Ни слава и богатство, ни велика моћ и физичка снага, ни величанствена трпеза и отмено одело, па ни било каква друга људска предност не може донети праву срећу. То долази само од чисте савести, каже Свети Јован Златоусти. Људи чиста срца уживају у унутрашњем миру; они су благи и доброћудни. Чини се да им Бог већ у овом привременом животу, испуњеног искушењима и немирима, даје предукус Царства Небеског. Јер, савест је Божји дар који нам помаже да живимо праведним животом. Она је доказ да смо створени по по лику и подобију Божјем.

Свакоме је познат свој унутрашњи глас, који га понекад оптужује и мучи, а понекад му доноси радост. Овај мали суптилни глас, урођено осећање, зове се савест. Савест је по својој природи духовни нагон, који јасније и брже разликује добро од зла него ум. Онај ко слуша глас своје савести никада се неће покајати нити постидети због свог понашања.

О природи савести

У Светом писму савест се назива и срцем. У Беседи на гори Господ Исус Христос је упоредио савест са „очима “ којима човек може да процени своје морално стање (Мт. 6,22). Господ је такође упоредио савест са „супарником“ са којим се човек мора помирити пре него што се појави на Божијем суду (Мт. 5:25). Реч „супарник“ наглашава главни атрибут савести: да се супротставимо нашим злим жељама и намерама.

Наше лично искуство нас уверава да тај унутрашњи глас, који се зове савест, није под нашом контролом, већ се спонтано изражава упркос нашој вољи. Као што не можемо себе да убедимо да смо сити када смо гладни, или да смо одморни када смо уморни, исто тако не можемо себе да убедимо да је наше понашање исправно, када нам савест говори другачије.

У Христовим речима о „неуништивом црву“ (Мк. 9,48), оци Цркве виде грижњу савести која ће кажњавати грешнике у будућем животу. Руски песник Пушкин веома је сликовито описао ове муке у својој драмској представи „Шкрти витез“:

Савест,
Оштра канџаста животиња, која струже срце;
Савест, незвани гост, досадни говорник,
Неотесан поверилац; и вештица,
Која затамни месец и гробове.

И даље у представи, стари витез се са ужасом присећа молби и суза свих оних које је немилосрдно опљачкао. У другој драми, „Борис Годунов“, Пушкин је поново створио муке грижње савести, стављајући у уста краља Бориса следеће речи: „Да, јадан је онај у коме је савест нечиста!“

Савест – универзални природни закон

Како пише у Библији, Бог је приликом стварања човека утиснуо у природу човека Свој Божански лик, који човека вуче ка свему што је морално добро и одвраћа га од свега што је морално зло. Овај унутрашњи закон делује преко гласа савести, који се праведно назива гласом Божијим у човеку. Пошто је саставни део људске природе, активан је код свих људи – без обзира на њихову старост, расу, образовање или развој.

Заиста, проучавајући културу и обичаје прошлих и садашњих народа, примећује се да сви људи, чак и најпримитивнија племена, разликују шта је добро и шта је лоше, између доброг човека и злог човека, између врлине и порока. Универзално признати принцип је да не треба чинити другима оно што не би желео да они њему чине. Порок свуда тражи да се сакрије или бар да стави маску врлине.

Апостол Павле у својој посланици Римљанима прилично детаљно објашњава како морални закон делује у човеку. Апостол замера онима који знају писани Закон Божији, али га намерно крше. Он их супротставља незнабошцима који немају писани Закон, природно се придржавају прописа Закона. Овим показују да је процес Закона записан у њиховим срцима о чему сведоче њихова савест и мисли, које или кажњавају или оправдавају једни друге (Рим. 1,14-15). По Светом Павлу, на предстојећи Судњи дан Бог ће судити људима не само по вери, већ и по савести. Тако се чак и незнабошци могу спасити ако њихова савест буде сведочила Богу њихов праведни живот.

Уопштено говорећи, савест је веома осетљив морални проценитељ – посебно код деце и младих, који су још увек чисти и невини. Да нисмо укаљани грехом, не би нам било потребно никакво спољашње вођство, а само савест би могла прецизно да управља нашим понашањем. Потреба за писаним законом настала је из првобитног греха када човек, помрачен од страсти, није успео да чује јасно унутрашњи глас. У садашњем стању, потребни су и писани закон и унутрашњи природни закон савести; у оба се говори о истом: Чини другима оно што желиш да они теби чине (Мт. 7:12) .

У свакодневним односима са људима подсвесно више верујемо савести него писаним законима и прописима. Заиста, немогуће је имати законе за сваку замисливу ситуацију и предвидети како спречити било какве покушаје њиховог кршења. На крају крајева, проницљиви људи успевају да изврну и манипулишу чак и најјаснијим законима. Али савест не могу да преваре.

Библијски поглед на савест

Ни једна секуларна књига не сведочи о постојању савести у човеку тако јасно као што то чини Библија. Хајде да испитамо још неколико истакнутих примера овога. Фокусирајући се прво на неке негативне примере, видимо да нељубазно понашање изазива код човека стид, страх, патњу, осећање кривице, па чак и дела очаја. На пример: Адам и Ева, окусивши забрањени плод, осетили су срамоту и покушали да се сакрију од Бога (Пост. 3:7-10). Кајин, убивши свог млађег брата Авеља из зависти, касније је почео да се плаши за свој живот (Пост. 4:14). Краљ Саул је, прогонећи невиног Давида, касније заплакао од стида када је сазнао да му је Давид, уместо освете за зло, поштедео живот. (1. Самуилова глава 26). Горди књижевници и фарисеји који приводе Христу прељубницу, постидели су се када су видели своје грехе које је Христос записао на песку (Јован, 8.). Трговци и лихвари су се посрамљени разбежали из храма када их је Христос истерао, говорећи им да се храм Божији не претвара у пијацу (Јн. Гл.2).

Понекад грижња савести постаје толико неподношљива да човек радије оконча свој живот. Најсликовитији пример оптужби за савест видимо код Јуде Искариотског, издајника, који се обесио пошто је издао Христа првосвештеницима (Мт. 27, 5). Уопште, сви грешници, како верници, тако и неверници, осећају одговорност за своје понашање. Тако ће, по пророчким речима Христовим, грешници на крају света, видећи приближавање суда Божијег, молити да их земља прогута, и горе да их покрију (Лк. 23,30; Откр. 6,16). ).

Понекад се дешава да човек у немиру, ухваћен у ковитлацу јаке страсти или обузет страхом, не чује глас своје савести. Али касније осећа грижу савести двоструко јаче. Када су Јосифова браћа наишла на невољу, сетила су се свог греха продаје свог млађег брата у ропство и схватила да су сада праведно кажњена за своју окрутност (Пост. 42:21). Цар Давид, уживајући у лепоти Витсавеје, схватио је свој грех прељубе тек након што му га је открио пророк Натан (2. Самуилова 12:13). Импулсивни апостол Петар је под притиском страха изобличио Христа, али када је чуо како петао пева, сетио се пророчанства Христовог и горко заплакао. Разумни разбојник, који је висио на крсту поред Христа, схватио је тек пре своје смрти да је патња коју је доживео била праведна награда за његове злочине. (Лука 23:40).  Закхеј цариник, дирнут Христовом љубављу, сетио се увреда које је учинио људима у својој похлепи и одлучио да исправи неправду коју је починио (Лука 19:8).

С друге стране, када је човек свестан своје невиности, његова чиста савест јача његову наду у Бога. На пример, праведни Јов је, док је патио, знао да разлог томе нису били неки греси које је починио, већ да је то било у Божијем плану, и надао се Божијој милости (Јов 27:6). Слично томе, праведни цар Језекија, који је оболео од неизлечиве болести, оздравио је када је молио Бога за исцељење као награду за своја добра дела (2. књ. о царевима 20:3). Апостол Павле, чији је живот био посвећен Богу и спасењу људи, не само да се није плашио смрти, већ је, напротив, желео да се ослободи свог земаљског тела да би био са Христом (Фил. 1, 23).

За грешника нема већег олакшања и среће него да добије опроштај и мир сопствене савести. Јеванђеље је богато примерима покајања. Једна грешна жена у кући Матејевој, добивши помиловање за своје преступе, у знак захвалности опрала је ноге Христове сузама својим и обрисала их косом својом (Лк. 7,38). С друге стране, непоштовање савести и понављање грехова, како свети Павле унапред упозорава, може да доведе до таквог духовног пада да човек може да изгуби своју веру и да неповратно потоне у зло. (1. Тим. 1:19).

Психолошка страна савести

Проучавање односа савести према духовним особинама човека је домен психологије. Психолози покушавају да разјасне два питања:
а) Да ли је савест атрибут човека са којим је рођен, или је резултат учења и сусрета са животним искуствима у окружењу у коме се развија?
б) Да ли је савест резултат начина на који наш ум, осећања и воља функционишу, или је то независна карактеристика?

Као одговор на прво питање, пажљивије испитивање човекове савести уверава нас да она није резултат наученог става или физичког нагона у човеку, већ има необјашњив виши извор. На пример, деца развијају савест пре него што се одржи било какво предавање или моделирање одраслих. Ако би физички инстинкт диктирао савест, онда би он навео човека да се понаша на уносан или пријатан начин. Међутим, савест често наводи човека на оно што је за њега неисплативо или непријатно. Упркос привиду да зликовци уживају у добром животу, а врли људи пате, савест нам говори да виша правда мора постојати. На крају сви морају добити своју праведну награду. Универзално присуство савести за многе људе је најубедљивији аргумент за постојање Бога и бесмртност душе.

Што се тиче односа савести према другим духовним особинама човека: његовим умом, осећањима и слободном вољом, примећујемо да савест не само да говори о ономе што је теоријски добро или зло, већ и обавезује човека да чини добра дела и клони се зла. За добрим делима следе осећања радости и задовољства, док дела зла производе стид, страх и духовни немир. У свим овим манифестацијама савест открива у нама свест о слободној вољи и одговорности.

Наравно, разум сам не може одлучити шта је морално добро или зло. Свој суд заснива на посматрању нечега логичног или нелогичног, мудрог или глупог, корисног или бескорисног. Својство разума је бирати корисне прилике уместо дела доброте. Ипак, нешто у човеку приморава његов разум не само да трага за профитом, као апстрактним математичким прорачуном, већ и да процени моралну вредност својих намера. Не следи ли онда да је, ако наша савест утиче на наш разум, она независна од њега, па чак и изнад њега?

Узимајући у обзир како савест функционише кроз слободну вољу, примећујемо да слободна воља може да пожели било шта, али та способност не диктира човеку шта мора да ради. Људска воља, какву познајемо, често се бори са захтевима морала. Да је савест производ слободне воље, онда се не би догађала унутрашња битка, не би било никаквог сукоба. Али глас савести покушава да управља човековим одлукама. Можда човек неће увек испунити захтеве овог гласа, будући да је слободан у избору, али не може да га игнорише, а када то и учини, да не избегне унутрашњу казну.

Коначно, савест се не може посматрати као производ осећања у људском срцу. Срце жуди за пријатним осећањима и избегава непријатне. Али одбацивање моралних захтева често носи са собом снажан духовни сукоб, који раздире људско срце. Не можемо побећи од исхода, упркос нашој жељи и труду. Стога, без обзира што је затворена боравећи у човеку, зар не треба да признамо да је савест независна и супериорна карактеристика која управља људским разумом, вољом и срцем, и то управо божанским Законом?

Очување чисте савести

Чувај срце своје, јер из њега излази живот. (Приче Сол. 4:23). Овим речима нас Свето Писмо позива да сачувамо своју моралну чистоту. Али какву наду може имати грешник са нечистом савешћу? Да ли је заувек осуђен на пропаст? На срећу не! За разлику од других религија, велика привилегија коју нуди хришћанска вера је чињеница да она отвара пут и даје средства за потпуно очишћење савести. Овај пут постоји у покајању за своје грехе, и у искреној жељи да се живот преокрене на боље. Бог нам опрашта због свог Јединородног Сина, Који је на крсту принео очишћену жртву за наше грехе. У Тајни Крштења, а затим и у Тајнама Исповести и Причешћа, Бог чисти човекову савест „од зла“ (Јевр. 9,14). Зато Црква овим тајнама придаје тако велики значај.

Штавише, Црква Христова својим учењем и благодаћу Духа Светога који у њој пребива, омогућава вернима да се морално усавршавају и своју савест чине проницљивијом и осетљивијом. Ово је један од високих циљева нашег хришћанског живота, као што је рекао Исус Христос у Беседи на гори: Блажени чисти срцем, јер ће Бога видети; (Мт. 5:8). Кроз чисту савест, као кроз бистар кристал, Божија светлост улази у нашу душу и прожима сваки њен кутак. Све док ова светлост остаје у нама, она води наше мисли, уздиже наша осећања, јача нашу вољу и помаже нам у сваком добром подухвату. Кроз ово благословено просветљење, многи хришћани постају оруђе Божјег промисла. Када се то догоди, хришћанин не само да ужива у духовним благословима, већ постаје и оруђе спасења за друге. Црквена историја то илуструје небројеним примерима из житија небројених светитеља који су спасли толике душе.

У закључку, чиста савест је извор свих божанских благослова. Људи чиста срца уживају у унутрашњем миру; они су благи и доброћудни. Чини се да им Бог већ у овом привременом животу, испуњеног искушењима и немирима, даје предукус Царства Небеског. Како каже Свети Јован Златоусти: „Ни слава и богатство, ни велика моћ и физичка снага, ни величанствена трпеза и отмено одело, никаква друга људска предност не може донети праву срећу. То долази само од духовног здравља и чисте савести.”

Епископ Александар (Милеант)
За Фондацију Пријатељ Божији превео: Никола Животин
Извор: fatheralexander.org

One thought on “САВЕСТ: тихи шапат Бога у човеку”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *