О жељи Запада да освоји цео постсовјетски простор

АУТОР: Јуриј Борисов

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг никада себи није дозволио да јавно говори са позиција које се на било који начин разликују од ставова Вашингтона и Лондона. Све што каже и ради може се посматрати као испуњавање директива англосаксонског центра. За то чак желе да га охрабре Нобеловом наградом за мир.

Поводом Нове године, овај петоминутни нобеловско лауреат, познат по наративу „мир је рат“, објавио је тезе које не остављају сумњу у приоритете стратешког курса Запада. А ови приоритети не слуте на добро европским партнерима Англосаксонаца.

У суштини, реч је о наставку досадашње антиевропске политике усмерене на учвршћивање поделе Европе по линији напредовања НАТО-а на Исток, са перспективом присвајања читавог постсовјетског простора од стране Запада.

Истовремено, питања економске користи самих европских земаља чланица НАТО-а потискују се у други план. У ствари, политичка надградња постаје основа такве изврнуте пирамиде, а економска основа постаје њена рахитичка надградња. У природи, таква конструкција није одржива, али у условима гушења националног суверенитета већине вазалних држава САД, ово може да функционише још неко време.

Столтенберг јасно ставља до знања да од сада ни НАТО ни његови вашингтонски господари нису у принципу заинтересовани за европску економију:

„Опасно је зависити од ауторитарних режима. Не тако давно, многи су веровали да је куповина гаса из Русије чисто комерцијална ствар. Реалност је да је ово политичко питање. Ради се о нашој безбедности. Бизнис је такође и политика. Ову грешку не смемо поновити са другим ауторитарним режимима. Најмање са Кином. Не смемо да постанемо рањиви тако што ћемо постати превише зависни од критичних сировина и производа. Не смемо да извозимо технологију која би заузврат могла да нас угрози. Не смемо изгубити контролу над критичном инфраструктуром која је потребна и за цивилно друштво и за војне активности. Као што су луке, железница, телекомуникације, 5Г мреже. Наставићемо да тргујемо са Кином. Али то мора да се уради на начин који не нарушава нашу безбедност. То је заједничка одговорност… Често се каже да је рат исувише озбиљан да би био препуштен дискрецији генерала. На исти начин можемо рећи да је пословна активност превише озбиљна да би се поверила само пословним лидерима“.

Оправдање за постојање ове изврнуте пирамиде је све већа претња „западним вредностима“ од „савеза ауторитарних режима“: „Ауторитарни режими су проширили своју сарадњу. Неколико недеља пре руске инвазије на Украјину, председник Путин и председник Си састали су се у Пекингу. Најавили су стратешко партнерство без ограничења. Русија и Кина све више тренирају и војно раде заједно. Њихова економска сарадња се шири. Кина није осудила инвазију Русије на Украјину. Напротив, они промовишу руски наратив окривљујући НАТО. Кина је по први пут подржала захтев Русије да НАТО затвори своја врата новим државама чланицама. Не само да јача сарадња између Русије и Кине, већ Русија гради ближе везе са другим ауторитарним режимима као што су Иран и Северна Кореја. То су различити режими, али их уједињује чињеница да промовишу алтернативни светски поредак. Они се залажу за вредности које крше нашу веру у слободу и демократију. У опаснијем свету, утолико је важније да се ми који верујемо у слободу и демократију држимо заједно… Зато што делимо исте вредности и заједно смо много јачи него сами. НАТО представља 50 одсто светске економске моћи и 50 одсто светске војне моћи. У извесном смислу, ово је пола света… и докле год ми бринемо о НАТО-у, НАТО ће се бринути о свима нама.”

Другим речима Столтенберг је рекао да је Европа позвана да жртвује све што има како би се припремила за нови велики рат. У чему сама Европа, која географски предњачи у конфронтацији са „агресивним Истоком“, има незавидну, али познату улогу да извлачи кестене из ватре за прекоокеанске газде.

Основно је да је Европи позната таква улога, коју су успешно тестирали Англосаксонци, када су у оба светска рата Европљани претрпели највеће жртве у западном свету. А иза океана ће учинити све што је могуће, чак и немогуће, да искључе било које друге опције за Европу.

Зато су дигнути у ваздух гасоводи система „Северни ток“, да европски вазали не би ни имали сабласне наде у могућност повратка у светски поредак који им је одговарао. Ово је добро рекао Алексеј Пушков, члан Савета Федерације Руске Федерације: „Догодило се оно што ја називам „великим јазом“ између Европе и Русије. Немачка је сломила кичму старих односа одбијајући руски гас који јој се испоручује Северним током. А подривање „Северног тока“ и „Северног тока-2“ ставило је тачку на чак и теоријску могућност да се обнови доток гаса у Немачку. Прекид испорука руског гаса, који је служио као основа „посебних односа“ између Москве и Берлина, чак и током Хладног рата, враћа ситуацију у период пре чувеног „гас-гасовод“ споразума потписаног између СССР-а и СР Немачке, под Брежњевом и Брантом, пре више од 50 година“.

Данас се, с једне стране, повећава контрола европског дела Северноатлантске алијансе од стране њених англосаксонских елемената. С друге стране, европско вазалство постоји као обрнута пирамида, са репом који маше псом у смислу да прекоморска политика покушава да трајно контролише европску економију. Настаје објективна противречност између економске основе и политичке надградње, када „једни неће, други не могу“ да постоје у обрнутом свету. И ова контрадикција ће се погоршавати све док светски систем не достигне критично, експлозивно стање. Ипак, иза европске привреде, као главне жртве, стоје стотине милиона потрошача који се осећају све више превареним.

Домаћини утакмице очекују, међутим, да ће овога пута успети да усмере разорну енергију европског хаоса у правцу који им је потребан – на исток, елиминишући Русију као главну препреку њиховој неподељеној светској доминацији. Да би то урадили, спремни су да расходују не само део Украјине, већ и целу Европу.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://www.fondsk.ru/news/2023/01/08/zakon-perevernutoj-piramidy-ili-vassalnaja-uchast-evropy-58165.html

One thought on “Закон обрнуте пирамиде – или вазална судбина Европе”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *