемо јасни, све ове ствари су заиста веома стварне. Чарања и клетве су стварне, и многи пате од њих. Многе људе у својим домовима или на радним местима тероришу демони. И да! Постоје чак и они који су опседнути ђаволима и потребна им је Божја интервенција да би се ослободили ових веома стварних и злих духова. Добра вест је да је Исус Господ! Наш Бог је Победник, Он је Цар, и свако колено на небу и на земљи ће Му се поклонити и препознати Га као Бога Свемогућег. Иако је борба против таквих сила веома тешка духовна битка, уз помоћ Божију и Његове свете Цркве, победа се даје свакоме ко је спреман да призна Исуса као свог Господа и Спаситеља.

Зато будите будни, јер смо окружени демонским и мрачним силама које делују на разне лукаве и дискретне начине. На нама је да отворимо очи и сагледамо ствари онакве какве заиста јесу. И чинећи то, ми хришћани немамо потребе да се плашимо. Јер у Христу имамо победу. То су речи апостола Павла које нам дају храброст:

„Али у свему овоме побјеђујемо кроз Онога који нас је заволио. Јер сам увјерен да нас ни смрт, ни живот, ни анђели, ни поглаварства, ни силе, ни садашњост, ни будућност, ни висина, ни дубина, нити икаква друга твар неће моћи одвојити од љубави Божије, која је у Христу Исусу Господу нашем.” (Римљанима 8:37-39)

Амин! Ништа нас не може раздвојити. Иако знамо да су ове силе стварне, знамо да је наш Бог већи. Јер, као што смо поучени у животу светог Мојсија Силног, „они који су за нас много су већи од оних који су против нас…“

За Фондацију Пријатељ Божији са енглеског: Никола Животин
Извор: copticorthodoxanswers.org

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *