За одговор на питање: да ли су Србима данас, посебно Србима на Балкану, тежи амбасадори великих земаља Запада или српске „кљаке“ (алузија на Симовог Јову Кљаку), без сумње, мора се прочитати по исти пут Пилипенда.

Поред свих недаћа и несрећа животних, часном Пилипенди (Сима Матавуља) најтеже је падао притисак католика да превери (да промени, или боље речено прода вјеру за вечеру), но и са тим се носио управо захваљујући вјери. Притисак је посебно био тежак и сталан од стране Ватикана.

Но генијални Пилипенда, моралну снагу је црпио из велике искрене побожности, одан својим прецима. Није било цијене да се одрекне православне Цркве, и тако њему непоколебљивом, чврстом, поносном, Кљако натера сузе низ лице.

Кљако који је за брашно и зејтин прешао на католичку вјеру, који је персонификација издаје вјере и предака, продаје вјере за вечеру, биједлука над биједлуцима.

Није њему (Пилипенди) громади моралној, биједа Кљако натерао сузе због свог биједлука и убијеђивања да и он прода вјеру за вечеру, већ што је због њега, у зиму 1834. на путу, на мразу, у Петровом пољу, у Горњој Далмацији ударио свога паметног магарца. Свог изнемоглог Курјела. А Курјел као да је сваку ријеч Кљака биједе разумио али и нагли бијес свога газде, само је благо погледао свога господара, погледом који говори „боли ме али због ситуације са овим гадом опраштам ти драги мој газада“.

Није чудо и велико изненађење текст перјанице западне дипломатије: „Хил: Србија мора да се окрене ка Западу“, јер зна се да Запад жели да уништи Србију, но је чудо да је објављен на сајту https://iskra.co/srbija/hil-srbija-mora-da-se-okrene-ka-zapadu/.

Чудо није ни због става аутора текста, колико због куће или сајта који је ове ЈАДЕ објавио!?

Без мотива сигурно није!

Узрок чуда је лудило текста у којем се Срби убјеђују да воле (воле сопствене џелате) оне који их убијају и понижавају на све могуће начине, а да мрзе и уводе санкције онима који их штите и захваљујући којима уопште постоје.

Уче Србе да мрзе Русе?!?

Са аспекта морала, моралних норми и моралних начела за овакве дипломате Пилипендин Курјел је морална планина.

Тако искусни дипломата подвлачи Србима у Искри свијетлој страни свијета, Србија мора да се окрене ка Западу!

Па тако подвикује: „Србија то мора да уради због своје деце, деце своје деце и из, како је казао, свих других могућих разлога“.

А мала Милица!?

Где да се Она окрене!?!

Убијена НАТО бомбама у Батајници!

У својој Србији!

У својој Батајници!

У свом Београду!

У својој кући!

На својој ноши!

Пред очима своје мајке!

Милица се окренула ка ПРАВОСЛАВНОЈ ПУТИНОВОЈ Русији, јер су Милицу пјесници и гусле дигли у поднебесје Божје, тако да слободно лети ка Кремљу и Печорима.

Но западне дипломате не разумију шта је свето! Шта је вјера! Шта су Печори и шта је Русија!

Па тако овај, како преноси Искра (бивша светла страна света) наставља: „Хил је поновио да је став његове земље и ЕУ да Србија треба да се прикључи санкцијама Русији, упитан да ли ће и новој Влади Србије бити толерисано одбијање увођења санкција. „Јасно ми је да је за Србију питање санкција комплексно из историјских разлога, али сви морају бити начисто око тога шта је Русија урадила“, рекао је он“.

Но, у најкраћем однос Руса и Срба, најбоље је објаснио Св. Владика Николај!

„Савест наша нас приморава да плачемо када Руси плачу и да се радујемо када се Руси радују. Велики је дуг наш пред Русијом. Може човек бити дужан човеку, може и народ народу. Али дуг, којим је Русија обавезала српски народ 1914. године тако је огроман, да њега не могу вратити ни векови, ни покољења. То је дуг љубави, која свезаних очију иде у смрт спасавајући свог ближњег. Нема веће љубави него ко положи душу своју за другове своје – то су речи Христа. Руски цар и руски народ, неприпремљени ступивши у рат за одбрану Србије, нису могли не знати да иду у смрт. Али љубав Руса према браћи својој није одступила пред опасношћу и није се уплашила смрти“.

Аутор: Проф. др Славољуб Вујовић, научни саветник

2 thoughts on “ЧЕСТИТИ ПИЛИПЕНДИН КУРЈЕЛ И АМОРАЛНИ АМБАСАДОРИ ЗАПАДА”
  1. Када исказано тече из срца само дјело добија спонтану вјеродостојност и високу вриједност.Браво Славољубе

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *