• Лист Тајм јануара 1939. објавио је чланак у коме је Адолф Хитлер проглашен човеком 1938. године.
  • Важно је напоменути да су на крају чланка биле заиста пророчке речи: „Човек из 1938. учиниће 1939. годину за памћење“.
  • Као што знате, Други светски рат је почео 1939. године. Да ли су Американци знали шта шеф Трећег рајха планира да уради?
  • А за које заслуге и пред ким је Хитлер добио номинацију Личност године? Покушаћу да разјасним овај чланак из часописа Тиме.

Иначе, „Тајм“ је обично на насловној страни објављивао фотографију номинованог за човека године. Али у то време постојао је цртеж који је приказивао неку врсту панорамског точка и човека у униформи који свира на оргуљама. То је био једини пут у историји часописа да на насловној страни није био портрет личности године. И после овога Хитлер је био номинован за Нобелову награду, али је није добио, јер је започео свој разорни рат.

Личност године уплашила и шокирала цео свет

Чланак почиње расправом о сусрету четворице политичара у Минхену. Чемберлен, Мусолини, Даладије и Хитлер су се обавезали да прецртају мапу Европе. На челу је Хитлер, који је успео да обнови Немачку за пет година и већ је почео да „преобликује континент“, заузевши Аустрију и Чехословачку. Фирер је описан као моћни освајач који је шокирао и уплашио цео свет. То је први разлог зашто, по мишљењу Американаца, заслужује титулу „Личност године“.

У поређењу са Хитлером, лидери Велике Британије и Француске више нису битни. Они се смеју Чемберлену, а сам Даладије је своју земљу поставио на споредне колосеке. Само Мусолини наступа као Хитлеров партнер, али млађи. Лидери других земаља углавном не спадају у номинацију „Личност године“.

Хитлерова снага војна сила нацизма

Хитлер је ујединио Немачку и додао јој 7 милиона Аустријанаца и 3,5 милиона становника Судета, планирајући да створи огромну војску Рајха. Фирер се показао више него озбиљна претња демократији и миру. Светска заједница се никада раније није сусрела са нечим оваквим. Поред тога, Фирерову политику је у великој мери подржавао Јапан, који је располагао са својом великом обученом војском и са још 10 милиона кинеских војника.

Хитлер је негативно гледао на комунизам, сматрајући га копијом демократије. Јер демократија је слобода, а све људске слободе су директна претња постојању фашизма. Новинари Тајма су веровали да је светски рат неизбежан.

Ево другог разлога што је Хитлер постао човек године – 1938. пажња целог света била је усмерена само на његове поступке.

Фирер је стекао признање и међу самим Немцима

 Заиста, Хитлер је буквално за шест година успео да подигне нацију након разарања током Првог светског рата, те да уједини земљу. Његова Националсоцијалистичка партија је стално добијала на значају, а када је скоро 14 милиона Немаца гласало за њу 1933. године, Хитлер је постао канцелар Немачке.

Фирер је одмах почео да елиминише незапосленост. Мере су биле изузетно радикалне, судећи по овом цитату из часописа (у преводу):

„Незапосленост је решавана:

1) широким програмом јавних радова;

2) интензивни програм наоружавања, који је подразумевао стварање велике војске у мирнодопско време;

3) принудни рад у корист државе (радни корпус);

4) затварање политичких непријатеља, као и коришћење радних места Јевреја, комуниста и социјалиста затворених у радним логорима.

Штавише, у то време су се у земљи појавили добри аутопутеви, јефтини аутомобили, социјално осигурање, планирани су грандиозни грађевински пројекти у немачким градовима. Немци су, једноставно, били поносни на свог вођу.

За остале становнике планете Хитлер је постао симбол ужаса

Због своје гордости Немци нису приметили како је слобода говора нестала, а кршење или супротстављање нацистичком режиму било је равно самоубиству. Сви неаријевци и мање-више несагласни људи са режимом почели су да напуштају Немачку.

Узгред, ево и порекла корица:

„Насловну корицу листа ‘Тајм’, на којој се види Хитлер како као оргуљаш свира химну мржње у оскрнављеној катедрали док су његове жртве обешене за волан Свете Катарине пред очима нацистичких босова, нацртао је барон Рудолф Чарлс фон Рипер, наводно римокатолик, који није могао да подноси Немачку.“

Земља је постала држава марширајућих војника. Хитлер је преузео скоро сваку област живота у Немачкој, говорећи да појединац припада држави. Ово се односило и на привреду земље: сва приватна предузећа су конфискована или су почела да плаћају огромне порезе. Али оно што је парадоксално: тенкови, оружје котрљали су се са покретних трака, а хране је било сасвим мало. Стога су се појавиле конзерве, као замене за обичне производе, којима су обични војници почели да утољавају глад.

Из угла Американаца, испада да је упад на светску политичку арену за само шест година једини разлог да се агресор слави у целом свету.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://zen.yandex.ru/media/two_wars/kak-gitler-popal-v-jurnal-time-i-chto-o-nem-pisali-sami-amerikancy-629244ee03b73906ab7e42a2?&

One thought on “ТАЈНЕ: Како је Хитлер постао личност године „Тајм-а“ и шта су о њему писали Американци?”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *