„СА ПУТИНОМ ЋУ НАРЕДНЕ СЕДМИЦЕ РАЗГОВАРАТИ О СВИМ ВАЖНИМ ПИТАЊИМА“

* „Габријел Ескобар се меша у наше ствари. Из САД  позива моје сараднике и тражи да утичу да променим политику

* Нагласио да од Москве очекује само разумевање и да ће се кроз систем УН, као и до сада односити доследно, да ће у оквиру имагинарног самопроглашеног тела које се зове Савет за имплементацију мира Русија имати улогу као што је имала до сада: “То је сасвим довољно што се нас тиче да ојачамо ту позицију и стекнемо додатно уверење да је Русија спремна да настави са истом политиком”

* „Кључно економско питање је изградња гасовода од Раче, односно Бијељине до Бањалуке о чему постоји договор из времена Јужног тока са “Гаспромом” да се гради заједно. Пошто градимо ауто-пут, то је добра прилика да пратимо ту трасу и изградимо гасовод до Бањалуке. Нама су Руси већ потврдили да ће до краја године бити иста цена гаса коју имамо, слична оној коју има и Србија, а покушаћу да добијемо и оно што је председник Србије Александар Вучић добио за наредних неколико месеци“

* „Градимо српско-руски православни центар у Бањалуци и храм који је буквална реплика храма који је постојао у Кремљу. Верујем да ћемо све завршити за две-три године. Раније, кад је та иницијатива била у зачетку, замолио сам председника Путина да дође на освећење храма. Он је климнуо главом. Е, то климање главом морам да потврдим

__________________________________________________________

СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће идуће седмице бити у Москви и разговарати о свим важним питањима везаним за актуелну политичку ситуацију у БиХ.

Додик од Москве очекује разумевање и да ће се кроз систем УН, као и до сада односити доследно, да ће у оквиру имагинарног самопроглашеног тела које се зове Савет за имплементацију мира Русија имати улогу као што је имала до сада.

“То је сасвим довољно што се нас тиче да ојачамо ту позицију и стекнемо додатно уверење да је Русија спремна да настави са истом политиком”, рекао је Додик за “Спутњик”.

Када је реч о привредној сарадњи, као кључном питању, истакао је изградњу гасовода од Раче, односно Бијељине до Бањалуке о чему постоји договор из времена Јужног тока са “Гаспромом” да се гради заједно.

“Пошто градимо ауто-пут, то је добра прилика да пратимо ту трасу и изградимо гасовод до Бањалуке. Нама су Руси већ потврдили да ће до краја године бити иста цена гаса коју имамо, слична оној коју има и Србија”, рекао је Додик и додао да ће покушати да добије и оно што је председник Србије Александар Вучић добио за наредних неколико месеци док се тржишта не стабилизују.

Он је напоменуо да је на ред дошао споразум који је раније потписан између Владе Републике Српске и “Гаспрома”, а подсетио је и на ранији договор да се у северном делу Српске граде две гасне електране.

“Ја желим да обновим и ојачам тај споразум”, истакао је Додик.

Волио би, каже, и да Путин дође у Бањалуку и сматра да би се и у условима пандемије у том граду окупила немерљива маса људи која би дошла да га поздрави.

“Имао сам раније један договор с њим па ћу покушати поново да то утврдим. Градимо српско-руски православни центар у Бањалуци и храм који је буквална реплика храма који је постојао у Кремљу. Раније кад је та иницијатива била у зачетку замолио сам председника /Владимира/ Путина да кад дођемо до освећења тог храма да би било добро да и он буде ту. И он је климнуо главом. Е, то климање главом морам да потврдим – да ли ће се то десити. Верујем да ћемо у наредне две-три године финализовати изградњу”, рекао је Додик.

Он је рекао да се увек радује кад иде у Русију јер Путин пита како може помоћи, а на Западу одмах почну да захтевају.

Одбацио је тврдње са Запада да својим иницијативама само спроводи план смишљен у Србији и Русији, истакавши да му Путин никад није рекао да овдје треба да спроводи неку револуцију него да подржава територијални интегритет и уставно уређење БиХ, а то значи два ентитета и три конститутивна народа.

“Кад одвојите политику и сведете на људски ниво драго ми је да нисам њихов човек, јер се жели рећи да овде нема људи који одлучују својом главом него морате имати неког тутора. Пошто не пристајемо да је тутор из Британије или Америке, онда мора да има неки други тутор, па кажу да је Русија”, навео је Додик.

Додик је рекао да је поносан на то што има добар однос са Вучићем и Путином, Виктором Орбаном и неким другим председницима, одличну сарадњу са Кином, што може да сарађује са људима из Хрватске и Словеније.

“Русија се веома коректно односила према међународном праву, пре свега према Дејтонском споразуму и остала доследна у тумачењу и примени слова уговора. То нам је омогућило да се упорно можемо борити за наше право”, рекао је Додик за “Спутњик”.

Он је подсетио да је Русија повукла сагласност за именовање Кристијана Шмита за високог представника, да је показала велику принципијелност.

Сматра да је Вучић недавно направио велики успјех у Русији, те поздравио успјех састанка да у потпуно нестабилном времену добије такву цијену за гас у вријеме кад се очекује велика потрошња.

Додик је указао да је за Србе, у време кад су сатанизовани на Балкану, важно да имају пријатеља какав је Русија, али је напоменуо да Запад манипулише улогом коју Русија има на овим просторима јер сматра да се више мешају Британија, Америка, ЕУ, Немачка.

“У мојим разговорима са председником Путином увек се ишло за тим да се потврди међународни споразум по коме је БиХ јединствена у смислу територије и да треба поштовати два ентитета и три народа. Сва ствар је у томе што се то не поштује него се неки западни нижеразредни чиновници овдје покушавају вежбати на нама у пројекту имагинарног стварања државе”, нагласио је Додик.

На питање шта конкретно Русија може да учини, јер Немачка и САД гурају санкције против њега, будући да не може то да спречи, Додик је рекао да то неће ни тражити већ да му је важно да разуме ситуацију.

“Те санкције су више одраз немоћи. Ми смо овде присиљени да понекад ћутимо али некад дође време да морате све да кажете. Што се тога тиче, мислим да постоји разујевање Русије”, рекао је Додик.

О односима с руским амбасадором Игором Калабуховом, кога су недавно окривили да се мијеша у унутрашње ствари БиХ, Додик је истакао да се он не меша у унутрашње ствари већ каже да ће поштовати оно што се овде договоримо.

Додик се истакао да се заменик помоћника америчког државног секретара Габријел Ескобар меша у унутрашње ствари, да му зову сараднике из Америке телефоном и траже да утичу на њега да променим своју политику.

“Зато нашој малој заједници, као што је Република Српска, веома импонује кад имамо разумевање једне велике Русије. Импоновало би нам и да имамо разумевање и Америке, али немамо. И зато смо престрављени њиховим присуством овде. Они нису дародавци, они су инквизитори”, закључио је Додик.

ИЗВОР: http://fakti.org/dodik/dodik-prestravljeni-smo-prisustvom-amerikanaca-u-bih-oni-su-inkvizitori

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *