Зоран Милошевић, Побуна. Прича за децу и одрасле, Удружење Милош Милојевић, Црна Бара, 2022.

Необична прича која се одвија животном простору, тзв. Мединој башти, два пса – сибирска самоједа, по имену Меда и Јуца – Дебељуца.

ДЕТАЉ СА ЗАДЊЕ КОРИЦЕ

Прича се зове „Побуна“, јер су се Меда и Јуца осетили запостављени због честог коришћења мобилног телефона њиховог власника, чика Ивана.

Због тога Меда и Јуца шаљу писмо чика Ивану које му је донео голуб-писмоноша…

Прича се завршава брисањем контаката из телефона и помирењем власника и његових паса.

Сликовница је погодна за поклон деци (и одраслима), за подстицање најмлађих да воле псе, а старијима говори куда води отуђење, ако се превише користи мобилни телефон.

Сликовницу је илустровала Татјана Карабашевић.

Први читалац, Јасмина Ранђеловић, иначе доктор ветеринарске медицене, у овом случају и саветник током израде сликовнице написала је:

Поштовани професоре, ево мог утиска о сликовници.
Илустрација је одлична. Живе боје, пуно елемената, дивно идејно решење самог амбијента српског села које млађе генерације с обзиром да расту  у градовима немају у својо свести. Ликови куца, па чак видим и хришћанске симболе Мајке Богородице са Христом и светац молитељ..
Лепо замишљена идеја и вођена прича (епизода са кртицом) судар са новим технологијама из визуре бића која траже нашу пажњу и посвећеност.“
Други читалац (лично се не познаје са аутором) је Tatjana Ille, лекар, ради на Блиском истоку. Њено виђење сликовнице је веома лепршаво:

„Професоре,
Сликовница је чаробна. Хвала вам пуно.

Деца ће извући поуку да воле животиње, и да животињама треба пажња и љубав, да нису играчке (на жалост ово и многи одрасли не знају па не науче децу на време), а одрасли да науче/обнове да постоје приоритети и да је на првом месту љубав према ближњима.
Страна 4 ми је веома лепа, са дубоком симболиком где између Господа (ја га тако схватам не мора да значи, је л да) и Богородице стоје сви они који су достојни да буду у том друштву и под заштитом свете породице.
Чика Иван је Централна личност, који је званично позван да се поврати својима и да ревидира своје приоритете.
Свиђа ми се почетак, ‘а ко би мени писао поред мејла и телефона‘… Од мејла и телефона често не видимо оно што је пред нашим очима и у најближем физичком окружењу.

Аутобиографска Сликовница, претпостављам, чак ми се чини и да чика Иван личи на Вас, оно што сам вас гледала по јутјубу емисијама.
Завидим вам, на тим преслатки куцама, и штенцима“.

Док се сликовница штампала, Јуца – Дебељуца је оштенила пет малих, белих куца и том приликом показала велико поверење у власника, наиме прогризла је комарник на вратима и оштенила се у његово кревету…

Куце су брзо нашле нове власнике, на жалост свих оних који су их видели и играли се са њима два месеца…

НАРУЏБИНЕ НА ТЕЛЕФОН 064 224 33 49

ЦЕНА 1.000,00 динара

One thought on “СЛИКОВНИЦА: Побуна, прича за децу и одрасле”
  1. Све похвала професоре Милошевићу!
    Сликовница је сјајна!
    Осим дивних ЗДРАВИХ ПОРУКА И ПОУКА, слике много говоре: кућа са окућницом-сигурност и слобода, свјетлост-добро здравље и расположење , сунце-извор енергије и здравља, предивно цвијеће-радост и срећа, воће-здравље, и дивне животиње- доброта и пријатељство..
    У вези цвијећа, један писац је давно лијепо написао: „зло се може свугде појавити али у цвијећу никада“.
    Сликовницу треба да откупи од аутора Министарство просвете Србије и да сваки ученик првог разреда основне школе добије по један примерак БЕСПЛАТНО!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *