• Светски економски форум (СЕФ) позива човечанство да се одрекне од приватног власништва над аутомобилима и другим добрима како би се свет спасио од климатских промена смањењем потребе за новим ресурсима.

„Потребна нам је револуција чисте енергије, и потребна нам је управо сада“, овим речима почиње чланак СЕФ-а. Према мишљењу стручњака, тренутно постоји велика несташица критичних метала као што су кобалт, литијум и никл, који се користе у „технологијама чисте енергије“. Иако аутори тврде да би рециклирање старе технологије која садржи ове метале могло да смањи утицај несташице, то једноставно није довољно.

„Изазов је што тренутно нема довољно метала у промету, а чак и ако се узме у обзир рециклажа секундарних сировина, предвиђа се да ће бити потребно повећање производње за скоро 500 одсто. Па како даље? “, пита се СЕФ.

Прво на листи решења овог глобалног проблема је прелазак са власништва на коришћење. Звучи познато, зар не?

„Будимо искрени према себи“, настављају аутори, „свако од нас вероватно има бар један стари мобилни телефон који лежи негде у задњем делу фиоке стола. Можда неискоришћени чврсти диск са персоналног рачунара такође заузима простор. Ово се односи на скоро свакога. Према истраживању, просечан аутомобил или комби у Британији се користи само четири одсто времена. Ово никако није ефикасно коришћење ресурса.

Попукаризација усвајање дељења аутомобила могло би да смањи власништво над возилима у стању мировања, а самим тим и расипање материјала. Платформе као што су „Getaround“ и „BlueSG“ већ су искористиле ову прилику нудећи изнајмљивање аутомобила који плаћају по сату.

Аутори чланка сматрају да људи не треба само да се одрекну власништва над свиме, од аутомобила до паметних телефона, већ и да преиспитају све технологије које чине основу модерне цивилизације како би олакшали ову транзицију.

„Да би се омогућио свеобухватан прелазак са власништва на коришћење, сам дизајн ствари и система мора се суштински променити. Процес дизајна који се фокусира на задовољење основне потребе, а не осећаја власништва, је основни предуслов за такву транзицију. Потребан је нови поглед на свет да би се променио пејзаж градова и смањио број приватних возила и других погодности на које смо сви навикли“, пише у чланку.

Наравно, биће веома тешко прећи од поседовања ствари до тоталне ренте. СЕФ то признаје, али снажно тврди да се мора ићи у том правцу. Само им, још, треба поверовати.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: http://mixednews.ru/archives/176079

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *