Зеленски жели да Украјину претвори у други Израел

 • Ако је улога Израела у палестинском сукобу јасна, онда улога Израела и Израелаца у распиривању руско-украјинског сукоба захтева додатно осветљење.
 • Не само да је интересантно, већ и тачно, да се стварање националистичког пука „Азов“ (организације чије је деловање забрањено у Руској Федерацији), главног објекта денацификације у оквиру Специјалне војне операције, приписује Израелцима.
 • Главни „јеврејски бандераш“ Украјине, олигарх Игор Коломојски, уложио је значајне организационе и финансијске напоре да створи и наоружа украјинске неонацисте.
 • Игал Левин (официр Армије одбране Израела) у свом видеу „Тајна израелске неутралности“ од 1. августа 2022. изјавио да Израел помаже Украјини и обезбеђује њену победу, али се то дешава тајно.
 • Задивљује жеља председника Зеленског, који у светским медијима са супругом симболизује целу Украјину, да Украјину претвори у Израел.
 • Не знам колико јеврејски корени Зеленског доприносе овом процесу, али његове изјаве о Украјини као великом Израелу имају своје лице. А ово лице је чисто милитаристичко и чисто радикално националистичко виђење.
 • Украјински Мосад је већ створен да би се бавио обавештајним активностима и вансудским убиствима широм света. А изнад свега овога летеће парола Украјина „изнад свега“.
 • А ово је прелепа слика будуће Украјине, инспирисана Израелом. Плашим се само да то неће донети мир на украјинском тлу.
 • Зеленски опонаша Израел откако је дошао на власт.
 • Он се у Украјини односи према онима који говоре руски на исти начин као што Израел третира Палестинце

АУТОР: Манар Бсоул

За мене су палестинско-израелски и руско-украјински сукоби увек били веома лични. Пошто сам дипломирала на Белгородском научно-истраживачком универзитету Руске Федерације, са црвеном дипломом психологије, пре само недељу дана сам у Белгороду могла директно да посматрам дешавања у вези са руском Специјалном војном операцијом у Украјини. Тј. да разговарате са људима, учествујте у догађајима, читате извештаје са фронтова. Истовремено, ни на минут нисам престајала са болом да посматрам шта се дешава у Израелу.

За мене су руско-украјински и палестинско-израелски сукоби веома повезани, упркос чињеници да се Накба догодила пре 74 године, а украјинско-руска конфронтација се интензивирала крајем 80-их, крајем Перестројке, односно пре скоро 35. година уназад.

У оба сукоба, главни покретач сукоба је радикални национализам и концепт изабраности, етничке или верске, двоструки стандарди и дехуманизација непријатеља. Фактор уједињења је и конфронтација условне „златне милијарде” са остатком света. И Палестинци и Русија противе се неоколонијализму, али ако се Израел може приписати земљама златне милијарде, онда се Украјина, земља „трећег света“, бори за „златну милијарду“ до последњег Украјинца.

Ако је улога Израела у палестинском сукобу јасна, онда улога Израела и Израелаца у распиривању руско-украјинског сукоба захтева додатно осветљење.

УЛОГА ИЗРАЕЛА У УКРАЈИНСКО – РУСКОМ РАТУ

Разне онлајн публикације и телеграм канали јављају да је градоначелник Доњецка Алексеј Кулемзин рекао да Оружане снаге Украјине користе израелске гранате М454 за гранатирање стамбених насеља Доњецка. Карактеристика ове муниције је кочни падобран који се отвара да успори бојеву главу при приближавању мети и детонира на оптималној висини. Смртност коју је прогласио произвођач је 75% у радијусу од 75 m од тачке експлозије, а на 50 метара од земље.

Не знам да ли је употреба оваквих пројектила против цивилног становништва била координирана са израелским добављачима. Нисам сигурна, али чињеница да је Израел активно укључен у војне сукобе на територији бившег СССР је очигледна.

На пример, током јерменско-азербејџанског сукоба 2020. Израел је испоручио Азербејџану импресиван асортиман оружја. Ту су и касетне бомбе које је Аmnesty International пронашао након гранатирања Степанакерта, вођене ракете, мине, самоходни минобацаче CARDOM 120 mm и дронови, типа „Хермес 900“. Према неким стручњацима и медијима, Израел је испоручио Азербејџану 2.700 ракета Spike NLOS и око 100 лансера за њих. У Азербејџану су били и израелски инструктори и војни стручњаци. Јасно је да је за Израел традиционални партнер Азербејџан одскочна даска за трајно планирани рат са Ираном. Али активно учешће Израела у руско-украјинском сукобу показује да Израел води сопствену политику на територији бившег СССР-а и да има своје интересе. И не само на граници са Ираном.

Активно учешће Израелаца у руско-украјинском сукобу није почело 24. фебруара 2022. године, већ много раније. Не само да је интересантно, већ и тачно, да се стварање националистичког пука „Азов“ (организације чије је деловање забрањено у Руској Федерацији), главног објекта денацификације у оквиру Специјалне војне операције, приписује Израелцима. Главни „јеврејски бандераш“ [1] Украјине, олигарх Игор Коломојски, уложио је значајне организационе и финансијске напоре да створи и наоружа украјинске неонацисте.

НЕОНАЦИСТИЧКЕ БАТАЉОНЕ У УКРАЈИНИ ФОРМИРАЛИ СУ ЈЕВРЕЈИ

Као председник Дњепропетровске регионалне државне управе од 2. марта 2014. до 24. марта 2015. године, он и његови помоћници су обезбедили мобилизацију, наоружавање и координацију активности неонацистичких формација, батаљона „Дњепар-1“, „Донбас“, „Шахтерск“, „Азов“ (организација чије су активности забрањене у Руској Федерацији), „Ајдар“ итд.

Како је часопис „Форбс“ писао 2014. године: „Власник компаније Приват, члан Форбсовог списка, гувернернатор Дњепропетровске области, Игор Коломојски, троши око 10 милиона долара од свог богатства на плату 3.000 бораца добровољачких одреда и обезбеђује им храну, униформе и гориво.

Још један „јеврејски бандериста“, шеф информативне политике „Десног сектора“ (организације чије су активности забрањене у Руској Федерацији), Борислав Бљухер-Береза, који од септембра 2014. има израелски пасош, био је активни савезник Дњепропетровског губернатора.

У мају 2014. изјавио је: „Руководство земље је политички импотентно. Ако сада променимо натпис и уместо Администрација Дњепропетровске области окачимо Влада Украјине, сигуран сам да ћемо за две недеље ослободити Доњецку и Луганску област. И за два месеца ћемо ослободити Крим. Два месеца и две недеље је време које нам је потребно.

Други заменик гувернера Дњепропетровске области, актуелни градоначелник Дњепра Борис Филатов, истакао се обећавајући готовинске исплате за борбу против сепаратизма. На свом блогу је написао: „За сваког предатог ‘зеленог човечуљка’, јер је он плаћеник, који крочи на нашу заједничку земљу – дајем награду од 10.000 америчких долара.

За сваку ослобођену зграду, предату локалним властима и под заштиту специјалне чете „Донбас“ батаљона „Дњепар“ – награда од 200.000 америчких долара.“

Борис Филатов је такође врло сажето формулисао политику преговора са политичким противницима. Што се тиче противника Мајдана и државног удара у Украјини, он је позвао: „Морамо да дамо олошу било каква обећања, гаранције и учинимо било какве уступке. И, наравно, овешати их… касније.“

Што се тиче Русина Закарпатја, који су покренули питање аутономије, он је изјавио: „Можете прочитати шта неке локалне личности јавно пишу у својим блоговима. Спалите стрвину усијаним гвожђем. Запалити и лишити имовине.“

Људи Коломојског су примећени и 2. маја у Дому синдиката у Одеси. Одмах после трагедије у Дому синдиката, у којој је изгорело  најмање50 људи, Игор Палица, партнер Игора Валејевича, постављен је за председника Одеске обласне државне администрације. Овај човек је дао је све од себе да истрага зађе у слепу улицу. Из различитих извора дошле су информације да је Коломојски финансирао харковске ултрасе и борце будућег батаљона „Азов“[2], који су и запалили људе у Одеси. У сваком случају у интервју Гордону изјавио је да је уништење проруски настројених људи у „украјинској Одеси“ – то је његова заслуга и његових сарадника.

Да није Израелца Коломојског, истовремено председника Уједињене јеврејске заједнице Украјине, члана Одбора повереника Јеврејске заједнице Дњепропетровска, председника Европске јеврејске уније (ЕЈУ) и његових сарадника, не би било био тако крвав сукоб и толики број убистава у Донбасу.

Још један Израелац из Одесе, бивши саветник начелника Генералштаба Оружаних снага Украјине Натан Хазин, један је од оснивача батаљона АЗОВ (организације чије је деловање забрањено у Руској Федерацији). Он је и руководилац јеврејске стотине Мајдана и учесник АТО – Анти терористичке операције, како пише Циклопедија. Такође је творац и руководилац Волонтерског центра АЕРОРАЗВЕДКА, који је претворен у војну јединицу и расформиран у јануару 2021. по наређењу генерал-мајора Јевгенија Степаненка, команданта трупа за комуникације и сајбер безбедност.

Још један одешанин, Игал Левин, је официр Израелских одбрамбених снага, војни аналитичар, блогер и уредник веб-сајта Focus.ua, служио у АОИ -у (Армији одбране Израела), пешадијски поручник, учесник Другог либанског рата (2006) и Операције „Ливено олово“ (2009). Оснивач и инструктор НВО „Украјинска одбрана“ (организације чије је активност забрањена у Руској Федерацији), у којој, уз помоћ и подршку припадника АТО-ООС, млади пролазе почетну обуку за службу у ЗСУ Самоходно противаздушно возило.

Сада, као војни аналитичар, он активно учествује у информационом рату на страни Оружаних снага Украјине и покушава да преузме ловорике од Арестовича у смиривању украјинске публике.

У јулу 2022. Министарство одбране Руске Федерације објавило је статистику националности погинулих, а међу њима је било и 10 Израелаца који су служили у редовима Оружаних снага Украјине, а још неколико десетина наставља да се бори на истоку Украјине. Мислим да борци Оружаних снага Украјине и „Азова“ са двојним израелско-украјинским држављанством очигледно нису укључени у ову статистику.

МОСАД – АКТИВНО ДЕЛУЈУ У УКРАЈИНИ – ИЗРАЕЛ ПРУЖА ВОЈНУ ПОМОЋ УКРАЈИНИ

О учешћу „Мосада“, у сарадњи са америчким обавештајним службама, у идентификацији руских „кртица“ у Украјини први је писао израелски новинар Атила Шомфалви почетком августа 2022. године.

Изванредни и опуномоћени амбасадор Израела у Украјини Михаил Бродски је 22. јула 2022. у ексклузивном интервјуу за „Интерфакс-Украјина“ рекао да је Израел донео стратешку одлуку да пружи помоћ Украјини, али да мора да буде опрезан приликом пружања војне помоћи.

Ово је уследило након посете америчког председника Џоа Бајдена Израелу и његовог потписивања Јерусалимске декларације заједно са израелским премијером Јаиром Лапидом 14. јула 2022. године.

Током посете разговарало се о разним питањима: иранском нуклеарном програму, војној помоћи Израелу из Сједињених Држава, јачању интеграције Израела и сунитских држава Блиског истока и Северне Африке. Иза затворених врата вођени су и разговори у којима би Американци желели да њихов главни стратешки партнер на Блиском истоку повећа помоћ Украјини и „јасније учествује“ у осуди Русије.

Очигледно су преговори били успешни и Лапид је обећао Бајдену да ће испоручити израелско оружје Украјини. То се може разумети како из опрезних изјава израелског амбасадора у Украјини Михаила Бродског, тако и из оштрог говора опозиционог лидера Бењамина Нетањахуа, који је већ одржао специјалну конференцију за штампу 26. јула, на којој је рекао: „Постоји једна молба Лапиду и Ганцу – престаните да причате. Ваше понашање угрожава нашу националну безбедност. Ако се криза не заустави одмах, то би могло довести до озбиљне штете по нашу безбедност.“ [3]

Занимљиво је да је Израелац Игал Левин у свом следећем видеу „Тајна израелске неутралности“ од 1. августа изјавио да Израел помаже Украјини и обезбеђује њену победу, али се то дешава тајно [4].

Може се констатовати да многи индиректни знаци сугеришу да ће се Израел активно укључити у борбу против СВО снабдевајући не само шлемовима и панцирима украјинске војнике, већ и разним врстама оружја.

СЛИЧНОСТИ СИТУАЦИЈЕ У ГАЗИ (ПАЛЕСТИНИ) И УКРАЈИНИ

Мање од месец дана након што је Бајден замолио Лапида да не чини изненађења у палестинском правцу, у Појасу Газе је почела традиционална предизборна ескалација. Израелска војска је 5. августа 2022. извела ваздушне и артиљеријске ударе на стамбене зграде, услед чега је убијен 41 Палестинац, укључујући 6 деце, а више од 311 је повређено.

Овај сукоб заиста желим да објасним још једном предизборном кампањом, која обећава да ће стати на крај „влади промена“ и премијеру Јаиру Лапиду. Уосталом, изборна кампања је, према Кану [5], ојачала странку Јаира Лапида и ослабила странку његовог главног ривала Бењамина Нетањахуа, која је током рата изгубила два мандата и сада добија 33 уместо 35. Говорећи, дакле, ако се тако могу изразити, циљеви израелске специјалне војне операције су у потпуности остварени.

Интересантна тачка ове изборне акције привлачи пажњу: Хамас је деловао као посредник-миротворац у преговорима између Израела и Исламског џихада (организације чије су активности забрањене у Руској Федерацији), чије је лидере гађао Израел.

Малобројни мирни протести против рата у Гази нису изазвали велику пажњу ни противника СВО у Украјини, који су пребегли у Израел, ни „политичких Украјинаца“ који су у Израелу у великом броју. [6]

На пример, у Хаифи је митинг организовао израелски политички блок „Хадаш“, који је део парламентарне „Заједничке листе“, заједно са јеврејско-арапском организацијом „Идемо заједно“ и активистима других организација. Скупу су присуствовали посланици Кнесета Ајман Удо и Офер Касиф, који су пристали да одговоре на нека питања у вези са ситуацијом у Гази и перспективама за решавање палестинско-израелског сукоба.

Према његовим речима, ситуација са окупацијом палестинских територија је све гора. Стварање палестинске државе постаје све теже са сваким новим израелским нападом. Шта се дешава у ситуацији војног напада на Палестинце? Као и увек у Израелу, чујете гласове фашиста и видите јачање најрадикалније деснице.

Офер Касиф је изјавио: „Не знам када ће све ово довести до тога да постане сасвим јасно да нема војног решења ни од Израелаца према Палестинцима ни од Палестинаца према Израелу.“

Тешко је не сложити се са послаником Кнесета. За наставак преговарачког процеса потребно је политичко решење, али све левичарске партије које би могле да унапреде преговарачки процес на нивоу Кнесета губе бирачко тело. Многе традиционалне странке као што су „Мерец“ и „Лабуристи“ ускоро можда неће успети да уђу у Кнесет. С друге стране, јачају радикално-десне странке, које би могле да постану партнери украјинских националиста. Абрахамски споразуми, према којима се Израел политички, економски, технолошки приближава низу сунитских арапских земаља, према Палестинцима, оставили су проблем њихове државности ван граница преговарачког процеса. Али Израел се веома радује повећању регионалне сарадње, због чега је израелски премијер Јаир Лапид затражио од Џоа Бајдена да након потписивања Јерусалимске декларације пошаље поруку лидерима Саудијске Арабије, Катара, Кувајта, Амана и Ирака да им Јеврејска држава „пружа руку мира“. Он је изразио спремност да подели технолошко знање са арапским земљама.

И палестинско-израелски и руско-украјински сукоби захтевају неку врсту „денацификације“ када радикалне националистичке снаге престану да буду мејнстрим и у Израелу и у Украјини. А двоструки аршини, дехуманизација противника, концепт изабраности, радикални национализам престаће да буду мејнстрим у јавној свести. Све то никада неће дозволити да се ови сукоби реше мирним путем. Занимљиво је пратити сличност реакција израелских и украјинских власти на извештаје Амнести интернешенела.

УКРАЈИНА – ВЕЛИКИ ИЗРАЕЛ

У објављеном извештају ове организације 4. августа 2022. године наводи се да су Оружане снаге Украјине заузеле школе, вртиће, образовне и медицинске установе и тамо распоредиле трупе и тешко наоружање, кријући се на тај начин иза цивила и цивилне инфраструктуре. Тако је Амнести интернешенел оптужио Кијев за кршење Председник Зеленски је на бесно реаговао, при чему је рекао: „Сви који амнестирају Русију и вештачки стварају такав информативни контекст да су неки терористички удари наводно оправдани или наводно разумљиви, не могу а да не схвате да помажу терористима. А ако такви манипулативни извештаји, онда са њима делите одговорност за смрт људи.“ Иако, наравно, у извештају није било апсолутно никакве амнестије за Русију. Такође је осудио методе вођења рата од стране Оружаних снага РФ.

Амнести интернешенел [7] је 1. фебруара 2022. оптужио Израел за стварање система апартхејда и навео да је „израелски апартхејд против Палестинаца брутални систем доминације и злочин против човечности“.

Гнев и реакција израелске владе били су слични оној председника Зеленског. Израелско министарство спољних послова је у саопштењу навело да је извештај заснован на лажима које шире терористичке организације. Ту се мешају предрасуде и неосновани аргументи, користе се двоструки стандарди и долази до директне демонизације Израела. Извештај негира право Израела да постоји као национална држава јеврејског народа. Након читања извештаја, стиче се осећај да је Израел главна претња целом животу на земљи. Амнести интернешенел позива да се Израел назове „државом апартхејда”, користећи изразе као што су „јеврејска демографска хегемонија” и „јеврејска експанзија”.

Задивљује жеља председника Зеленског, који у светским медијима са супругом симболизује целу Украјину, да Украјину претвори у Израел.

Не знам колико јеврејски корени Зеленског доприносе овом процесу, али његове изјаве о Украјини као великом Израелу имају своје лице. А ово лице је чисто милитаристичко и чисто радикално националистичко виђење.

Свака украјинска кућа ће имати своје склониште за бомбе, агенције за спровођење закона ће управљати политичким процесом и, према неким извештајима, украјински Мосад је већ створен да би се бавио обавештајним активностима и вансудским убиствима широм света. А изнад свега овога летеће парола Украјина „изнад свега“.

А ово је прелепа слика будуће Украјине, инспирисана Израелом. Плашим се само да то неће донети мир на украјинском тлу. Национализам само уништава државе и људско друштво и не води никаквим позитивним променама.

Информациона дивиденда коју је Израел добио од светског извештавања о палестинско-израелској конфронтацији у вези са руско-украјинским сукобом нагло је опала, што је лоше за њихове интересе.

Ништа ново. Зеленски опонаша Израел откако је дошао на власт. Он се у Украјини односи према онима који говоре руски на исти начин као што Израел третира Палестинце.

ИЗВОРИ:

 1. Так называют себя люди с еврейскими корнями, которые поддержали Евромайдан и ультраправых украинских националистов — наследников идей Бандеры.
 2. Батальон «Азов» (организация, деятельность которой запрещена в РФ) был официально создан 5 мая 2014-го — на основе харьковской неонацистской организации «Патриот Украины», силового крыла «Социал-национальной ассамблеи».
 3. detaly. co. il/netaniyagu-obvinil-lapida-i-gantsa-v-krizise-v-otnosheniyah-s-rossiej
 4. www. youtube.com/watch? v=_wvQu47licQ
 5. news. israelinfo. co. il/104 706
 6. eadaily.com/ru/news/21.07.2022/izrail-i-virus-politicheskogo-ukrainstva

С руског превео Милош Боровчанин

ИЗВОР: https://regnum.ru/news/polit/3665649.html

One thought on “Да ли је Израел ушао у руско-украјински рат?”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *