Бегија Смајић – математика јој ваљда није зелена, али политика јесте

ПРЕТХОДНО ПОСЛАНИК СДС НЕБОЈША ВУКАНОВИЋ У ПАРЛАМЕНТ ДОНЕО УНИФОРМУ ВРС

* Милан ПЕТКОВИЋ, потпредседник Народне скупштине РС: Изјава Смајићеве је нешто најскандалозније икад изречено у парламенту. Војска Републике Српске је ослободилачка – слободарска војска! Војска која није осуђена. Та војска чини и дан данас ове жалосне Оружане снаге БиХ

* Смајић предаје математику у Сребреници, а у септембру 2021-ве је у НС РС спрским посланицима рекла да су примитивни и додала: „Од чега и кога штитити ћирилицу? Пишем ћирилицу боље од свих вас, можда је више пишем од свих вас који овдје сједитеНе можемо допустити ексклузивитет употребе језика српског народа и ћириличног писма, науштрб латинице и језика бошњачког и хрватског народа

_______________________________________________________

ПОСЛАНИЦИ владајуће већине и опозиције у Народној скупштини РС затражили су од Бегије Смајић, посланице у Посланичкој групи Заједно за БиХ, да се извини и дистанцира од изјаве да је Војска РС осуђена за геноцид у Сребреници.

Смајићева је на данашњем заседању затражила да се посланици дистанцирају од Војске РС јер је „осуђена за геноцид у Сребреници“, а Милан Петковић, потпредседник Народне скупштине РС, ову изјаву је назвао најскандалознијом икад изреченом у парламенту.

„Војска Републике Српске је ослободилачка – слободарска војска! Војска која није осуђена. Та војска чини и дан данас ове жалосне Оружане снаге БиХ“, истакао је Петковић.

Игор Црнадак, посланик ПДП-а, је рекао да се Вукановић нема за шта извињавати, и тражио је од Бегићеве да своју изјаву повуче.

Небојша Вукановић, посланик СДС, је на заседању у уторак на седницу понео униформу Војске РС као део протеста што је, према њему, владајућа коалиција у РС, одустала од поновног враћања Војске РС.

Након тога, истог дана је реаговао Ћамил Дураковић, одборник у Скуштини Општине Сребреница, који је позвао Бошњаке да „престану да праве звијезде од оних који у мирнодопском времену облаче ове униформе“, на шта је реаговао и сам Вукановић.

Он је изјавио да је „коалиционог партнера СНСД-а“ у Сребреници Дураковића тешко погодио захтјев о смјени.

„Да сам знао да ће том функционеру СДА тако тешко пасти смијена, тачно не бих нарушавао складне односе између СНСД и СДА“, рекао је Вукановић.

Потом је Смајићева изговорила речи, које су у НС РС изазвале велике реакције.

„Ћамил Дураковић јуче није ниједном истакао своје незадовољство што је смијењен с мјеста предсједника Скупштине општине Сребреница. Мислим да му вашим прозивањем само дижете рејтинг. Он је једино истакао своје незадовољство и незадовољство свих жртава геноцида што сте обукли униформу Војске РС која је осуђена за злочин геноцида у Сребреници. Али, прије свега, као човјек увијек желим да истакнем чињеницу да не осуђујем српски народ за злочин геноцида али очекујем од српског народа да се дистанцира од оних који су чинили злочин геноцида. Један од начина да се ви дистанцирате од оних који су чили злочин геноцида је да не носите ту униформу“, рекла је Смајићева, пренеле су Независне новине.

Она је у септембру 2021-ве у НС РС спрским посланицима рекла да су примитивни и додала:

„Од чега и кога штитити ћирилицу? Пишем ћирилицу боље од свих вас, можда је више пишем од свих вас који овдје сједите… Не можемо допустити ексклузивитет употребе језика српског народа и ћириличног писма, науштрб латинице и језика бошњачког и хрватског народа“.

Иступила је овако током расправе о предлогу о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћирилићног писма.

Смајић је иначе наставница математике и физике у Сребреници.

ИЗВОР: http://fakti.org/tri-skupstine/begija-smajic-u-skupstini-srpske-vojska-rs-je-osudjena-za-genocid-svi-traze-da-se-izvini-za-laz

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *