У среду, 14. децембра у Великој сали Дома омладине одржан је комеморативни скуп у част др Живојина Ђурића (1954 – 2022), истакнутог политиколога и директора Института за политичке студије.

Скупу се први обратио др Урош Шуваковић, дугогодишњи пријатељ и колега Живојина Ђурића. Кратком али достојанственом уводном речју је поздравио окупљене колеге и поштоваоце лика и дела Ђурића. Минутом ћутања одата је пошта недавно преминулом.

Реч је преузео др Милан Јовановић осврнувши се на три круга живота Ђурића. Први, везан за родно место Штубик у неготинском крају, други везан за професију и Институт којем је Ђурић посветио свој живот и трећи, везан за три дивне даме – његову супругу Даницу и кћерке Милену и Александру.

Др Ђорђе Стојановић се осврнуо на научни рад Ђурића, давши занимљиву анализу цитираности научних радова из друштвених радова данас, односом између објављеног и цитираног.

Скуп је затворио др Зоран Милошевић, такође велики пријатељ Живојина Ђурића и дугогодишњи сарадник. Осврнувши се на уметничку црту личности, допринос естетизацији амблема и часописа Института, патриотизам и визионарство Ђурића, Милошевић је дао још један поглед на његову личност – емотивног и искреног пријатеља и човека који је многима помогао. Многи су заплакали када је познати професор поменуо омиљену песму покојног пријатеља:

„Ај, па пукни зоро, стару мајку пробуди,

Па да види ко јој долази…“

Директору ИПС-а Живојину Ђурићу нека је Слава и Царство Небеско, а породици саучешће и подршка.

Д. Лазаревић

One thought on “КОМЕМОРАЦИЈА У ЧАСТ ДР ЖИВОЈИНА ЂУРИЋА”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *