• Из потеза и саопштења која су пристигла из ЕУ али и речи председника Србије поводом дешавања на Косову и Метохији јасно је да међународна заједница оправдава понашање Аљбина Куртија према Србима, газећи и сопствене вредности које пропагира, а то су заштита и права и живота мањина, оцена је Зорана Миливојевића, дипломате у пензији.
АУТОР: Бранкица Ристић
Чињеница је, додаје он, да је намера да се Србија натера да призна реалност на терену, односно, да призна Косово по сваку цену, па и по цену људских живота.

ЕУ дала подршку Куртију

„Председник Србије Александар Вучић рекао је да Србија води тешке разговоре са представницима међународне заједнице, због угрожености живота Срба на Косову и Метохији али да је акценат стављен на српске барикаде, а да они који су заједно са НАТО газили територијални интегритет Србије покушавају да га газе и данас, супротно Резолуцији 1244 и свим другим споразумима, и да желе сукобе, јер им је важнији територијални интегритет Косова од живота Срба. А Београд жели мирно решење,“ наводи наш саговорник.

Миливојевић додаје да се све лепо видело из саопштења ЕУ у коме не само да се обе стране криве, већ се потенцира на флоскулама као што су „Република Косово“, „држава Косово“ чиме се јасно ставља до знања како гледају на Приштину.
„Само по себи, то саопштење све говори и оно је само потврда онога што ми већ и знамо – да се обе стране третирају једнако, што импутира да су у Бриселу потпуно сврстани на једну страну и то на косовску. Такође, да дају пуну подршку и Куртијевој политици и његовом понашању у овом случају, јер ми овде ништа нисмо урадили да би нас кривили,“ каже Миливојевић.

Америка чека епилог

Шта више, додаје он, у ЕУ наводе чак и да треба да се суздржимо од напада на косовску полицију чега уопште није ни било, али и на тај начин дају до знања да Косово третирају као суверену државу и у том смислу шаљу поруку и Србији.
„Они наступају са те позиције и ту не треба ништа ново очекивати. Такође је забрињавајуће што нема никакве реакције засноване на вредностима на којима запад иначе инсистира, а то су угрожавање људских права, живота, цивилизацијских тековина једног народа, па и заштите духовности и верских осећања. То нам показује докле су међународни центри моћи спремни да иду ка остварењу својих циљева газећи при том и сопствене вредности“ каже он.
Наш саговорник је уверен да ће оваква реакција међународних фактора имати сасвим супротан ефекат код Срба од онога коме се они надају.
„Овакав став ће само продубити ситуацију, јер овако понашање међународних актера ће додатно појачати отпор код Срба,“ уверен је Миливојевић.
У прилог томе, додаје он, треба разумети и постављање нових српских барикада у Бошњачкој махали које су превентива, јер Приштина је решена да иде даље на силу. С друге стране и тишина која поводом ових дешавања долази из Америке, по Миливојевићу има смисао:
„Америка ћути намерно, и препушта да Европа делује и да ствар доведе до усијања, да би се она на крају појавила као арбитар. Овако се понаша јер и њој одговара да се позиција Србије ослаби, да би је притисли да прихвати западне услове и да призна Косово,“ уверен је наш саговорник.

Рашчишћавање за косовски „Дејтон“

Миливојевић истиче и да се отвара питање где је граница неделовања Кфора с обзиром да је његова прва надлежност да штити мир и стабилност.
„Сад се поставља питање да ли је Кфор и даље у мандату у коме је обавезан по Резолуцији 12 44 или потпуно сада доминира утицај и методологија решавања питања иза кога стоји НАТО и западни центри моћи који ово све хоће да реше на силу без обзира на све елементе права“ примећује Миливојевић.
Закључак је да оно што је могуће да се деси је и да неке државе желе да дође до оружаног сукоба, како би могли да извуку Приштину из пропалих преговора и непоштовања потписаних међународних споразума, јер знају да би оружани сукоб могао да довде у овој ситуацији причу на нови колосек. А то би довело до неке могуће међународне конференције која би за епилог имала нешто попут Дејтона, чиме би дали косовској независности крила.
ИЗВОР: https://sputnikportal.rs/20221227/je-l-izdata-zapadna-dozvola-za-ubijanje-srba-opak-plan-na-cijem-putu-su-barikade-1148578946.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *