Мото „In God We Trust“ („Бог је са нама!“) престаје да важи у САД

  • Ево само неколико релевантних наслова у западним медијима: „Амерички сатанизам. Како је сатански храм постао упориште верске слободе у САД“, „Сатански идол је довезли до зграду Капитола у Арканзасу“, „Камала Харис промовише неограничене абортусе: ‘Жене остају трудне сваки дан… реални проблем’“ , „Све више Американаца жели да проба људско месо“, „Најкове незваничне сатанске патике Lil Nas X које садрже људску крв распродате су за мање од минута“…
  • Да сте просечном Американцу пре само неколико деценија рекли да ће медијски наслови у његовој земљи изгледати овако, помислио би да сте луди. Међутим, данас у томе нема контрадикторности.
  • Држава, чији су мото више од сто година биле речи „In God We Trust“, а и даље се налазе на доларима, претворила се у антихришћанско царство, насељено усамљеним појединцима идеалним за манипулацију.

АУТОР: Свјатослав Књазев

„Америка је сада постхришћанска нација“, пише уредник у чланку на страницама „American Conservative“, познати амерички конзервативни публициста Род Дреер. Са очигледним жаљењем говори о томе да све мање Американаца присуствује богослужењима на Божић и наводи да чак и они који се повезују са једном или другом хришћанском деноминацијом, на врхунцу тоталне либерализације, одбацују библијске заповести.

На породицу америчког средњошколца који због службе у цркви, прескочи безјбол утакмицу гледа се као на људе са настраностима. Затим, многи млади људи одлазе из парохија због неслагања са Црквом у погледу абортуса, контрацепције или истополих бракова.

Дреер не крије да није нимало одушевљен падом утицаја хришћанства у америчком друштву, али ипак покушава да оно што се дешава представи као манифестацију природног тока догађаја у постиндустријском информационом свету. Међутим, овакви закључци су упитни, јер изостављају изузетно важне факторе, а посебно моћну антихришћанску пропаганду коју спроводе Холивуд, популарни писци и мноштво либералних невладиних организација.

АНТИХРИШЋАНСКА ПРОПАГАНДА У АМЕРИЦИ ЦВЕТА

Социолошка истраживања показују да позиција хришћанства у америчком друштву убрзано слаби. Према анкетама Пју центра, удео хришћана у америчком друштву 2020. године износио је 64%. Према прогнозама аналитичара из истог Центра, ако се садашњи трендови наставе, онда ће до 2070. године пасти на 35%. Удео активних парохијана у Сједињеним Државама је по први пут у историји пао на 47%. Поређења ради, још 2018. године 50% Американаца је ишло у цркву, џамије или синагоге, а 1999. године – 70%. Стручњаци кажу да је Америка претрпела снажну културну промену у последње две деценије. Проценат људи који се позиционирају као људи који верују у Бога или неку вишу силу сада је 81% у америчком друштву. На први поглед, ово је доста. Али 1940-1960-их било их је 98%, 2011. године – 92%, а 2013. године – 87%.

„Цркве више нису актуелне. Родитељи не воде децу на Литургију. У школама су укинуте не само молитве, већ и минути ћутања, а ђаке који желе да се моле Богу грде и понижавају. Модерно друштво постало је грубље, вулгарније, материјалистичкије“, пише „Washington Times“.

Према речима аутора публикације, породица као ћелија друштва у Сједињеним Државама је толико уништена да су разводи, абортуси и тотална сексуализација живота постали норма. „ВТ“ тврди да оно што се дешава угрожава оно што су Сједињене Државе назвале „америчка изузетност“ – веровање да су слободе дате од Бога, а влада Сједињених Држава је та која их штити.

Реакција „Вашингтон тајмса“ отишла је мало даље од Рода Дреера, али се она није усудила да у потпуности искаже суштину проблема и искрено опише шта се дешава у земљи.

Активна „десакрализација” свега што је повезано са хришћанством почела је у САД убрзо након што је Франсис Фукујама јавно објавио „крај историје”. Представници либералних финансијских и индустријских елита из сенке који су се клањали „златном телету“ почетком 1990-их изгубили су непријатеља у лицу СССР-а. Истовремено, западне цркве од присилних савезника су се за њих претвориле у непријатеље. Хришћанство је остало најутицајнија сила која је спречавала елите из сенке да изграде „врли нови свет“ у коме би човек био идеалан објекат за манипулацију.

ДИСКРЕДИТАЦИЈА ЦРКВЕ

У том контексту, хришћанство је почело да се активно напада у популарној култури. Како не би одмах изазвало реакцију у друштву, то је учињено прилично подмукло. Прво су се појавили популарни филмови који су Бога и цркву приказивали као „смешне“ (у духу награђиване комедије „Свемогући Брус“), затим су их приказивали као безначајне „декроацију“ (попут многих „маргиналних институција“) или су представљени у неконвенционалном светлу (као, на пример, у скандалозној „Догми“).

Међутим, прилично брзо, тон говора о религији у америчкој популарној култури је еволуирао. Све што је повезано са Црквом почело је да се представља као апсурд, а потом и као савршено зло. У трилеру „Подземни свет“, снимљеном 2016. године, јунак познат као „Пречасни“ је убица, садиста и педофил-силоватељ.

У исто време, најпродаваније књиге се пишу за публику која, наводно, захтева неку интелектуалну дубину. Најупечатљивији пример у овом случају је рад Дена Брауна. Само његов роман „Да Винчијев код“ продат је у више од 81 милион примерака. Популаризатори Брауновог дела тврде да је он „умео да изазове широко интересовање за легенду о светом гралу и месту Марије Магдалене у историји хришћанства“. Међутим, у ствари, његово дело дискредитује Цркву и подрива њен ауторитет.

Паралелно са омаловажавањем хришћанства, западни филмски ствараоци, новинари, писци и јавне личности дали су све од себе да популаришу много тога што се у хришћанству сматра грешним — промискуитет, истополне сексуалне активности, па чак и отворени сатанизам.

Ево само неколико релевантних наслова у западним медијима: „Амерички сатанизам. Како је сатански храм постао упориште верске слободе у САД“, „Сатански идол је довезли до зграду Капитола у Арканзасу“, „Камала Харис промовише неограничене абортусе: ‘Жене остају трудне сваки дан… реални проблем’“ , „Све више Американаца жели да проба људско месо“, „Најкове незваничне сатанске патике Lil Nas X које садрже људску крв распродате су за мање од минута“…

Да сте просечном Американцу пре само неколико деценија рекли да ће медијски наслови у његовој земљи изгледати овако, помислио би да сте луди. Међутим, данас у томе нема контрадикторности. Држава, чији су мото више од сто година биле речи „In God We Trust“, а и даље се налазе на доларима, претворила се у антихришћанско царство, насељено усамљеним појединцима идеалним за манипулацију.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://www.stoletie.ru/obschestvo/postkhristianstvo_ili_antihristianstvo_786.htm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *