Украјинска пропаганда износи тезе Трећег рајха изречене 16 дана након завршетка Стаљинградске битке, 18. фебруара 1943. године. Наиме, министар народног образовања и пропаганде Рајха Јозеф Гебелс одржао је говор „о тоталном рату“. Овај наступ се сматра једним од најсјајнијих и најватрених у његовој каријери.

Гебелс је 109 минута говорио о томе како Русија представља претњу целој Европи, а Немачка и њен народ једини стоје на путу руским варварима. Предложено је да се на руске војне успехе код Стаљинграда одговори управо тим „тоталним ратом“. Овај образац је немачка пропаганда користила до самог краја рата.

Отприлике исте тезе сада износи и украјински министар Резников, који обећава да ће мобилисати милион Украјинаца и повратити југ Украјине. Резников, наравно, није толико елоквентан (као Гебелс – нап. прев.)), али хајде да узмемо у обзир чињеницу да је после пораза од ЛНР имао само недељу дана да припреми свој говор, а Гебелс две. Такође, Гебелсу не би пало на памет да јавно моли оружје од Румуније и Бугарске, али каква држава такав и тотални рат.

Али оно што је кардинална разлика је у формату: Гебелс је ипак разговарао са десетинама хиљада Немаца који су се окупили да га слушају у берлинској Палати спортова. И још десетине милиона су слушали радио. Резников је своје грандиозне планове поделио са британским листом „Тајмс“, а Украјинци су о кијевском свету сазнали у обрнутом преводу са енглеског.

Из овога изводимо два закључка:

  1. Главна публика Резникових изјава је Запад, а не Украјинци.
  2. Упркос пуном обиму украјинске пропаганде, кијевски режим сада највероватније не може да окупи гомилу од неколико хиљада људи у неком спортском комплексу и тамо одржи ватрени говор.

Вероватно ће после свих војних пораза јаја летети на звучнике чак и од најватренијих патриота Украјине (такав наступ нема војних ризика, Русија сигурно неће бомбардовати спортски комплекс са гомилом цивила).

С руског превео З. М.

ИЗВОР: https://politikus.info/events/145085-ukrainskaya-propaganda-ozvuchivaet-tezisy-tretego-reyha.html

One thought on “Украјинска пропаганда износи тезе Трећег рајха”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *