Апостолску чврстину показују монаси Кијево-печерске лавре

  •  Значајно је напоменути да од више од 220 монаха Кијево-печерске лавре само је један постао Јуда, пребегавши у ПЦУ.
  • Веће цркве у горњем делу Лавре, које је УПЦ раније користила за богослужења, власти су незаконито одузеле. Они су предати псеудоцрквеној политичкој структури тзв. Православној цркви Украјине (ПЦУ), гомили прерушених лопова, уз помоћ којих власти покушавају да униште православље у Украјини.
  • Сада су се власти усмериле на доњи део Лавре. Већ би је заузели (наредбу упућену УПЦ да напусти Лавру већ је издала власт), али су наишли на отпор, који нису очекивали.

АУТОР: Андреј БАЈДА

Улазак Господњи у Јерусалим… Одавно православни Украјине нису славили овај празник у тако напетој атмосфери. Борбе су у току у јужним и источним регионима земље. А у централним и западним регионима – још један рат. Рат са православљем започет од стране власти.

Антиправославни прогон траје, али главни удари на цркву тек предстоје. Гомиле демона заузимају цркве, пребијају свештенике и мирјане. Власти фабрикују кривичне поступке против свештеника и монаха. Медији нападају Украјинску православну цркву, не презајући од провокација и лажи…

У Кијево-печерској лаври је 9. априла (2023) служено свечано Богослужење које је служио предстојатељ УПЦ, Митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије. Служба је одржана под ведрим небом, ниједан храм који је још остао у близини цркве у доњем делу Лавре није могао да прими оволики број верника.

Веће цркве у горњем делу Лавре, које је УПЦ раније користила за богослужења, власти су незаконито одузеле. Они су предати псеудоцрквеној политичкој структури тзв. Православној цркви Украјине (ПЦУ), гомили прерушених лопова, уз помоћ којих власти покушавају да униште православље у Украјини.

Сада су се власти усмериле на доњи део Лавре. Већ би је заузели (наредбу упућену УПЦ да напусти Лавру већ је издала власт), али су наишли на отпор, који нису очекивали.

Православни су одбили да напусте свети манастир. Покушавају да бране своја права на суду, али се у украјински суд не могу уздати. Она је под контролом власти, то је јасно показало разматрање „случаја” игумана Лавре, митрополита Павла. Митрополит је оптужен за „подстицање верске мржње“ и „негирање руске агресије“. Седница је већ била одложена и одложена за други дан, али се судија „изненада предомислио”. Журно је наставио састанак и послао владику Павла у кућни притвор. Митрополит је дужан да остане у притвору у месту службене регистрације, ван Кијева. Намесник је лишен могућности да обавља своје дужности, па чак и да посећује манастир. Сматрали су да ће Лавру бити лакше одузети од цркве у одсуству намесника. Погрешно су израчунали! Ауторитет митрополита Павла међу православнима је само растао.

На истом славском богослужењу, митрополит Онуфрије је поименично помињао све патријархе који су били предстојатељи помесних православних цркава, укључујући и Патријарха московског и све Русије Кирила. Ово је стари црквени обичај, али у Украјини данас за такав корак је потребна храброст. Храброст, коју предстојатељ УПЦ имао. Још се усуђује да у Кијеву држи проповеди на руском. Али ово је нечувено!

И напрасно су неки руски политички посматрачи журили да оптуже митрополита Онуфрија за „кукавичлук“, „издају“, „лицемерје“, „отпадништво“. Митрополит је целог живота доказивао супротно од онога што тврде његови тужитељи. За њега је прогон који је доживела Украјинска црква далеко од првог. И сведочим да он још увек није сломљен.

Желим да верујем да ће издржати до краја.

Волео бих да верујем да ће Украјинска православна црква издржати до краја, а можда ће морати да издржи још страшније прогоне (тако се развија ситуација). Горко је чути када људи далеко од цркве инсистирају да су УПЦ и ПЦУ замазани истим светом, те да се свађају само око имовине. То су чисте лажи! Украјинске власти су у више наврата изјављивале да су спремне да оставе цркве, парохије и сву имовину УПЦ, ако канонска црква призна супремацију патријаршијског „митрополита“. Односно, престала би да буде црква! Међутим, канонска православна црква у Украјини је жива, не губи тло под ногама.

Значајно је напоменути да од више од 220 монаха Кијево-печерске лавре само је један постао Јуда, пребегавши у ПЦУ. Апостолску чврстину данас показују монаси Кијево-печерске лавре. А у Украјини је верски рат.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://www.fondsk.ru/news/2023/04/10/ukrainskaja-vojna-s-pravoslaviem-58980.html

One thought on “УКРАЈИНСКИ РАТ СА ПРАВОСЛАВЉЕМ”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *