Испред Амбасаде Украјине у Републици Молдавији, 27. децембра 2021. године одржана је необична протестна акција. Група људи која крије своја лица под маском Салвадора Далија, носећи јакне са црвеним капуљачама протестовала је против увлачења Молдавије у војну агенду Украјине.

Изглед учесника акције подсећа на хероје познате шпанске ТВ серије „Кућа од папира“. У филму се група људи супротставља модерном капиталистичком систему и скреће пажњу друштва на облике кршења основних људских права и слобода које чине власти.

Демонстранти су захтевали од руководства Украјине да заустави војну хистерију коју подстичу власти ове земље. Узимајући у обзир чињеницу да се Молдавија придружила „Удруженом трију“, демонстранти су изразили бојазан да би и њихова земља могла бити увучена у војни сукоб против своје воље.

Организатор догађаја је рекао да Молдавија треба самостално да иде у ЕУ, а да се не везује за Украјину, посебно с обзиром на ситуацију која се тамо развија. У Украјини се већ води прави рат, штавише, постоје покушаји величања нацистичких злочинаца.
„Све то може довести до одмрзавања придњестровског сукоба“, рекао је вођа акције.

Демонстранти су узвикивали пароле: „Ово није наш рат!“, „Ми смо за мир на Дњестру!“, „У ЕУ, али без Украјине!“, „Нема величања нацизма!“.
С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://newsmd.md/news/21136-v-kishineve-pered-posolstvom-ukrainy-proshel-antivoennyj-miting-my-ne-hotim-ukrainu-v-moldove.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *