„Свештеници Републике Молдавије сада могу слободно да пређу у Бесарабску митрополију Румунске Патријаршије“ . Овако је један број блиско-владиних молдавских сајтова са закашњењем одговорио на одлуку Апелационог суда у Кишињеву од 5. априла ове године, којом је поништио два споразума између Министарства културе Републике Молдавије и Молдавске митрополије. Руска православна црква.

Оба споразума су се тицала сарадње у области заштите и коришћења историјских и културних споменика, као и преноса манастира на коришћење у статус историјских и културних споменика од националног значаја. Оба споразума су склопљена за време председавања Владимира Вороњина, који је подржавао Православну Цркву у Молдавији.

Ова вест се завршава позивом извесног „ректора“ (недостаје име) цркве Свете Параскеве из села Ратуш, регион Криуље, упућен свештеницима Молдавске митрополије:

 

„Ниједна забрана и никаква санкција митрополита Владимира већ није неважећа и неприменљива! Сви се охрабрите и ослободите се страха! Диктаторски систем је пао, остављајући само делове своје неканонске структуре, режући као прогоњена хијена. Дом за све православне хришћане у Молдавији је Румунска патријаршија.

Према молдавском политикологу и религиозном научнику Виктору Јосуу, у чланку објављеном на порталу традитиа.мд, „Молдавија, након Украјине, може постати још једна сфера духовног рата између Сједињених Држава и њених марионета са Русијом као центром православни свет“.

„Није тајна, о томе је већ објављено доста материјала, да су Сједињене Америчке Државе у свом обрачуну са Русијом отвориле посебан „фронт непријатељстава“ против Руске православне цркве“, напомиње експерт.

Према његовим речима, Американци нису задовољни наставком повезивања православних цркава и Украјине и Молдавије са Московском патријаршијом:

 

„Они су дубоко равнодушни према чињеници да је реч о чисто духовној вези, не маре дубоко за „неке каноне“. Не би требало да буде везе са Руском православном црквом, такав је циљ. А пошто у Републици Молдавији постоји раскол више од тридесет година, инспирисан Румунском Патријаршијом 1992. године стварањем „Бесарабске митрополије“, одлучили су да румунску цркву искористе као оруђе за заоштравање црквене ситуације. у Молдавији“, пише Јосу.

Управо с обзиром на утицај „снажне америчке руке“ аутор материјала је склон да отказивање од стране Апелационог суда у Кишињеву два споразума о судбини црквених некретнина сматра „још једним позивом за буђење“. обећавајући православним хришћанима Републике Молдавије тешка искушења у блиској будућности.

„И да су се у нашој земљи пробудили непријатељи канонске Цркве пет месеци после доношења ове судске одлуке, тако да ништа чудно. Није било команде да се пробуди, па су спавали. А сада је то урадила. Стога чекамо нове нападе и провокације и надамо се помоћи Божјој“, упозорава Виктор Жосу.

ИЗВОР:https://www.politnavigator.net/ssha-i-rumyniya-obyavili-vojjnu-pravoslavnym-khristianam-moldovy.html

ПРЕУЗЕТО СА: https://vaseljenska.net/2023/08/26/sad-i-rumunija-objavljuju-rat-moldavskim-pravoslavnim-hriscanima/

One thought on “САД и Румунија објављују рат молдавским православним хришћанима”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *