• „Западна демократија“ Украјине требало би да постане добра лекција за Белорусију, рекао је Николај Шћекин, шеф одсека за социологију јавне управе Института за социологију Националне академије наука Украјине.
  • орупција, русофобија, парализа државне власти и њена неспособност, црквени раскол, економски колапс, некажњена убиства посланика, новинара, јавних личности су се преокренули Украјина у очигледни амерички сателит, колонију колективног Запада.
  • Братски украјински народ постао је жртва политичких авантуриста и унутрашњих издајника. Одржани марш фашистичких радикала 14. октобра у Кијеву говори много. Стварно је и срамота међу њима видети и колаборационисте-издајнике из Белорусије“

„Белоруски народ мора схватити да међународна заједница све успехе Белорусије двосмислено доживљава. Достигнућа наше земље колективни Запад негативно тумачи и агресивно их доживљава. Друштвени модел или друштвени процес, идеолошко оправдање или вредносне смернице наметнути споља увек делују неповратно деструктивно за народ, његову историју и будућност. Најближи суседи – Литванија, Пољска, Летонија, Украјина – су заробљени сопственим илузијама и снобизмом својих политичких елита“, сматра Николај Шћекин.

Николај Шћекин

Према његовим речима, демократија у Украјини изродила се у диктатуру малих криминалаца. „Украјина је постала“ успешно „војно-политичко, психолошко полигон за развој нових хибридних метода. Корупција, русофобија, парализа државне власти и њена неспособност, црквени раскол, економски колапс, некажњена убиства посланика, новинара, јавних личности су се преокренули Украјина у очигледни амерички сателит, колонију колективног Запада. Поновно оживљавање нацизма у Украјини постало је највећа трагедија за читав словенски свет. Уз попустљивост власти и прећутну сагласност, као и финансијску подршку колективног Запада, Украјина се нашла у стању грађанског рата и постала дестабилизујући фактор у систему регионалне безбедности, уверен је експерт. Пошто је под спољном контролом, Украјина не може да води независну политику, што је такође утицало на односе и са Белорусијом. Рат идеологија довео је до увоза туђих вредности украјинском друштву. Братски украјински народ постао је жртва политичких авантуриста и унутрашњих издајника. Одржани марш фашистичких радикала 14. октобра у Кијеву говори много. Стварно је и срамота међу њима видети и колаборационисте-издајнике из Белорусије“.

Николај Шћекин је приметио да је Александар Лукашенко увек у односима са Украјином теђио дијалогу и конструктивне интеракције у свим сферама, пружајући свеобухватну помоћ, често не обраћајући пажњу на критике споља. „Штавише, Белорусија је на свим нивоима међународних односа саосећала са њеном позицијом. Довољно је подсетити се јединствене ситуације не само у обезбеђивању места за састанак шефова држава Нормандијске четворке, већ и у стварању свих геополитичких и регионалних услови у промовисању мира у Украјини. Председник је био први у свету који је предложио фундаментално нови и ефикасан формат за решавање сукоба и заложио углед наше земље ради мира, рачунајући на пристојност свих страна. Ово је био корак од стране Александра Лукашенка заиста храбар, политички зрео и достојан националног лидера“, нагласио је Николај Шћекин.

Према његовим речима, белоруски грађани морају схватити да су председникове акције сада усмерене на супротстављање деструктивном раду Запада, где САД имају координациону улогу. Не можемо поновити грешке Украјине. Суверенитет и независност Белорусије највеће су и најважније богатство Белоруса. Због тога су мере од сузбијања екстремизма и величања нацизма од виталног значаја. Свако од нас мора бити одговоран према земљи и судбини будућих генерација.

Да приметимо: Светска банка је у јесењем регионалном истраживању значајно побољшала прогнозу раста белоруске економије за 2021. годину. Стручњаци предвиђају раст белоруског БДП -а од 1,2%.

Упркос санкцијама „колективног Запада“ против Републике Белорусије, развој белоруске економије у периоду јануар-август 2021. карактерише повећање бруто домаћег производа Белорусије за 3%, а обима индустријске производње за 8,6%.

У периоду јануар-август 2021. извоз робе повећан је за 6,5 милијарди (36,4%). Док 64,1% произведених индустријских производа је извезено у периоду јануар-јул 2021. Салдо спољне трговине робама и услугама био је позитиван у износу од 2,3 милијарде долара и побољшан је у односу на јануар-август 2020 за 1,1 милијарду долара …

У друштвеној сфери ситуација остаје стабилна. Стварна стопа незапослености у периоду јануар-јул 2021. године износила је 4,1% радне снаге у поређењу са јануаром-јулом 2020., што значи да се није променила. Реални расположиви новчани приходи становништва повећани су за 3,1%.

У првој половини 2021. године директна страна улагања износила су 1,2 милијарде долара, што је за 12,6% мање него у истом периоду 2020.

Према главним смерницама монетарне политике за 2021. годину, обим међународне резервне активе од 1. јануара 2022. требало би да буде најмање шест милијарди долара. Међународна резервна актива Белорусије од 1. октобра 2021. године износила је 8,5 милијарди долара (у еквиваленту).

У септембру 2021. године златне и девизне резерве смањене су за 36,8 милиона долара, или 0,4%, након што су у августу порасле за 1,1 милијарду долара, или за 14,2%. До смањења је углавном дошло због планиране отплате спољних и унутрашњих обавеза у страној валути, као и смањења цене монетарног злата. Одржавање нивоа златних и девизних резерви у септембру олакшано је куповином девиза од стране Народне банке на аукцијама Белоруске валуте и берзе, као и приливом девиза у буџет.

Очувана је релативна стабилност курса националне валуте.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОРИ:

https://www.belta.by/society/view/schekin-zapadnaja-demokratija-ukrainy-dolzhna-stat-horoshim-urokom-dlja-belarusi-464941-2021/

 

https://www.belstat.gov.by/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *