ГРАДСКО веће Вуковара донело је одлуку о изменама градског статута којима се бришу одредбе о службеној употреби српског језика и ћириличног писма, те ставило ван снаге одлуку о остваривању равноправне употребе језика и писма српске националне мањине на подручју Вуковара.

Одлука о избацивању ћирилице и српског језика из службене употребе донета је на основу резултата пописа становништва у Хрватској, којим је утврђено да у Вуковару живи 29,73 одсто Срба, а за статус службеног језика потребно је да их буде једна трећина.

Председник Демократског савеза Срба Срђан Милаковић, иначе бивши заменик градоначелника Вуковара, рекао је како је то „поклон вуковарским Србима на крају године од политичке гарнитуре на челу са градоначелником Пенавом“.

– Овим је окончано десетогодишње насиље над ћирилицом и српским језиком, а у том периоду су разна државна тела учинила све да до примене овог права српске заједнице никада ни не дође. Попис становништва 2021. чекао се као спасоносно решење у нади да ће Срба у Вуковару бити мање. Иако је попис показао проценат заступљености српске заједнице од готово 30 одсто – никоме ни на памет није пало да се ово право српске заједнице у Вуковару задржи – рекао је Милаковић.

Он је цитирао и једног од већника Вуковара, који је на седници рекао како „ми не морамо мењати статут и укинути ово право, али хоћемо“.

– Тако то изгледа када примена права зависи од онога ко је на власти, а признаје само силу – рекао је Милаковић.

Он је додао како је, на жалост, то још једна од многих порука српској националној мањини од стране политике и институција у Републици Хрватској да се права која су јој законом загарантована примењују на „кашичицу“ и од случаја до случаја, а да правне заштите пред институцијама у Републици Хрватској нема.

– Иако Република Хрватска улази у све јачу интеграцију са Европском унијом ипак у цивилизацијском смислу, у поштовању људских права не показује да ту и припада. Сви знамо да ово право које је сада укинуто никада стварно није ни заживело. Али то је симболика која показује однос институција према припадницима једне деградиране, ратом и политиком опустошене заједнице и правима које она има. А тај однос је такав да сигурно неће обновити поверење. Што се српског језика и ћириличног писма тиче, то нам ипак нико не може одузети – казао је Милаковић, преноси Вечерњи лист.

ИЗВОР: https://www.novosti.rs/c/planeta/region/1187131/vukovar-izbacio-cirilicu-epilog-desetogodisnjog-nasilja-nad-srpskim-jezikom

One thought on “ВУКОВАР ИЗБАЦИО ЋИРИЛИЦУ: Епилог десетогодишњог насиља над српским језиком”
  1. Па ћирилица је избачена и из Србије.У Новом Саду јепредседник Матице српске проф.др Драган Станић је избројаон аулици 1,5% ћириличких исписа.А он је верло паметан-рекаоједа је историја нама дала два писма и има тако да остане.Е неће бити тако,него је нама историја дала такве паметне Србе као што је он,али не да остану8 два писма, него да остане једно-хрватска латиница.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *