Турска ескалира тензије својим провокацијама против Грчке. Синоћ је одржана 3Д представа над Аја Софијом поводом пада Цариграда.

„Аја Софија је срце света и глас имама ће се увек чути“, кажу Турци.

У 3Д снимку се чује спомињање Мехмеда Освајача.

„Без страха је кренуо ка Цариграду са срцем у пламену за освајање. Заједно са својом светом војском или би пао мртав или би постао Освајач. Подигао је заставу тачно усред Константинопоља и она се и даље вијори.

Поставио је и мујезина у Аја Софији. Са својом магијом, са својим поносом, са својом ћудљивошћу, са својим Кератијем и својим Мраморним морем, са својим Босфором, са својим погледом на Аја Софију, која је срце света и овде никада неће ућутати имамов позив на молитву. Констанитниопољ ће заувек бити хваљен именом Освајача.”

Како преноси skai.gr, председник Ердоган је пред хиљадама Турака који су присуствовали прослави рекао да данашњи Турци модерне Византијце треба да ставе на сметлиште историје, јер су „наши преци сахранили Византију” и осврнуо се на визију велике Турске 2053.

Тачније, „Турци морају бити уједињени јер су национални интереси земље важнији од политике. Као што су наши преци сахранили Византију, надајмо се да ћемо данас, градећи своју визију за 2053. годину, моћи да данашње Византинце, који интригирају против нас, бацимо на сметлиште историје.“

ИЗВОР: http://borbazaveru.info/content/view/16089/1/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *