ШОЛЦОВА ВЛАДА СПРЕМА СЕ ДА 14-ГОДИШЊАЦИМА ДОЗВОЛИ ДА СЕБИ (ПИСАЊЕМ ИЗЈАВЕ) ИЗАБЕРУ ПОЛ

* Немачка јавна сцена се заталасала након отказивања, па поновног заказивања предавања др Мари-Луиз Фолбрехт „Пол није лош, секс, род и зашто у биологији постоје два пола“

* То је било само једно од 50 предавања која су планирана у оквиру „Дуге ноћи науке“ на берлинском Хумболт-универзитету. Предавање је било најпре отказано након протеста на које је позвао „Радни кружок критичких правница/ка“ на истом универзитету. Кружок сматра да је теза Фолбрехтове, према којој у биологији постоје само два пола, ненаучна, да вређа људско достојанство и да је заснована на мржњи према „квир и транс особама“

* Као контра, појавио се апел „Доста са нетачним извештавањем јавних сервиса“, са потписима 120 научника и лекара којима се касније своје потписе додало још 1600 личности: Одлучно се противимо представи према којој су жене и мушкарци само друштвене конструкције или субјективно доживљени идентитети. Сматрамо да су тековине женског покрета угрожене, јер ће сваки мушкарац моћи да се пуком изјавом декларише као жена и продре у заштићене зоне жена. Осим тога, извлачи се корист из мера за помоћ женама, и нарушава се њихова заштита од насиља. Деци се још пре достизања полне зрелости за време пубертета намеће одлука чије последице не могу да сагледају

________________________________________________________

НЕМАЧКА влада припрема закон по којем би свака особа са навршених 14 година могла да дефинише свој пол по сопственом нахођењу – једноставном изјавом.

Око тога се сада озбиљно „ломе копља“.

Вести о отказивању, па поновном заказивању предавања „Пол није лош, секс, род и зашто у биологији постоје два пола“ др Мари-Луиз Фолбрехт, нашле су се у безмало свим медијима.

То је било само једно од 50 предавања која су планирана у оквиру „Дуге ноћи науке“ на Берлинском Хумболт-универзитету.

Предавање је било најпре отказано након протеста на које је позвао „Радни кружок критичких правница/ка“ на истом универзитету.

Мари-Луиз Фолбрехт

Кружок сматра да је теза Фолбрехтове, према којој у биологији постоје само два пола ненаучна, да вређа људско достојанство и да је заснована на мржњи према „квир и транс особама“.

Духове је узбуркао и јавни апел под насловом „Доста са нетачним извештавањем јавних сервиса“. Тај апел је потписало 120 научника и лекара а касније је своје потписе (до закључења овог текста) додало још 1600 особа.

У апелу пише: „Ми, научници и лекари, тражимо од јавних медијских сервиса да истинито презентирају биолошке чињенице и научна сазнања. Захтевамо да се престане са идеолошким третирањем теме транссексуалитета и да се презентирање биолошких ствари заснује на чињеницама и стању истраживања и науке.“

„Тврдња да постоји мноштво полова односно међуступњеви између мушкарца и жене, лажна је. Квир и транс лобисти сматрају да биолошки пол може да се промени социјалном идентификацијом са тим полом“, пишу потписници апела.

Они примећују да се у телевизијским емисијама, радијским прилозима и на налозима јавних сервиса на друштвеним мрежама подстиче та „транс-еуфорија“ и да се „пут у наводно право тело“ описује као нешто врло лако.

Један од иницијатора апела је др Александер Корте, руководилац клинике за дечју и омладинску психијатрију минхенског универзитета „Лудвиг Максимилијан“.

Овај стручњак за питања сексуалног идентитета сматра да би закон који омогућава да свако сам одреди свој пол био велика грешка.

„Дискусија о дефиницији мноштва полова (у смислу друштвених улога, тј. родова) може се водити ван природнонаучног дискурса неком њој својственом логиком“, рекао је Корте за дневник Велт, „али нама нису потребне нове категорије полова да бисмо објаснили зашто људи имају поремећај полног идентитета и да бисмо помогли тим људима“.

Ни интерсексуалност, по његовим речима, не побија дуалитет полова, јер то што постоје два пола не коси се са постојањем људи код којих полне структуре нису у потпуности издиференциране.

Потписници апела оптужују јавне медијске сервисе у Немачкој да су, у служби транс и квир лобија, довели до тога да се број деце и младих који су на третману због поремећаја сексуалног идентитета за нешто мање од десет година повећао за 25 пута!

Хумболтов универзитет у Берлину

Они наводе да медији сугеришу деци да је прелазак у други сексуални идентитет лак и безболан, што није тачно: „Реч је о девојчицама које се подвргавају хируршком одстрањивању груди и материце и узимају медикаменте који спречавају развој примарних и секундарних полних карактеристика. А о могућим и делом непоправљивим телесним и психичким последицама таквих мера се – не говори.“

„Уместо тога, извештавање је усмерено на то да се што боље чује реч лобиста квир и транс група, које тврде да биолошки пол може да се мења социјалном идентификацијом са тим полом. Тиме се ради у корист планиране реформе закона о транссексуалности, према којој ће свако моћи да дефинише свој пол једноставном изјавом и деца која су навршила 14 година могу против воље својих родитеља да се одлуче на хормонско и оперативно прилагођавање другом полу“.

„Ми се као научници одлучно противимо представи према којој су жене и мушкарци само друштвене конструкције или субјективно доживљени идентитети. Сматрамо да су тековине женског покрета угрожене, јер ће сваки мушкарац моћи да се пуком изјавом декларише као жена и продре у заштићене зоне жена. Осим тога, извлачи се корист из мера за помоћ женама, и нарушава се њихова заштита од насиља. Деци се још пре достизања полне зрелости за време пубертета намеће одлука чије последице не могу да сагледају“, пише између осталог, у апелу научника и лекара.

Када је отказано предавање биолошкиње Мари-Луиз Фолбрехт, развила се дискусија о слободи мишљења и науке, због које је поменути апел научника доспео у жижу јавности, иако је објављен пре утврђивања програма „Дуге ноћи науке“ на Хумболтовом универзитету.

Апел је подстакао многе да се изјасне о читавој дискусији, па се тако огласио и председник Савеза немачких универзитета Бернхард Кемпен.

Он је Хумболтовом универзитету поручио: „Уместо отказивања предавања, требало је да покажете да имате кичму и да учините све како би оно било одржано“.

Познати немачки новинар и саоснивач берлинског ПЕН-клуба Дениз Јуџел истовремено је на свом Твитер-налогу написао:    „Отказивање предавања Мари-Луиз Фолбрехт је екстремно кукавички гест Хумболтовог универзитета а ограничавање слободе науке је неприхватљиво“.

После тога је предавање враћено у програм „Дуге ноћи науке“.

       ИЗВОР: https://www.dw.com/sr/nema%C4%8Dka-za-koji-pol-se-opredeliti-posle-14-go…

ПРЕУЗЕТО СА: http://fakti.org/globotpor/vise-od-1700-nemackih-naucnika-brani-istinu-da-su-musko-i-zensko-jedini-polovi

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *