ВУЧИЋ ГА ОБАВЕСТИО О СВОЈИМ РАЗГОВОРИМА СА ВЛАДИМИРОМ ПУТИНОМ И ГАБРИЈЕЛОМ ЕСКОБАРОМ

* Инцко је разбио БиХ, и кад се вратимо у њене институције – БиХ никад више неће бити што је била пре годину дана

* Прогањају ме за рушење уставног поретка у БиХ, зато што сам у позицији да говорим да у Сребреници није квалификација какву они желе. Ја ћу се вечито против тога борити. А на реалном терену, ниједна одлука коју Шмит евентуално прогласи овде се неће примењивати. Па на који начин они мисле да то спроведу“?

* „Ми овдје имамо само један избор: да прихватимо њихове баханалије и одрекнемо се Републике Српске да би нам аплаудирали један дан, а већ други дан нас кривично прогонили, или да се томе супротставимо. Много је часнија друга варијанта

* „Николас Бернс, док је био помоћник државног секретара, вршио је притисак да неке ствари потпишем: „Ја кажем – не могу. Он каже – не питам те шта можеш, или не можеш, мораш урадити. Ја кажем – ето, нећу, шта сад, он пита – шта ти хоћеш. Кажем – хоћу да идем кући. А онда он каже да је од највећег националног интереса Сједињених Држава да потпишем да нема Председништва БиХ него председник, да се одрекнем полиције и назива Републике Српске. То су била три захтева мени пре 11-12 година. Ја му кажем да то није наш, српски национални интерес. Он мени – а то ме не занима. Кажем ја – не занима ни мене ваш. Ја сам одавно то рекао

* „Не одустајемо од повлачења сагласности на формирање Оружаних снага БиХ. Оставићемо рок од шест месеци да се нормативно уреди та област. Од почетка смо говорили да смо спремни да војни потенцијал на нивоу БиХ буде преполовљен. Ако тога не буде, имамо два процеса. Један је да се донесе закон о војсци Републике Српске која нам по Уставу припада, а други – закон о демилитаризацији простора Републике Српске у погледу војних структура, али не полицијских

_________________________________________________________

СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао је у разговору са председником Србије Александром Вучићем да Република Српска жели мир, али да неће дозволити било коме да укида или уништава право Српске и српског народа на опстанак.

      Вучић је обавестио Додика о разговорима са руским председником Владимиром Путином и са специјалним изаслаником САД за западни Балкан Габријелом Ескобаром, саопштено је из прес-службе председника Србије.

Додик је током сусрета у Београду упознао Вучића о ситуацији у БиХ и даљим плановима политичког Сарајева да убрза процес преузимања прерогатива и компетенција власти Републици Српској.

Теме разговора у Београду биле су и изградња гасовода између Србије и Републике Српске, изградња ауто-пута Сремска Рача-Кузмин-Бијељина и других инфраструктурних пројеката.

– Недељно преподне у разговорима са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком о свим регионалним питањима и изградњи ауто-пута Рача – Бијељина – написао је Вучић на Инстаграм налогу buducnostsrbijeav, уз фотографије са сусрета.

       Додик је претходно – у интервјуу Спутњику – указао да нема ниједну тужбу, ниједну пресуду која би била везана за злоупотребу положаја, али да је медијски спин годинама одржавао ту врсту приче.

Одговарајући на питање да ли Кристијан Шмит наводно има информације да се против њега води истрага за корупцију, Додик је рекао да то Американци причају већ 10 година и да причу о корупцији отворе када год се приближе избори.

– Увек сам у дилеми да ли уопште да коментаришем Шмита, пошто је он неважан, али очигледно да трује јавни простор. Прво се лажно представља. Неизабрани странац ушета у земљу и каже: „Ја сам тај који ће вама одређивати шта да радите“. Срби нису прихватали ни веће силе да им буду тутори – рекао је Додик.

Поновио је да нема ниједну тужбу, ниједну пресуду која би била везана за злоупотребу положаја или која би мирисала на неку врсту корупције, али да постоји медијски спин који је годинама одржавао ту врсту приче.

– Па нека њима истраге, ја знам да тога нема. Они ме сад прогањају за рушење уставног поретка у БиХ, зато што сам у позицији да говорим да у Сребреници није квалификација какву они желе да буде. Ја ћу се вечито против тога борити. А на реалном терену, ниједна одлука коју Шмит евентуално прогласи овдје се неће примењивати. Па на који начин они мисле да то спроведу“? – упитао је Додик.

Он је истакао да амерички званичници не подносе непослушне или оне који им нису поданици, те да је видљива њихова нервоза из тог разлога.

– Али, ми овде имамо само један избор: да прихватимо те њихове баханалије и одрекнемо се Републике Српске да би нам аплаудирали један дан, а већ други дан нас кривично прогонили, или да се томе супротставимо. Много је часнија друга варијанта. Поготову осећај да сте у праву и да оно што долази из Америке не мора да значи да је добро – рекао је Додик.

Он је подсетио да је српски народ осетио да то није добро, од бомби које су бацали.

– Они прете санкцијама, мој одговор је – изволите ви са вашим санкцијама, ми ћемо наше политике – рекао је Додик.

Он је нагласио да санкције нису пријатне, да се могао бавити и неким другим послом па да нема тај проблем, али да се бави овим послом и да хоће да из тога изађе частан и да зна да је учинио све да заштити народ.

Додик је подсетио да је давно био на састанку у Стејт департменту док је Николас Бернс био помоћник државног секретара који је вршио притисак на њега да потпише неке ствари.

– Ја кажем – не могу. Он каже – не питам те шта можеш, или не можеш, мораш урадити. Ја кажем – ето, нећу, шта сад, он пита – шта ти хоћеш. Кажем – хоћу да идем кући. А онда он каже да је од највећег националног интереса Сједињених Држава да потпишем да нема Председништва БиХ него председник, да се одрекнем полиције и да се одрекнем назива Републике Српске. То су била три захтева мени пре 11-12 година. Он каже да је то највиши национални интерес Сједињених Држава. Ја му кажем да то није наш, српски национални интерес. Он мени – а то ме не занима. Кажем ја – не занима ни мене ваш. Ја сам одавно то рекао – испричао је Додик.

Истакао је да је БиХ данас једина колонија у Европи, као и да за одбрану јединства Републике Српске постоји веома снажан институционални блок.

Додик је, говорећи о посебној седници Народне скупштине Републике Српске о враћању одузетих надлежности, нагласио да то више нису питања између власти и опозиције, него – да ли сте за Републику Српску и њена права.

– Ми у Народној скупштини имамо већину. Наравно, имаћемо неку опозицију. Онај ко се сврстава на другу страну сврстава се на страну колаборациониста, што у суштини показују већ дуже. Ако су пристали на Ескобаров захтев да не буде јединствен фронт онда то све говори – рекао је Додик за „Спутњик“.

Он је додао да је остао јединствен фронт у капацитету који има, а то је готово двотрећинска већина, председник Републике, српски члан Председништва БиХ, посланици у заједничким институцијама.

– У том погледу постоји веома снажан институционални блок за одбрану јединства Српске – истакао је Додик.

Ексобар, нагласио је Додик, није разбио тај фронт, можда је придобио неколико послушника.

-Наша права кажу да у Анексу 1 А пише да Република Српска има своју војску. Оно што ми радимо то је да ћемо повући своју сагласност о томе да се формирају оружане снаге БиХ – навео је Додик.

Коментаришући то што Кристијан Шмит каже да је одустао од приче о враћању војске и да су га наговорили неки регионални лидери, рекао да се ништа није променило од онога што је причано пре месец.

– Ми смо послали материјале у скупштину. Нико од предлагача то није повукао. Предложени су одређени закључци да се повлачи сагласност и оставља рок од шест месеци да се нормативно уреди та област. Од почетка смо говорили да смо спремни да војни потенцијал на нивоу БиХ буде преполовљен. Ако тога нема, имамо два процеса – напоменуо је Додик.

Он је појаснио да је један да се донесе закон о војсци Републике Српске која јој по Уставу припада, али је укинута насиљем међународног фактора, и друга, закон о демилитаризацији простора Републике Српске у погледу војних структура, не полицијских.

Додао је и да му је дегутанто да коментарише Шмита и да очигледно ту има неке врсте освете у пласирању неистина.

Одговарајући на питање да ли мисли да ће Запад да дозволи војску Републике Српске, Додик је рекао да је то пут којим Српска иде.

– То је пут којим идемо. Они су упорно настојали да нас гурну у НАТО савез. Зато разумем генералног секретара НАТО савеза који стално нешто говори против мене. Не могу да верујем да сам ја толико значајна фаца. Али и даље му поручујем да Република Српска неће у НАТО и да је изразила своју вољу кроз одлуку Скупштине. Српска жели да остане неутрална, Српска није за НАТО и није ни за један други војни савез – нагласио је Додик.

Концентрација војске на простору БиХ увек се кроз историју, како каже, лоше завршавала и зато је демилитаризација најбоља понуда.

Коментаришући то што је комесару ЕУ Оливеру Вархељију пренео да су представници Републике Српске спремни да се врате у институције уколико би био укинут Инцков закон и шта ће ако не буде укинут, Додик је поновио да се неће вратити.

– Нећемо се вратити. То је њима јасно. Ако је ико хтео да разбије БиХ, а очигледно је Инцко хтио, онда је у томе успео. Какав год био развој ситуације, па и кад се вратимо – БиХ неће никад бити као она од пре годину – истакао је Додик и додао да нема никаквог разлога за страх од избијања неког сукоба.

Према његовим речима, муслимани су у немоћи да спрече политичко деловање одлучили да прете ратом.

– Активирали су своју стару пропагандну структуру да говоре о страшном Додику који нема ни војску, ни обавештајну службу, који управља Републиком која је у неповољном окружењу, коју западне силе третирају као непотребну и у тим околностима се сваки дан борим готово из почетка. И њима је досадило да има неко упоран – рекао је Додик.

Он је напоменуо да су, док је ишао у Вашингтон, написали да се забрањује грађанима САД да са њим комуницирају, па га чуди како то комуницирају Ескобар и амбасадор.

– Замрзнута је имовина Додику у САД. Милорад Додик нема тамо имовину. Немам је ни у западној Европи. Оно што имам, имам овдје и нешто у Србији – каже Додик.

ИЗВОР: http://fakti.org/dodik/dodik-bih-je-jedina-kolonija-u-evropi-za-odbranu-srpske-imamo-snazan-institucionalni-blok

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *