• Од укупно седам чланова Одељења друштвених наука САНУ четворица (Т, Варади, А. Лошонц, П. Петровић,А. Костић) су отказали учешће на састанку, који је требало да се одржи јуче, 19. јануара
  • Тако је ванредни састанак на коме је требало да се расправља и заузме став о изјавама председника САНУ отказан
  • Академици Оцић и Баста оцењују и траже: Владимир С. Костић је самог себе дисквалификовао и показао се недостојним функције председника наше највише научне и уметничке установе. Због тога не може и не сме остати на месту Председника.

ОДЕЉЕЊЕ ДРУШТВЕНИХ НАУКА О БОЖИЋНОЈ ИЗЈАВИ ПРЕДСЕДНИКА САНУ

Оригинална преписка

Дана 12. јануара Данило Баста и Часлав Оцић, редовни чланови САНУ, упутили су следећи допис члановима Одељења друштвених наука (ОДН) САНУ:

From: Caslav Ocic
Sent: Tuesday, January 12, 2021 9:47 PM
To: ‘aleksandra.cupurdija

Cc: ‘Odeljenje IDN ‘; ‘Danilo Basta’; ‘kosta.cavoski

Subject: dopis CO i DB clanovima ODN 12 1 2021

Александра,

Молимо Вас да овај наш допис што пре проследите свим члановима ОДН-а и да нас обавестите о датуму одржавања ванредног скупа Одељења.

Хвала!

С поштовањем Данило Баста и Часлав Оцић

Данило Баста: Инсистираћу на расправи о изјави председника САНУ о Космету и његовој одговорности

Часлав Оцић: овог пута су направили бојкот, али их дијалог о Костићевим изјавама очекује кад-тад, јер мора да се чује  и другачије мишљење

* * * * *

САНУ

Члановима Одељења друштвених наука САНУ

Поштоване колеге,

Недавни јавни наступи академика Владимира С. Костића, председника САНУ, изазвали су буру, пометњу, незадовољство и огорчење огромног дела наше јавности. Његове изјаве о Косову и Метохији не могу остати само његова лична и приватна ствар. Заједно с реаговањима која су изазвале, оне задиру у биће Академије и, volens nolens, тичу се сваког њеног члана, без обзира на то да ли се с њима саглашавао или их оспоравао.

                             Вешто избегнута расправа у Академији о спорној изјави председника САНУ о Косову и Метохији

Из тих разлога је не само пожељно него и неопходно да се закаже посебна седница ОДН-а на којој би се размотриле изјаве о Косову и Метохији академика Владимира С. Костића и о њима заузео став. Предлажемо да се таква седница одржи што пре.

Часлав Оцић, ред. члан САНУ

Данило Баста, ред. члан САНУ

У Београду, 12. јануара 2021.

* * * * *

Академици Баста и Оцић су брзо добили обавештење госпође Ћупурдије:

—–Original Message—–
From: OiDn OiDn  Sent: Thursday, January 14, 2021 7:46 PM
To: Caslav Ocic; Časlav Ocić; Danilo Basta
Subject: Re: FW: dopis CO i DB clanovima ODN 12 1 2021

Драги професори,

Пренела сам проф. Чавошком ваш допис и у најскорије време ћете добити датум одржавања седнице ОДН.

С обзиром да морам да пошаљем комплетиран извештај о раду Одељења Издавачкој служби до краја недеље, да ли могу да очекујем да ћете ми послати ваше личне извештаје до тад? Одељење је већ усвојило општи извештај о раду, тако да лични извештаји не иду ни на какво усвајање, само их обједињујем и шаљем даље.

Срдачно, Александра“

* * * * *

Истог дана, 13. јануара 2021. године Басти и Оцићу стигао је и упит академик Косте Чавошког:

Sent: Wednesday, January 13, 2021 1:33 PM;

To: Caslav Ocic; Časlav Ocić; Danilo Basta;

Subject: Re: dopis CO i DB clanovima ODN 12 1 2021

Академик Данило Баста и Академик Часлав Оцић

                                                                           Чавошки: Хоћете ли доћи на састанак…. а после…

Поштоване колеге,

Примио сам ваше писмо и захтев да се одржи ванредни састанак Одељења.

Ја вас молим да ме обавестите да ли ћете на тај састанак доћи.

С поштовањем,  Коста Чавошки

* * * * *

Истог дана Оцић и Баста су одговорили на упит академика Чавошког:

On 2021-01-13 21:59, Caslav Ocic wrote:

Госпођа Александра Ђупурдија

ОИДН САНУ

Александра,

Молимо Вас да овај допис проследите колеги Кости Чавошком.

(Re: dopis CO i DB ODN od 12. 1. 2021 ;  odgovor od January 13, 2021, 12:33)

Захваљујемо

Часлав Оцић и Данило Баста

Колега Чавошки,

Неозбиљно је (готово смешно) да сазивање ванредног састанка чланова ОДН-а посвећеног одређењу према изјави Председника САНУ буде условљена  нашим доласком на тај састанак. Да Вас не држимо предуго у неизвесности: да, доћи ћемо на тај састанак, али тај наш долазак ниуколико неће значити Вама толико жуђено признање легалитета и  легитимитета Вашег пучистичког чина из 2017. године. А и када бисмо хтели да покажемо великодушност према Вама и „опростили“ Вам тај противправни чин, објективно нисмо у могућности да то учинимо све док  се не оконча с тим у вези покренут правни поступак, другим речима, до правоснажне судске пресуде.

Молимо Вас да нас обавестите о датуму ванредног састанка. Надамо се да  с тим нећете одуговлачити као са записником са седнице ОДН-а од 2. децембра 2020. Кад смо већ код тога, молимо Вас да нас обавестите када  ћемо добити тај записник. Он нам је неопходан ради комплетирања доказне документације за суд.

С дужним колегијалним поздравом

Часлав Оцић и Данило Баста, ред. чланови САНУ

У Београду, 13. јануара 2021.“

* * * * *

Врло брзо, 15. јануара 2021. од академика Чавошког стигао је свим члановима ОДН позив за ванредни скуп:

From: Odeljenja istorijskih i drustvenih nauka

Sent: Friday, January 15, 2021 12:22 PM
To: Aleksandar Kostić; Aleksandar Kostić; Alpar Lošonc; Caslav Ocic; Danilo Basta; Pavle Petrović; Tibor Varadi
Subject: vanredni skup ODN

 

Драги професори,

У прилогу вам достављам позив за ванредни скуп Одељења који ће се одржати у уторак, 19. јануара 2021, у сали Председништва, с почетком у 11 сати.

Срдачно,

Александра Ћупурдија, Одељење историјских наука, Одељење друштвених наука

Српска академија наука и уметности

Кнез Михаилова 35, 11000 Београд

* * * * *

Прилог

Обавештавамо Вас да ће се I ванредни скуп

Одељења друштвених наука одржати у уторак, 19. јануара 2021. године,

с почетком у 11.00 сати у сали Председништва.

ДНЕВНИ РЕД:

  1. Разматрање захтева академика Данила Басте и Часлава Оцића

Молимо Вас да овом скупу присуствујете.

СЕКРЕТАР

академик Коста Чавошки, с.р.

* * * * *

На том скупу

19. јануара  (у 11 часова у сали Председништва) Баста и Оцић уручили су академику Чавошком свој предлог документа који би требало размотрити на ванредном скупу. Академик Чавошки је тај папир примио и потписао га (в. факсимил).

Тај предлог гласи:

Костић не може и не сме остати на месту Председника

„Изјава председника Српске академије наука и уметности, академика Владимира С. Костића, о Косову и Метохији из 2015. године, актуелизована на Божић 2021. године, узнемирила је јавност до крајњих граница, изазвала велики број негативних, често и поражавајућих коментара, довела чак до протестног скупа испред зграде Академије, намеће неодложну потребу да се о њој и њеним последицама заузме јасан став и у Одељењу друштвених наука. Стога предлажемо да Одељење закључи:

  1. Изјава председника Костића непосредно је супротна Уставу Републике Србије, по којем је Косово и Метохија неотуђив саставни део Србије. Она отворено доводи у питање територијални интегритет наше отаџбине, она је насртај на историјско биће и идентитет српског народа. Она свесно противречи међународном праву, пре свега Резолуцији 1244. Уједињених нација. Она се коси са највишим интересима државе Србије. Зато је опасна и неодговорна, непромишљена и произвољна, у сваком погледу неприлична за челну личност Српске академије наука и уметности. Она потире и обесмишљава све резултате до којих се под кровом Академије, на основу научне методологије, дошло у бројним истраживањима објављеним у књигама и зборницима трајне вредности.

  2. Таквом изјавом, датом са врховног положаја Српске академије наука и уметности, академик Владимир С. Костић је самог себе дисквалификовао и показао се недостојним функције председника наше највише научне и уметничке установе. Због тога не може и не сме остати на месту Председника. Пошто његова изјава баца тешку сенку на Академију, огрешујући се о њену традицију, пошто она представља оптерећење за Академију и њену делатност, повлачење академика Костића са положаја Председника увелико би допринело васпостављању ауторитета, учвршћењу моралног темеља и оснаживању достојанства Српске академије наука и уметности.

Одељење друштвених наука упућује свој став Председништву Академије, с молбом и очекивањем да оно претресе новонасталу ситуацију и формулише своје гледиште о изјави коју је Председник дао о Косову и Метохији и да о томе упозна нашу јавност.“

* * * * *

Академик Чавошки је обавестио Басту и Оцића да је управо неколико минута пред овај скуп добио обавештење од четворице чланова ОДН (Тибора Варадија, Алпара Лошонца, Павла Петровића и Александра Ђ. Костића) да ванредном скупу неће  присуствовати. Сваки од њих, свој бојкот образложили су на следећи начин:

 

1.Тибор Варади (15, јануар)

Хвала на позиву, на жалост овом приликом не бих могао непосредно да присуствујем

са поздравом, Тибор Варади

* * * * *

 

 

 

2. Алпар Лошонц:

January 17 2021 9:12 АМ

Драга Александра

молим вас доставите секретару Одељења информацију да у уторак нећу присуствовати ванредном скупу

срдачно Алпар Лошонц

* * * * *

 

 

3. Павле Д. Петровић:

Odeljenja istorijskih i drustvenih nauka

Sunday, January 17, 2021 10:02 AM, Vanredni skup Odeljenja

Aleksandra,

Obavestite, molim Vas, kolegu Čavoškog o mom stavu.

Poštovani kolega Čavoški,

Obaveštavam Vas da ne mogu da prisustvujem vanrednom skupu Odeljenja zakazanog za 19. januar. Naime smatram da akademici Ocić i Basta ne mogu u isto vreme od Vas, sekretara Odeljenja, da traže zakazivanje i vođenje vanrednog skupa ODN, a sa druge strane da tvrde da Vi niste sekretar Odeljenja. Morali bi da se odluče za jednu od prethodne dve stvari.

Srdačno, Pavle Petrović

* * * * *

 

 

4. Александар Ђ. Костић

Поштовани колега Чавошки,

На захтев колега Данила Басте и Часлава Оцића сазван је ванредни скупа Одељења друштвених наука који би требало да се одржи у уторак 19. јануара. Пошто колеге Баста и Оцић Вас не сматрају легалним и легитимним секретаром Одељења, остаје нејасно зашто од Вас траже да зазовете ванредни скуп. Имајући ово у виду, обавештавам Вас да нећу присуствовати заказаном скупу.

С поштовањем, Александар Костић

* * * * *

 

 

Будући да је за кворум било потребно присуство још једног члана, учесници ванредног скупа у покушају ОДН су се мирно разишли.

Напомена: С обзиром на то да је на неформалном скупу у октобру 2020.  о томе „како да Академија реагује“ сугерисана процедура којом се хијерархијски дефинишу нивои расправе и одлучивања: (одбор, одељење, Извршни одбор, Председништво, годишња скупштина САНУ) то предлагачима, после одбијања чланова ОДН да о овом предлогу расправљају, остаје да тај предлог упуте Председништву САНУ у нади да на тој инстанци неће бити бојкотован, односно (само) „примљен к знању“.

Данило Баста и Часлав Оцић

У Београду,  20. јануара 2021. године


ИЗВОР: https://izmedjusnaijave.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *