Румунија може постати центар за преонаоружавање украјинске авијације војном техником НАТО образаца

 АУТОР: Јуриј БОРИСОВ

Министарство одбране Румуније је 4. новембра 2022. године потписало уговор о набавци 32 ловца Ф-16АМ/БМ у конфигурацији М6.5.2, који су претходно били у служби норвешког ратног ваздухопловства, а од норвешке агенције за набавку наоружања.

Уговор укључује резервне моторе, резервне делове и логистику, као и обуку техничког особља на земљи. Цена трогодишњег уговора је 388 милиона евра, трансфер ловаца у Румунију почеће крајем 2023. године и требало би да буде завршен током 2024. године … Румунија је раније од 2016. до 2021. године добила 17 ловаца Ф-16АМ/БМ од португалског ратног ваздухопловства према два уговора. Сви румунски Ф-16АМ/ВМ су доведени до јединственог стандарда М5.2Р и део су 53. ловачке ескадриле 86. ваздухопловне базе у Фетештију. Планирано је да се ови авиони дораде до стандарда М6.6. Око 28 ловаца МиГ-21 Ланцер Б/Ц такође остаје у борбеном саставу румунског ратног ваздухопловства, подељеним у две ескадриле, до њихове замене, због чега су и купљени бивши норвешки Ф-16АМ/ВМ.“

На први поглед изгледа да ова вест није ништа посебно. Међутим, на други поглед намећу се нека важна питања, уз то и веома актуелна.

РУМУНИЈА ДОБИЈА АВИОНЕ КОЈИ МОГУ ДА НОСЕ НУКЛЕАРНО ОРУЖЈЕ

Прво питање је ту због чињенице да је румунско ратно ваздухопловство наоружано истим тим ловцима Ф-16, који су у низу других „ненуклеарних“ земаља НАТО-а претворени у „летелице двоструке намене“, тј. , способан да носи нуклеарно оружје. Тачније, америчке термонуклеарне бомбе породице Б-61.

Ево шта медији извештавају о присуству таквих нуклеарних бомбардера, на пример, у служби турских ваздухопловних снага: „Раније, ове [2022] године, НАТО је објавио да седам земаља НАТО-а обезбеђује авионе двоструке намене за мисију размене нуклеарног оружја . Земље нису идентификоване, али су пет надалеко познате: Белгија, Немачка, Италија, Холандија и Сједињене Државе. Шеста земља је вероватно Турска (упркос гласинама да више није део мисије), у ком случају су неки турски Ф-16 још увек опремљени за употребу бомби Б61. Седма земља је била мистерија, али се испоставило да је Грчка. Иако Грчка више нема залихе нуклеарног оружја (премештено је 2001.) и нема наменску борбену јединицу, она има резервне јединице и мисију за ванредне ситуације. Као и други савезници (са изузетком Француске), Грчка је у потпуности укључена у НАТО групу за нуклеарно планирање.“

Будући да ће команда НАТО-а тешко открити све карте у вези са саставом својих нуклеарних снага на европском ареалу операција, а узимајући у обзир чињеницу да авион Ф-16 румунског ратног ваздухопловства учествују у нуклеарним вежбама „Steadfast Noon“ серије и технички су погодни за употребу нуклеарног оружја, могуће је са високим степеном поверења сматрати да је и Румунија такође улази у НАТО земље са нуклеарним бомбардерима.

Румунски ловци-бомбардери Ф-16АМ/БМ током нуклеарне вежбе НАТО Steadfast Noon, октобра 2022.

Долазак додатних 32 ловца Ф-16 из Норвешке у састав румунског ратног ваздухопловства може се сматрати озбиљним јачањем способности нашег потенцијалног непријатеља на јужном крилу европског ареала операција. Посебна опасност од оваквог гомилања ударног наоружања лежи у чињеници да је тактичка авијација НАТО-а, распоређена на аеродромима источноевропских земаља, заправо стратешка у односу на Русију и Белорусију, јер јој радијус деловања омогућава да нанесе нуклеарне ударе на територију ове две државе.

Иста намерна нејасноћа створена је и у вези са авионима Ф-16 пољског ратног ваздухопловства: они такође учествују у нуклеарним вежбама „Steadfast Noon“, иако се Пољска не појављује на листи земаља НАТО-а одобрених за употребу нуклеарног оружја.

Пољски ловци Ф-16 делују у близини ваздушне базе Ласк (Пољска)

Истовремено, овај проблем се не исцрпљује могућим учешћем румунског ваздухопловства у нуклеарном бомбардовању Русије. Постоји још непосреднија претња коју представља испорука десетине додатних Ф-16 Румунији из Норвешке.

Англосаксонски шефови војног блока НАТО већ дуго промовишу питање снабдевања кијевског режима војном авијацијом. У првој фази покушали су да реше овај проблем тако што су у Кијев пребацили старе борбене авионе совјетске производње, који су још увек у употреби у ваздухопловству низа источноевропских земаља. То су углавном МиГ-29 и Су-25. И поред тога што Запад категорички негира испоруку оваквих машина Украјини, не може се искључити да се неке од њих већ налазе у овој држави. На то указује, посебно, јасан вишак броја авиона украјинског ратног ваздухопловства, као и чињенице о борбеној употреби америчког ракетног наоружања за авијацију, за шта (стари) украјински авиони нису прилагођени.

У сваком случају, НАТО има ограничене могућности да овај проблем затвори старом совјетском технологијом. С тим у вези, питање пребацивања украјинског ратног ваздухопловства на НАТО моделе постаје све хитније на Западу. А овде се најчешће помињу ловци Ф-16.

Истовремено, САД и низ других „аутохтоних“ земаља НАТО-а које имају машине овог типа у употреби, не желе да њима снабдевају кијевски режим, плашећи се да ће се превише дубоко увући у украјински сукоб. Норвешка је једна од њих.

Источноевропски вазали САД су друга ствар, они нису у позицији да приговоре Вашингтону, а то су потврдили када су поклекнули пред америчким притиском и пристали да део свог совјетског арсенала дају Украјини. Међу овим земљама су Пољска, Словачка и иста та Румунија.

Узимајући у обзир искуство њихових односа са америчким господаром, не бисмо у потпуности искључили да је пребацивање додатних десетина норвешких Ф-16 у Румунију предуслов за отварање почетне базе за обуку на њеној територији за украјинске пилоте да би научили да користе америчке авионе. А онда да се Ф-16 лагано преда на располагање Украјини.

Важно је напоменути да је пре недељу дана у Румунији министар одбране ове земље Василе Динчу смењен са функције, противећи се војној помоћи Украјини и позивајући на обнављање нормалних односа са Русијом.

Стога, прича о пренаоружању румунског ратног ваздухопловства америчким ловцима Ф-16 може имати злокобан наставак. А Румунија би могла да постане земља из које ће почети стварање украјинског ратног ваздухопловства на суштински другачијим, још опаснијој НАТО основи.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://www.fondsk.ru/news/2022/11/06/peredovoj-hab-pentagona-57616.html

One thought on “Румунија – логистички центар Пентагона”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *