• Наставник хемије Милош Стојнић из новосадске осовне школе „Бранко Радичевић“ суспендован је због фотографије на којој је са ђацима српске националности, у сред Србије и српске Атине, дигао три прста и ту фотографију подијелио са описом „Српчићи моји“.

Док у Америци се говори завршавају благословима, заклетве широм демократског, западној свијета полажу над Библијом приликом избора предсједника, гдје се национални идентитет већинског народа са поносом истиче, у Новом Саду, српском граду, је проблем бити Србин.

Подигнута три прста не показују ништа спорно, показују начин на који се православни Срби крсте, приказујући јединство Оца, Сина и Духа Светога. Дакле, симболизује љубав, спасење и Истину, која ни на који начин не угрожава припаднике било које друге вјере или нације.

Нови Сад је с поносом могао да истакне да слави мађарске националне празнике, обиљежава дане мађарске културе, обнавља мађарски културни центар, има дане словачке културе, с поносом истиче своје изврсне пјеснике словачке националности, у центру града има једну од љепших католичких катедрала која је симбол Новог Сада. Као показатељ приближавања хрватског народа српском, у нади да ће моћи и Србију да виде као своју домовину, отворена је кућа Бана Јелачића и предата хрватској националној заједници, све то је похвално и показује широку српску душу. Ипак, ускогрудост се јавља када неко жели да истакне и нешто од српске културе. Српска култура некако угрожава друге? Угрожава тиме што је, боже мој, страшно рећи да си Србин , али похвално истицати било коју другу националну припадност? У Новом Саду је било сасвим легитимно да један шеф катедре одсјека за Филозофију буде заговорник црногорског језика, мада је предавао, вјерујемо, на српском и да се професори заузму у његову одбрану онда када је он опструирао свог асистента да напредује у свом позиву и докторској тези. То је еуропејство, а српство је агресија?

Све је могуће у српској Атини, осим да се буде Србин и све је приказ мултикултуралности, слободе и демократије, уколико сте било ког другог опредељења.

ИЗВОР: https://www.in4s.net/novosadski-autosovinizam-uvredljivo-biti-srbin/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *