Сви они који верују у моћ кристала, који као Опра Винфри имају своју „таблу снова“ или су истраживали феминистичку есејистику о вештичарењу, сада могу свој хоби да подигну на академски ниво – уписом на мастер студије из магије и окултизма на Универзитету у Великој Британији.

Универзитет у Ексетеру настоји да преточи растуће интересовање за окултизам и магију курсом који ће истражити историју и утицај вештичарења и магије широм света на друштво и науку.

Мултидисциплинарне студије, које су почеле академске 2024. године, обрађују историју, књижевност, филозофију, археологију, социологију, психологију, драму и религију како би показале улогу магије на западу и истоку.

„Недавни пораст интересовања за магију и окултизам унутар и изван академских кругова лежи у срцу најважнијих питања нашег друштва. Деколонизација, истраживање алтернативних епистемологија, феминизам и антирасизам су срж овог програма“, наглашава професорка Емили Силав, која води овај курс.

Додаје да је доминантна тенденција последњих деценија која је „одбацивала проучавање магије и окултизма“, вођена претпоставком да то „више није значајно за ‘савремено друштво’“, сада доживела преокрет.

Позивајући се на ритуале као што је ношење накита који се сматра срећним или обележавање тачке контакта са удаљеном особом или стварима, грљење дрвећа или друге ритуале које примењује доста спортиста, Силавова сматра да и „површан поглед на наша уверења и веровања људи око нас, показују да је магија део нашег свакодневног живота. Одговорни научници би требало да ово озбиљно схвате.”

То потврђује и раст популарности народних обичаја, фолклора, вештичарења, тарота и кристала, што се углавном тумачи као реакција на све мањи утицај организоване религије. Попис становништва из 2022. открио је пораст броја људи који се идентификују као пагани и викани (неопаганска религија која се темељи на обожавању природе) у Великој Британији, док је шаманизам доживео муњевит раст.

Проф. Силав наглашава да ће мастер магије и окултних наука преиспитати „претпоставку да је Запад место рационализма и науке, док је остатак света место магије и сујеверја“, укључујући и проучавање колико ова веровања подупиру западну културу и како промењен однос према природи може донети нове перспективе климатском слому.

ИЗВОР: https://vaseljenska.net/2023/10/05/britanski-univerzitet-nudi-master-studije-iz-magije-i-okultizma/

One thought on “Британски универзитет нуди мастер студије из магије и окултизма”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *