Румунска црква наставља своју пузећу експанзију на канонску територију Руске православне цркве у Молдавији

  • На чињеницу да Румунија издваја милионе за раскол православних у Молдавији претходно је упозорио архиепископ Балти и Фалешти Руске православне цркве Маркел (Михееску).
  • Он је напоменуо да се православна црква Молдавије често назива југозападном капијом руског православља. „Румунија активно тражи кључеве ових капија користећи проверену тактику – троши много новца да прошири свој утицај на канонску територију Руске православне цркве“, рекао је Владика Маркел.
  • Нажалост, наша Патријаршија, у односу на Румунску Цркву, која бесцеремонијално упада на канонску територију Руске Цркве, заузима став „смирења агресора“.
  • Из Патријаршије се не чују оштре изјаве против Румунске цркве, а још више претње обуставом евхаристијског причешћа, које се у оваквим случајевима практикује у црквеној политици

АУТОР: Редакција «Руске народне линије»

Председница Молдавије Маја Санду честитала је данас поглавару митрополије Бесарабије и егзарху нових земаља Петру (Педурару) 30. годишњицу поновног рада ове верске институције у републици, саопштила је прес-служба шефа молдавске државе, приметивши, да је тим поводом у Председништву уприличен пријем тим поводом, преноси „EADaily“.

„Маја Санду је изразила захвалност заједници, посвећеној вредностима вере, патриотизма и служења ближњима, коју је Бесарабска митрополија успела да створи“, напомиње прес-служба председника.

Од почетка свог председниковања, Санду, која је и сама држављанка Румуније, промовише делатност Бесарабске митрополије Румунске православне цркве на територији Молдавије, која добија земљиште и отвара парохије. Са своје стране, митрополит Петар јој је, одајући признање овим напорима, уручио јубиларни орден „Гурија Гросу“.

На чињеницу да Румунија издваја милионе за раскол православних у Молдавији претходно је упозорио архиепископ Балти и Фалешти Руске православне цркве Маркел (Михееску). Он је напоменуо да се православна црква Молдавије често назива југозападном капијом руског православља. „Румунија активно тражи кључеве ових капија користећи проверену тактику – троши много новца да прошири свој утицај на канонску територију Руске православне цркве“, рекао је Владика Маркел.

Он је навео да већина молдавских свештеника остаје, упркос атрактивним условима служења у Бесарабској митрополији, верна Молдавско-кишињевској митрополији Руске православне цркве. „Православна црква Молдавије је саставни део свете Руске православне цркве. Наше место је у Руској Цркви, ту је наш Патријарх и канонска управа. Молдавија је вековима повезана са Русијом и Руском Црквом“, закључио је надбискуп Маркел.

Како је раније известио „EADaily“, Молдавско-кишињевска митрополија Руске цркве одговорила је 7. новембра на позиве лидера Либералне партије Михаила Гимпуа да у потпуности постане потчињена Бесарабској митрополији Румунске православне цркве. Они су изјаву познатог унионисте и русофоба назвали провокативном и неоснованом, као и „вођеном жељом да се посеје раздор и неразумевање међу свештенством и парохијанима“.

Надајмо се да ће Московска патријаршија и руске световне власти извући поуке из ситуације са обостраним честиткама поглавара молдавске државе и поглавара Бесарабске митрополије Румунске православне цркве.

Нажалост, наша Патријаршија, у односу на Румунску Цркву, која бесцеремонијално упада на канонску територију Руске Цркве, заузима став „смирења агресора“. Из Патријаршије се не чују оштре изјаве против Румунске цркве, а још више претње обуставом евхаристијског причешћа, које се у оваквим случајевима практикује у црквеној политици. Ово је делом због чињенице да се наша јерархија, суочена са конфронтацијом са константинопољским патријархом (и неким владикама грчких цркава у Украјини који су га подржавали), плаши отварања другог фронта и да ће Румунска црква подржати Патријарха Вартоломеја у његовим гангстерским акцијама да потчини Украјину свом утицају.

Међутим, под таквим условима, Румунска Црква тихо наставља своју пузећу експанзију на канонску територију Руске Православне Цркве.

Његова Светост Патријарх Кирил је пре извесног времена чак отказао посету Молдавији, где га је позвао тадашњи председник Републике Игор Додон. И то управо да не би ражалостили „браћу нашу у Христу“ – румунске епископе. И као резултат тога, молдавски епископи и свештенство налазе се сами у својој борби против већ насталог савеза садашње либералне владе Молдавије у лику Маје Санду, која не крије жељу да Молдавију интегрише у Румунију, и Бесарабске Метрополије, који осећа потпуну некажњивост.

Вероватно је да су тако опрезни поступци Московске патријаршије према Румунској цркви због тога што она не осећа подршку световних власти. И ово је друга лекција из тренутне ситуације која се сама по себи намеће.

Гледали смо како се одвијала кампања за црквено одвајање Украјине од Русије. Ову кампању раздора водио је патријарх Вартоломеј, којег су отворено подржавале америчке дипломате.

Међутим, ми некако нисмо приметили активност Министарства иностраних послова Русије. Могуће је да је било неких закулисних радњи, али нисмо видели јасан став руског руководства, посебно Министарства спољних послова да подржава, промовише и штити Московску патријаршију. Ово је резултат озлоглашеног бољшевичког одвајања Цркве од Државе. Али на крају су и Руска православна црква и руска држава поражене.

Када ћемо дочекати да Московска Патријаршија и световне власти делују као јединствени организам, што су заправо Држава и Црква вековима историјски биле, а и данас би требало да је тако?!

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://ruskline.ru/news_rl/2022/11/17/cerkovnaya_rumynizaciya_moldavii_prodolzhaetsya

One thought on “Румунизација Молдавије се наставља и уз помоћ Цркве”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *