Издаја је дубоко болно искуство које уништава поверење и оставља неизбрисиве ожиљке. Било да се ради о љубави, пријатељству или породичним односима, издаја дубоко боли и тешко се опршта. Током историје, филозофи, писци и мислиоци су размишљали о сложеним емоцијама повезаним са издајом и њеним утицајем на међуљудске односе.

Одабрали смо 20 снажних цитата о издаји који пружају разумевање, утеху и подсетник да је могуће преживети издају.

 1. Када су те издали, то је као да имаш сломљене руке. Можеш да опростиш, али не можеш више да грлиш“, Л.Н.Толстој
 2. Буди спреман да издаш било кога од својих људи, а посебно оног коме највише верујеш. Ал Паћино

Овај цитат наглашава срцепарајућу стварност да издаја често долази од оних који су нам најближи. Бол се појачава када га нанесе неко коме имплицитно верујемо, што издају чини још разорнијом.

 1. Не можете се вратити издајницима. То је забрањено. Гризите се за лактове, једите земљу, али се не враћајте тамо где сте некада били издани.2  Жан Рено
 2. Иза сваког успешног мушкарца стоји љубав жене. Иза сваке успешне жене стоји издаја мушкарца.“ Виктор Пелевин

Свака особа има свој пут до успеха.

Овај цитат наглашава срцепарајућу стварност, која се често дефинише као издаја

 1. Поверењу су потребне године да се изгради, квари се за неколико секунди и обнавља вечито.“ Непознати аутор

Ове речи одражавају крхкост поверења. Изградња поверења захтева много времена и труда, али једна издаја може да га разбије у трену. Враћање поверења, ако је икако могуће, је мукотрпан и сталан процес који може да траје бесконачно.

 1. Особа којој је једном опроштена издаја – издаваћете те целог живота!“ Мајк Тајсон
 2. Убоде у леђа најчешће задају они које штитиш грудима“. Е. Сафарли

Овај цитат наглашава везу између издаје и интимности. Издаја се често јавља у контексту дубоких емоционалних веза, што указује на то да је рањивост и улагање љубави оно што чини издају могућом.

 1. Сваки рат почиње страхом! Свака издаја почиње поверењем!“ Џон Ле Каре
 2. Издаја је најдубља рана која ретко зацељује.“ Лорел К. Хамилтон

Лорел К. Хамилтон наглашава дубок утицај издаје, сугеришући да је то једна од најдубљих рана која ретко потпуно зацељује. Ожиљак који је оставила издаја може да остане, подсећајући нас на бол и опрез који су потребни у будућим везама.

 1. Не враћај се људима који су те издали. Они се не мењају“ Галина Полскикх
 2. „Онај ко јее плашљив, увек ће издати, пре или касније“ Андреј Васиљев

Страх може парализовати човека и натерати га да ради ствари које не сматра исправним. Људи који се плаше могу изгубити веру у своје вољене и пријатеље, изгубити поверење, могу издати.

 1. Издаја може поткопати нашу веру у друге, али никада не би требало да поткопа нашу веру у нас саме.” Непознати аутор

Када се суочимо са издајом, то може изазвати осећај фрустрације, беса, туге и губитка поверења. Међутим, важно је запамтити да је издаја дело друге особе, а не наше. Не смете дозволити да ова акција одреди вашу сопствену вредност и веру у себе.

 1. Разрушити нечије поверење је исто као згужвати савршени комад папира. Можете то изгладити, али више никада неће бити исто.“ Непознати аутор
 2. „Удари тело и оно ће зацелити, али повреди срце и рана ће остати за цео живот.“ Минеко Ивасаки

Издаја има дуготрајни ефекат. Док му рана на руци брзо зараста, бол од издаје остаје, мењајући односе заувек и остављајући неизбрисив траг на оне који су је поднели.

 1. Ако покупите пса луталицу на улици и нахраните га, никада вас неће угристи.То је разлика између пса и човека.” Марк Твен
 1. Не плашите се да изгубите некога. Предодређени људи нису изгубљени. Они који се изгубе су за искуство.” Ошо

Страх од губитка некога је природно осећање које свака особа доживљава у свом животу. Међутим, да ли се заиста вреди тога плашити? Када некога изгубимо, често осећамо бол и горчину, али у исто време можемо имати невероватна искуства која ће нам помоћи да растемо и развијамо се.

Свака особа има своју јединствену судбину. Ако неко нестане из наших живота, то може бити знак да је то било неопходно за наш даљи развој.

Многи људи се плаше губитка блиских пријатеља или рођака, али често је овај страх повезан са нашом себичношћу и страхом да будемо сами. Али ако поштујемо слободу других и дозволимо им да сами доносе одлуке, можемо бити сигурни да ће односи који остају бити стварни и аутентични.

Живот је заиста невероватан и може нам донети бројне могућности, али за то морамо бити отворени и спремни да прихватимо све промене које живот доноси пред нама.

 1. Издајници се виде скроз наскроз, зато нису увек примећени“ Фома Топоришчов
 2. „Не тражите људе који не лажу – они не постоје. Тражите оне који варају, али не издају – можете се носити с њима. Тери Гибсон
 3. „Издаја се не може опростити, макар само зато што сами издајници никада себи неће опростити сопствену издају, што значи да ће увек бити опасни – и издаће опет“ Марио Пузо
 4. „Смешно је како се понекад иза окидача налазе људи због којих сте спремни да будете стрељани.“ Непознати аутор

Ови цитати нас подсећају на сложеност и рањивост поверења и неизбрисиве ожиљке које оставља издаја. Иако за то може бити потребно време и труд, тражење утехе у мудрости других може вам помоћи да се крећете по свом путу опраштања, животној отпорности и личном развоју.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://dzen.ru/a/ZJMD0cpArAKf20OI

One thought on “20 ЦИТАТА О ИЗДАЈИ: „Иза сваке успешне жене стоји издаја…“”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *