Како саопштавају амерички медији из Кливленда (Охајо) сасвим случајно, али на кратко, решена је мистерија украдене Теслине бисте из августа 2014.

Лу Ребровић је пре неколико дана укуцао своје презиме у Гугл у нади да ће пронаћи неке давно изгубљене рођаке са којима би се могао повезати сада када је у пензији. Уместо тога, потпуно га је шокирао један од првих резултата које је претраживач избацио: листинг на LiveAuctioneers.com; то је популарна веб страница за аукције која омогућава галеријама и приватним лицима да преко њих понуде уметничка дела за онлајн лицитацију.

„Бронзану бисту мушке фигуре са потписом мога оца М.Л. РЕБРОВИЋ“, понудила је на аукцији Premier Auction Galleries.  На листи није писало да је то Теслина биста, већ је у опису стајало „Бронзана биста мушког господина“, а почетна цена била је 50 долара.

Када је видео слику, Ребровић је одмах препознао бисту славног српско-америчког проналазача Николе Тесле коју је његов отац, Метју Луис Ребровић, извајао и поклонио давне 2008, када је и основана Српска културна башта у Кливленду, залагањем Александра Алекса Маческог.

Лу Ребровић је идентификовао бисту као очеву и на основу иницијала урезаних на левом рамену бисте. Он је рекао и да је скулптура која је нестала из Српске културне баште једина Теслина биста коју је његов отац излио у бронзи.

Нова биста

Ребровић је изјавио да су он и његова супруга провели последњих неколико дана покушавајући да ступе у контакт са људима из LiveAuctions.com и галерије која је дала бисту на аукцију (Premiere Art Galleri). Али нису добили никакав одговор.  А када су контактирали портпарола полиције у Кливленду, Теслина биста је одмах настала тј. повучена са листинга LiveAuctioneers.com

Метју Луис Ребровић (92) био је хемичар по занимању и уметник по хобију, био је велики поштовалац Тесле и направио је неколико његових биста, укључујући и једну која је изложена на универзитету у Београду. Умро је у јулу 2014, месец дана пре него што је Тесла биста нестала.

„Идеја да би татина биста поново могла да буде на неком лепом месту је веома утешна“ – изјавио је Лу Ребровић.

Убрзо после крађе 2014, Српској културној башти у Кливленду, нову Тесла бисту поклонила је Тесла научна фондација из Филаделфије, а њен оснивач Никола Лончар каже: „Чим смо чули за овај немили догађај контактирали смо Александра Алекса Маческог, почасног конзула Србије у Кливленду. Бисту коју смо поклонили и која се и данас налази у чувеној Српској културној башти урадио је вајар Бојан Микулић из Бања Луке. Ту се налазе бисте многих знаменитих Срба: Милутина Миланковића, Милеве Марић-Ајнштајн, Михајла Идворског Пупина, Јована Дучића, Десанке Максимовић, Надежде Петровић, Петра Првог Карађорђевића и многих других. Од 11. септембра 2022. ту је и биста Новака Ђоковића коју је такође даровала наша фондација.  Све у свему, бојећи се полиције и ФБИ-а који има специјално одељење које се бави украденим уметничким предметима, Теслина биста је брзо скинута са LiveAuctions.com и поново се води као нестала. Надамо се да ће надлежни органи, овога пута, брзо реаговати и урадити свој посао.“

Кливленд се налази у центру наших заједница и удаљен је око четири до шест сати вожње од Чикага, Вашингтона, Њујорка, Филаделфије, Детроита и других градова у којима живе Срби у САД. Културна башта (Cleveland Cultural Gardens) је комплекс од преко тридесет башти које се налазе у Рокфелеровом парку. Свака од њих је посвећена народима и земљама из којих су дошли имигранти који живе у Кливленду и целој Америци.

Извор: РТ Балкан/Марина Булатовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *