Недавно је мала али вредна издавачка кућа „АСоглас“ у Зворнику (Република Српска) објавила књигу под горњим насловом; аутор је др Зоран Милошевић, научни саветник Института за политичке студије–Београд.

АУТОР: Драган Р. Млађеновић

Др Зоран Милошевић је рођен 1959. године у Богатићу у Мачви (Србија). Из богате Мачве је кренуо за Београд где је 1983. завршио Војну академију. Затим се уписао на Факултет политичких знаности у Загребу, на коме је 1987. одбранио магистарски рад „Компаративна анализа садржаја о САП Косову недељника НИН, ДАНАС и ТЕЛЕКС“. Следећа станица је био Философски факултет у Српском Сарајеву: на одсеку за социологију Зоран Милошевић је одбранио дисертацију „Савремена друштвена доктрина Римокатоличке цркве“ и затим бива произведен у доктора социологије.

Као научни саветник др Милошевић од 2001. године ради у Институту за политичке студије у Београду.

Др Зоран Милошевић је објавио више од хиљаду библиографских јединица (!) које обухватају монографије, приређена издања, научне и публицистичке чланке и преводе. У Милошевићевој огромној библиографији издвајају се следећа дела: „Политика и теологија“ (1994), „Демократија или христократија – Света столица између рата и мира“ (1997), „Друштвена доктрина Римокатоличке цркве“ (2001), „Црква и политика“ (2002), „Транзиција и Српска црква“ (2004), „Црква, наука и политика“ (2005), „Религија и идентитет“ (2013), „Окултизам и политика“ (2019)…

Велики и бесмртни Фјодор Михаиловић Достојевски је изразио прастару психолошку истину када је забележио следеће запажање: „Учинити први корак, изрећи прву реч – тога се људи највише плаше.“

„Као стари добри професор из наших најлепших школских сећања“ (мср Дајана Лазаревић), др Зоран Милошевић се нимало није уплашио да својом најновијом књигом „СВЕТОСТ – КУЛТУРА – ГЕОПОЛИТИКА“ „учини први корак“ и „изрекне прву реч“,  уводећи у српску социологију, колико је нама познато, досад необрађене и готово непознате теме из области социологије религије, Православља и геополитике, Културе и геополитике, културе памћења… Пишући разумом и душом, узорни научник Зоран Милошевић нас једноставним и свима разумљивим речима уводи у „тамни вилајет“ нама непознатих знања; ево тема којима се бави најновија Милошевићева књига:

 • Улога светости и светаца у формирању идентитета православних народа;
 • Светитељи – небески заштитници руске војске са посебним освртом на преподобног Серафима Саровског;
 • „Страх од слободе“ Ериха Фрома у светлу православне антропологије;
 • Филмови и серије као инструмент геополитике;
 • Култура памћења или култура сећања?
 • Историјско памћење и политика памћења у Србији;
 • Тадеуш Волански – пољски Милош С. Милојевић;
 • Клетве у „Песмама и обичајима укупног народа србског“ Милоша С. Милојевића;
 • Путин – корак испред других;
 • Codex alimentarius, агенда Уједињених нација 2030. и храна будућности;
 • Битка држава за доминацију у области вештачке интелигенције;
 • Дунав, НАТО и стратегија Европске уније за Дунав;
 • Сто година евроазијске интеграционе идеје;
 • Неотроцкизам и његова историја као инструмент савремене геополитике.

***

О вредности научног дела професора др Зорана Милошевића речито говоре награде које је током протекле 2023. године добио код нас и у иностранству. У фебруару 2023. Милошевић је добио Медаљу Максима Богдановича у Минску (Белорусија) и Повељу Пројекта Растко (Београд) за залагање у култури. У августу 2023. му је под руководством Удружења српских стваралаца Словеније у Љубљани додељена Златна значка Европске академије наука и уметности за укупан допринос науци, а издавачка кућа АСоглас у Зворнику (Република Српска), која је објавила најновију Милошевићеву књигу, додељује му Повељу за животно дело у области науке. У новембру 2023. у Санкт Петербургу (Русија) професор Милошевић прима Медаљу Игора Григорјева и Захвалницу часописа „Суштина поетике“ за достигнућа у науци и култури, као и за несебичан допринос развијању српско–руских културних веза.

Сви су они препознали огроман допринос Зорана Милошевића на пољу истраживања социологије религије и геополитике, па очекујемо да ће његова најновија књига „СВЕТОСТ – КУЛТУРА – ГЕОПОЛИТИКА“ привући пажњу и изазвати радозналост нових, будућих читалаца.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *