Амерички лист учи Кијев како да се „извуче из империјалног загрљаја Москве“

АУТОР: Владимир МАЛИШЕВ

Америчко издање „Политико“, у чланку свог колумнисте Кејсија Мичела, „Тајна операција ЦИА за подршку независности Украјине“, пише о „новој стратегији“ Сједињених Држава према Русији и Украјини.

„САД ће морати да формулишу нову стратегију у односу не само на Украјину, већ и за Русију у целини“, примећује аутор чланка. Већ видимо обрисе нове политике која укључује свеобухватне санкције осмишљене да пригуше руски експанзионизам и сталну оружану подршку Украјини. Али ово је само тактика… а шира стратегија још није формулисана.”

У чланку се посебно говори о операцији ЦИА која је предузета у Совјетској Украјини са циљем да се тамо изазове антисовјетски устанак непосредно по завршетку Великог отаџбинског рата. То је била операција „Ред Сокс“ за слање у западне регионе Украјинске ССР диверзантских група регрутованих од бандероваца у камповима за расељена лица у Европи.

Командоси које су обучавали Американци требало је да се баве прикупљањем и преношењем обавештајних података, и што је најважније, да подстичу националистичке покрете у Украјини, Белорусији, Пољској и балтичким државама. „Циљ је био да се Вашингтону да представа о плану Москве у Источној Европи и, ако је могуће, помогне да се подели совјетска империја. Пола века десетине [америчких] оперативаца пребацивано је авионима у Украјину. То је била једна од „највећих тајних операција“ САД у послератној Европи. Централни елемент операције било је организовање крвавог устанка у Украјини.

Међутим, управо у Украјини, преноси „Politico“, ЦИА се суочила са једним од својих „најочитијих неуспеха у годинама хладног рата… Уместо да изазову нереде, око три четвртине обучених агената је једноставно нестало… Многи агенти су били на лицу места не више од неколико сати, одмах су ухапшени и потом стрељани… Москва је пореметила једну од најзначајнијих америчких тајних операција у Европи… Ништа у овој вишегодишњој мисији није било успешно.

Како пише Кејси Мишел, Вашингтон је тада почео да схвата да је већина инфилтрираних агената директно умешана у нацистичке злочине у Украјини, „многи од њих су радили прљави посао за нацисте“.

Један од сарадника ЦИА-е у Источној Европи присећа се: „Шаљете људе у области које контролише Совјетски Савез – Пољску, Украјину или негде другде – са идејом да ће створити групе отпора… али је немогуће да те групе постоје под совјетским безбедносним системом… То је илузија… Ви само шаљете људе у смрт“.

Генерацијама касније остаје нејасно како се тачно КГБ инфилтрирао у овај амерички тајни програм, наводи „Политико“, сугеришући да је информације о њему пренео совјетски обавештајац Ким Филби. Као што је приметио један амерички историчар: „На крају, покушаји ЦИА-е да продре кроз гвоздену завесу уз помоћ украјинских агената били су неуспешни и трагични“.

Прелазећи са историјске дигресије на садашњу ситуацију, аутор чланка у „Politico“ пише: „Већ је јасно да неће бити повратка на стари статус кво… Чини се да ће нова линија поделе поново пресећи део земље. Нова гвоздена завеса се већ спустила… Све то значи да ће Америка морати да формулише нову стратегију не само за Украјину, већ и за Русију у целини.“

И овде Кејси Мишел предлаже да се врати на промашену тактику подршке „побуњеницима” на тим територијама Украјине, које ће, како је сигуран, отићи Русији. Истовремено, Американац наводи занимљиву чињеницу: „Од 35 америчких покушаја да тајно наоружају стране дисиденте током Хладног рата, само четири случаја су успела да доведу савезнике САД на власт.“

А онда „Политико“ предлаже да се исправи претходно искуство: „Касних 1940-их и раних 1950-их … ниједна западна војска није стигла да помогне украјинским побуњеницима како би се борили против совјетских трупа. Међутим, сада се појавио нови играч: украјинска војска, која се добро показала, при чему је искористила подршку Запада… Ово ће бити одлучујући фактор да Кијев коначно изађе из империјалног загрљаја Москве. Зато западна материјална помоћ украјинској војсци не може да престане.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://www.fondsk.ru/news/2022/05/12/politico-o-tajnoj-operacii-cru-na-ukraine-56172.html

One thought on “„Politico“ о тајним операцијама ЦИА у Украјини”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *