Сазревање грандиозног друштвеног сукоба у САД није иза брда

  • Стотине хиљада војника погинуло је током Америчког грађанског рата 1861–1865.
  • Колико ће њих погинути ако „републиканске“ државе одлуче да се отцепе од „демократских“?

АУТОР: Агнија Кренгељ

Други грађански рат у Америци може ускоро да почне. Истраживачи са Универзитета Калифорније у Дејвису, након спровођења анкете уз учешће 8620 Американаца, открили су повећање њихове склоности насиљу, пише „Дејли мејл“. Више од 50 одсто испитаних сложило се са констатацијом да ће „у САД бити грађанског рата у наредних неколико година“.

Анкета је открила „растућу отуђеност и неповерење у америчко демократско друштво и његове институције“. 18% испитаника рекло је да ће вероватно бити „наоружани ватреним оружјем” током политичких сукоба, а 4% каже да ће вероватно „пуцати у некога из пиштоља”. А заоштравање сукоба, на чијој површини су демократе и републиканци, није далеко.

Игра Демократске странке прешла је у фазу политичке ликвидације главног ривала Џоа Бајдена – Доналда Трампа. Могуће је да ће се покушаји да се Трампова кандидатура оспори много пре него што избори прерасти у отворену оружану конфронтацију. Бела кућа се озбиљно припрема за изборе 2024. године. Причу о „украденим изборима“ 2020. није безбедно поновити, па су демократе покренуле кампању да дискредитују Трампа. Претресена је вила бившег председника на Флориди, оптужујући Трампа за проневеру важних поверљивих докумената током предаје пуномоћја Бајдену.

Намерно присвајање владиних докумената и немар у руковању поверљивим документима су наговештавају кривично гоњење и затворску казну: у случају доказане кривице, то је до три године затвора. Међутим, мало је вероватно да Трампу прети затвор – главни задатак власти је да „дисквалификовају“ потенцијалног учесника у изборној трци 2024. тзв. криминалним досијеом. Ово сви разумеју.

Понављање онога што су демократе урадиле са резултатима избора 2020. формираће од незадовољних „приватну гарду“ бившег председника. Ово је лавовски део становништва Флориде и низа других држава. Политика пљачке Американаца „у корист Украјине“, коју је покренула Бајденова администрација, гурнуће земљу ка подели.

Први знаци предстојећих нереда били су заузимање Капитола 6. јануара 2021. године, затим убиство двоје људи од стране Кајла Ритенхауса у Висконсину у августу 2020. године и сукоби полиције и активиста Black Lives Matter. У времену од последњих избора у Сједињеним Државама, политичка конфронтација се укоренила чак и у породицама, кроз односе супружника и деце.

Такође је дошло до пораста криминала, погоршаног стратегијом „преосмишљавања полицијског деловања“ која је већ довела до рекордног броја убистава и других злочина у великим америчким градовима. Многи амерички грађани сумњају да ће демократе престати да гурају полицајце на колена, јер је полиција наклоњена Трампу.

Анкета YouGov -а показује да је трећина присталица Доналда Трампа који живе у „републиканским“ државама рекла да би им било боље да се њихова држава отцепи и постане независна држава. Још 29 одсто Трампових присталица верује да ће их победа сепаратиста довести „у гори положај“. Осталима је било тешко да одговоре, али је раскол у друштву јасно изражен. Стотине хиљада војника погинуло је током Америчког грађанског рата 1861–1865. Колико ће њих погинути ако „републиканске“ државе одлуче да се отцепе од „демократских“?

У интервјуу за CNN, саветница ЦИА Барбара Волтер навела је два главна фактора приближавања катастрофе. Први је прелазак из демократије у „анократију“, односно режим у коме уска елитна група управља државом под маском демократских институција. Други фактор је „потенцијал насиља“ на основу расних, културних и националних сукоба који раздиру Америку.

Пензионисани генерали такође говоре о реалности грађанског рата у Сједињеним Државама. У интервјуу за The Washington Post, Пол Д. Итон (генерал-мајор америчке војске и виши саветник компаније VoteVets), Антонио М. Тагуба (генерал-мајор са 34 године у војсци) и Стивен М. Андерсон (пензионисани бригадни генерал, који је провео у армији 31 годину) назвала је вероватни датум почетка сукоба: 2024, следећи председнички избори. „Различитост веровања и сећања на прошлост“ у америчкој војсци, кажу генерали, могла би да изазове „фатални хаос унутар оружаних снага, а то ће Америку довести у смртну опасност“. Сва тројица сматрају да „сада треба да почнемо да се припремамо за најгоре“.

Генерал мајор Пол Д. Итон – припремити се за најгоре

Коначно, постоји традиционална подела између две Америке – беле и црне. Маршеви „Црних Пантера“ 2020. године, када су стотине наоружаних, војском опремљених црних милитаната марширали улицама градова обећавајући да ће преузети власт у своје руке, подсећали су на шездесете године прошлог века, када су се „Црни Пантери“ први пут појавили. Тада је то била борба за права црног становништва, сада је борба не за права, већ за власт. Пантерима се супротставља крајње десничарски бели „Патриотски фронт“, у чијим редовима белци са америчким заставама скандирају „Вратите Америку!“ Ове две групације ће се обавезно сукобити. Или ће их сукобити. Замишљену америчку слободу свака од супротстављених група доживљава као облик ропства.

Ко ће у таквој ситуацији да се усуди да негира да је велика вероватноћа грађанског рата у Америци ту?

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://www.fondsk.ru/news/2022/08/13/budet-li-vtoraja-grazhdanskaja-vojna-v-us-56934.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *