СРПСКИ ЧЛАН ПРЕДСЕДНИШТВА БиХ ОПЕТ ГЛАСАО ПРОТИВ СВИХ ТАЧАКА ДНЕВНОГ РЕДА

* У Источном Сарајеву рекао: „Одавде идем у Бањалуку да учествујем у раду проширеног колегијума Владе да се договоримо о динамици израде радних аката и да одржимо рок за акте који враћају уставну потенцију Републици Српској

* „Република Српска не жели да узурпира ништа од онога што је БиХ дато Уставом и Дејтонским споразумом. Те ствари и даље ће остати БиХ. Српска не удара ни на једну уставну ствар која припада БиХ, Федерацији БиХ или кантонима

* „Ја нисам Алија Изетбеговић који је мир жртвовао за БиХ, не желим да мир жртвујем за Републику Српску, али ћу учинити све да политичким средствима обезбедим права Републици Српској и, ако треба нешто да жртвујем, жртвоваћу себе. Не желим да из овог времена изађемо са нерешеним стварима – не вјерујемо високом представнику, не верујемо Уставном суду где три странца и два муслимана доносе одлуке“,

* „Високи представници и троје страних судија у Уставном суду БиХ континуирано руше уставни поредак БиХ, због чега ће спорне одлуке Уставног суда бити проглашене ништавним. Земљиште ће бити уписано на Републику Српску, као што јој и припада, јер нигде у Уставу не пише да БиХ има своју имовину

* „Од чланова Председништва БиХ Жељка Комшића и Шефика Џаферовића, који наступају заједнички, чуо сам да у тексту уговора са Исламском верском заједница у БиХ пише да је она домицилна, а да су СПЦ и Ватикан страни субјекти. То иде за тим да се каже да су Срби и Хрвати, католици и православци овде странци, а да је једини домицилан фактор овдје ислам

* „За мене је неприхватљиво да се већа права дају једној верској заједници него другима, односно – тражењу да јавни и приватни сектор омогуће верницима муслиманима да петком прекину посао ради одласка на молитву и да за то добију надокнаду“

___________________________________________________

СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик поновио је данас да једино Савет за спровођење мира /ПИК/ БиХ може деблокирати рад институција БиХ и да се не би изненадио да то тело, које је подстицало бившег високог представника Валентина Инцка да допуни Кривични закон БиХ, повуче ту одлуку.

 

       „У сваком случају, док се то не учини, немамо потребе да расправљамо и одлучујемо у Парламентарној скупштини“, рекао је Додик, констатујући да спорна одлука није била предлог ниједног домаћег органа па да би Парламентарна скупштина о томе одлучивала.

Додик је истакао да су председник Републике Српске, Народна скупштина, као и он у својству председника најјаче политичке партије у Српској, били у праву доношењем одлуке о стављању ван снаге Инцковог решења у вези са допуном Кривичног закона БиХ.

„Одавде идем у Бањалуку да учествујем у раду проширеног колегијума Владе да се договоримо о динамици израде радних аката и да одржимо рок за акте који враћају уставну потенцију Републици Српској“, навео је Додик.

Он је поновио да Република Српска не жели да узурпира ништа од онога што је БиХ дато Уставом и Дејтонским споразумом и да ће те ствари и даље остати БиХ.

„Не удара се ни на једну уставну ствар која припада БиХ, Федерацији БиХ или кантонима“, рекао је Додик на конференицји за новинаре у Источном Сарајеву.

Према његовим речима, очигледно постоји проблем зашто Република Српска има та права и да неки желе да то грубом силом отму.

Српски члан Председништва БиХ навео је да високи представници и троје страних судија у Уставном суду БиХ континуирано руше уставни поредак БиХ, због чега ће спорне одлуке Уставног суда бити проглашене ништавним.

„Земљиште ће бити уписано на Републику Српску, као што јој и припада, јер нигде у Уставу не пише да БиХ има своју имовину. А Устав је рекао да само оно што је изричито дато БиХ припада БиХ, а све остало ентитетима. Не може Уставни суд да одређује како то да се уреди, може само да процени да ли је неки закон у складу са Уставом БиХ“, закључио је Додик.

Подсећајући да је Уставни суд прописао да су њихове одлуке обавезујуће и да неко треба кривично да одговара за то, Додик је поручио да ће онда морати да затворите сву политичку гарнитуру која је на власти.

„Не можемо да трпимо преваре и подметања која чини Уставни суд, који донесе незакониту одлуку и онда се позива на њу, а нигде се не позива на Устав“, нагласио је Додик.

Он је истакао да је Република Српска и раније покушала да обезбеди дијалог и да је Народна скупштина усвојила платформу за то, али да политичко Сарајево то није прихватило.

„Због тога је неопходно да чинимо све да наша уставна права афирмишемо“, рекао је Додик.

Он је поновио да Република Српска не атакује на БиХ и њен територијални интегритет, као и да не жели да угрози мир.

„Ја нисам Алија Изетбеговић који је мир жртвовао за БиХ, не желим да мир жртвујем за Републику Српску, али ћу учинити све да политичким средствима обезбедим права Републици Српској и, ако треба нешто да жртвујем, жртвоваћу себе. Не желим да из овог времена изађемо са нерешеним стварима – не верујемо високом представнику, не верујемо Уставном суду где три странца и два муслимана доносе одлуке“, закључио је Додик.

Парламент Српске изјасниће се о тачкама против којих сам гласао

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је на данашњој седници Предсједништва био против свих тачака дневног реда, те да ће о свим тим питањима на посебној седници изјаснити Народна скупштина Републике Српске.

Он је навео да је реч о десетак тачака против којих је гласао.

„Међу њима је и тачка о отварању конзулата Руске Федерације у Бањалуци. Народна скупштина ће се према томе односити јер је она коначно место доношења те одлуке, као што је предвидeо Устав, а не Председништво“, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву и изразио уверење да ће републички парламент донети одлуку у складу са интересима Српске.

Као кључно питање данашње седнице Председништва БиХ Додик је навео уговор са Исламском заједницом у БиХ, за коју је рекао да се изненада појавио на дневном реду.

„То је тачка која стоји од 2006. године, када је Српска православна црква потписала уговор са БиХ, односно 2008. године када је потписала Католичка црква, односно Ватикан“, рекао је Додик и додао да је то стајало јер постоје проблеми, јер се прави дискриминација међу верницима.

Он је истакао да је апсолутно неприхватљиво и понижавајуће нешто што се данас сазнало и што има везе са политичким и правним односима у БиХ, а не само са питањем вере.

„Нисам против да се уреде односи БиХ и Исламске заједнице“, рекао је Додик и додао да без обзира и да је све утаначено, данас не би гласао за то, имајући у виду да се придржавао закључака Народне скупштине Републике Српске да српски представници у заједничким институцијама неће доносити одлуке.

Српски члан Председништва прецизирао је да је потпуно ново и неприхватљиво да се мења процедура усвајања таквог уговора.

Он је навео да је од чланова Председништва БиХ Жељка Комшића и Шефика Џаферовића, за које је рекао да наступају заједнички, чуо да су након оволико времена открили да је Исламска заједница у БиХ домицилна, а да су СПЦ и Ватикан страни субјекти.

„Што иде за тим да каже да су Срби и Хрвати, католици и православци овде странци, а да је једини домицилан фактор овдје ислам. Као да је БиХ једина земља у којој се ислам упражњава као вера“, упозорио је Додик.

Комшић и Џаферовић се појачаним мерама безбедности штитили од хармоникаша

       Према његовим речима, Комишић и Џаферовић су тражили да ово усвоји Председништво БиХ и да не иде у Парламентарну скупштину, која се изјашњавала о уговорима са друге две верске заједнице.

„Наравно да је неприхватљиво да се већа права дају једној верској заједници него другима“, рекао је Додик, који се противи и Комшићевом образложењу да јавни и приватни сектор омогуће верницима муслиманима да петком прекину радно време ради одласка на молитву.

– Они хоће да кажу да су Срби и Хрвати странци, а једини фактор су Бошњаци. Они су тражили да то усвоји Председништво и да то не иде на Парламентарну скупштину и наравно да је то неприхватљиво да се даје веће право једној верској заједници“, рекао је Додик.

Истакао је да нема ништа против верских обичаја, али да је неприхватљиво да се дозвољава да муслимани напусте своје радно место и да је послодавац дужан да им то надокнади.

„То би требало да буде уједначено и да се омогући да сви верници имају исти третман. У сваком случају, ја сам против да се то ставља на дневни ред док се те ствари не реше и не усагласи са верским заједницама. Овај предлог врви од дискриминације“, каже Додик.

Тиме би, додао је, православцима и католицима била послата порука да су странци и да одавде треба да оду.

„То није тако и то је још једна наивних да понижава друге и дискриминише. Они су на крају повукли ту тачку дневног реда, то је њихова одлука била, не моја, али сам исто тако рекао зашто нисам гласао и зашто сам против“, истакао је Додик.

ИЗВОР: http://fakti.org/dodik/dodik-necu-se-iznenaditi-ako-pik-povuce-inckov-zakon-ne-pristajem-da-samo-islam-budedomicilna-vera-u-bih

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *