Тибор Варади, човек који заслужује одузимање свих звања и проверу досадашњег рада ради утврђивања евентуалних кримогених активности

  • „Сецесија је противправни акт дефинисан Повељом УН и сепаратистичко самопроглашење независности Косова могу да окаче мачку о реп.“

 

АУТОР: Гордана Бераров Валчић

Тибор Варади, некадашњи професор на Сорошевом будимпештанском Средњоевропском универзитету (CEU) којем је од стране владе В. Орбана одузета лиценца за рад на подручју Мађарске, као члан САНУ узима у одбрану председника САНУ Владимира Костића, који нас је, као и пре неколико година, „обавестио“ да „Косово није наше, ни de facto нити de iure, није део Р. Србије”. Варади објашњава да је Владимир Костић рекао да „Косово у овом часу фактички није наше, и да би требало кренути од те чињенице и нешто учинити. Рећи за неког да је издајица је врло лако, много једноставније него нешто учинити за Србе на Косову. Не верујем да постоји разлог за Костићеву смену”, истиче Варади. “Лично мислим да се Косово бесправно отцепило, то је супротно међународном праву, али исто тако је тешко спорити да Косово тренутно није део Србије, јер се српско законодавство не шири на Косово, српски судови немају овлашћења на Косову, српска администрација нема овлашћења тамо“, појашњава Варади. (линк http://91.222.7.144/…/tibor-varadi-kosovo-se-jeste… )

– Чудно је да правник попут Тибора Варадија не зна шта пише у правим нормама међународног јавног права тврдећи да је “тешко спорити да Косово тренутно није део Србије”?!

Да “подсетимо” Варадија на међународно јавно право и Устав Р. Србије и оспоримо оно што је рекао:

1. Као прво, Тибор Варади би требао да зна да Савет безбедности Организације уједињених нација (СБ ОУН), нема надлежност да одузима територијални интегритет и суверенитет ни једној држави чланици УН, следствено ни Р. Србији.

2. Као друго, de facto нека држава постоји ако има суверену власт (iure imperii) над становништвом које живи на одређеној територији. Тзв. Косово до 2008. године чак није ни тврдило да је држава, а ни тада ни данас није испуњавало први услов – постојање суверене власти. Резолуција 1244 је на снази. Дакле, de facto тзв. Косово није држава.

3. Као треће, de iure, држава постоји ако је поседује ius belli gerendi (право вођења рата), ius legationis (право посланства) и ius contrahedi (међународноуговорну способност).

Први услов тзв. Косово никако не испуњава, а ни друга два, делимично – недостаје им признавање од стране Р. Србије.

Кумановски споразум је био само склапање примирја, прекид оружаних дејстава, а не капитулација.

4. Као четврто, сецесија је противправни акт дефинисан Повељом УН и сепаратистичко самопроглашење независности Косова могу да окаче мачку о реп. Оно што је Тибор Варади признао јесте то да је сепаратистичко Косово противправно извршило сецесију. Такође је нагласио да српски судови немају овлашћења на територији тзв. Косова али није додао да је то резултат противуставног деловања Александра Вучића.

5. Као пето, устав Р. Србије као највиши правни акт, још увек је на снази дефинишући Косово и Метохију за саставни део Р. Србије и сви држављани Р. Србије су у обавези да га поштују, што важи и за Тибора Варадија и Владимира Костића, као и све политичаре.

Ниједан државни орган, политичка организација, група или појединац не може да присвоји сувереност од грађана (Устав Р. Србије, чл.2, став2). То важи и за изговорену јавну реч или било који други акт којим се угрожава суверенитет и територијални интегритет Р. Србије

6. Као шесто, Тибор Варади је, као и Владимир Костић, држављанин Р. Србије, овом изјавом, „де факто и де јуре“ прекршио Устав Р. Србије, исто као и Александар Вучић који је противуставно пренео овлашћења за судску власт сепаратистичким терористима на КиМ, као и Ивица Дачић који је противуставно потписао Бриселски споразум.

Препорука Тибору Варадију да прочита Кривични закон Р. Србије, глава 28, члан 307.

7. И на крају, али не мање битно, питања за Тибора Варадија:

– Ако је Р. Србија члан УН, важи ли за Р. Србију Повеља УН или не? Ако важи – о чему расправљате? Ако не важи – зашто правници ћуте глобалистима док им гласне жице пуцају напињући се да крше Устав Р. Србије?!

– Oд када се територијална права државе замењују за права појединаца који припадају мањинама?

– Чудно је, да као члан правног тима Р. Србије у Хагу, никада нисте чак ни поставили питање за покретање процеса за починиоце Злочина против мира који је довео до дезинтеграције СФРЈ?!

– Да ли би грађанин у Мађарској, уколико би било којом радњом нарушио суверенитет и територијални интегритет Мађарске, прошао некажњен правном санкцијом?!

Занимљиво је и то да се сви тзв. интелектуалци као и тзв. патриоте које траже САМО смену Владимира Костића са места председника САНУ, нису сетили да постоји и Кривични закон Р. Србије који санкционише противуставно деловање не само Владимира Костића, него и Александра Вучића, Ивице Дачића, Небојше Стефановића … и свих оних који су кршили устав Р. Србије!

Запамти мој народе, титула није вересија ни за част, ни за поштење, а ни за знање!

Србија ће бити НАША ПРИЧА – а не Саможиво АнтиНационално Удружење!


ИЗВОР: http://www.kmnovine.com/2021/01/t-varadi.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *