• Северни морски пут, најкраћа рута која спаја Европу и Азију, отвориће нову страницу у развоју како региона у целини, тако и Русије. Тај пут може помоћи Русији да ојача свој извозни потенцијал, јер је Москва спремна да сарађује са свим заинтересованим државама.
АУТОР: Оливера Икодиновић
У условима веома сложене геополитичке ситуације Северни морски пут је једна од маршрута која се најактивније развија, а руска Влада наставља рад на стварању инфраструктуре овог важног транспортног коридора. Указ, којим се новим мерама допуњује план њеног развоја до 2035. године, потписао је премијер Русије Михаил Мишустин, а предвиђа стварање најзначајније опреме бродских компоненти, неопходних за изградњу ледоломачке флоте, теретних и спасилачких бродова.
Експерти подсећају да се Северни морски пут у потпуности налази у територијалним водама и искључивој економској зони Русије, што је посебно важно у условима антируских санкција.
Улога Северног морског пута стално расте у контексту текућих климатских промена, брзог индустријског развоја у Азијско-пацифичком региону и потребом за осигуравањем најкраћих, економски најповољнијих рута за испоруку терета са Истока на Запад и обрнуто.
Осим тога, значај Северног морског пута вишеструко ће се повећати и развој руских северних региона и у великој мери ће, како се очекује, обезбедити будућност Русије.

„То је најкраћа рута између Европе и Азије, а због климатског загревања има сјајну будућност. Робакоја данас идеод Азије и Африке ка Европи може ићи Северним морским путем. Реч је о стотинама милиона тона. Ако бродови масовно прођу Северним морским путем, наравно, сви ће платити за пролаз, одржавање и осигурање, тако да је овај пројекат исплатив… Новац се може наћи. Новца има“, каже руски експерт Алексеј Зубец.

Русија реализује федерални пројекат „Развој Северног морског пута“, који подразумева стварање инфраструктуре која ће повећати теретни саобраћај на 80 милиона тона 2024. и 110 милиона тона до 2030. године, као и повећање укупног капацитета морских лука на 110 и 115 милиона тона, респективно.
Највише се превозе гас и нафта, затим технолошка опрема, грађевински материјал за арктичке пројекте, метали, дрво и угаљ.

Јачање ледоломачке флоте

План развоја Северног морског пута до 2035. године одобрила је влада у августу прошле године, a један од докумената предвиђа изградњу флоте ледоломаца, укључујући и главног ледоломца пројекта „Лидер“, као и стварање спасилачке флоте од 46 пловила.
Ледоломци пројекта „Лидер“ замишљени су као најмоћнији ледоломци на нуклеарни погон на свету, који ће се користити за обезбеђивање пловидбе Северним морским путем током целе године.
Заменик генералног директора државне корпорације „Росатом“ и директор дирекције Северног морског пута Вјачеслав Рукша је рекао, да би у Русији до 2030. године требало да буде активно 12 до 14 арктичких ледоломаца, а да ће минимум осам од њих бити нуклеарни. Такву ледоломачку флоту нема нико у свету.
Међутим, Русији је сада неопходно да развија производњу компоненти за ледоломце и теретне бродове због западне политике санкција, сматра Зубец. Према његовим речима, програм развоја Северног морског пута се појавио као потреба за замену увоза.
„Знамо како да направимо ледоломац, као и све врсте других пловила, али неке од компоненти су куповане у иностранству. Сада се због санкцијама поставља питање где их набавити. Али, на крају крајева, могуће је пронаћи произвођаче потребних резервних делова, створити софтвере, изградити луке, пристаништа и све што је потребно за пловидбу бродова, што ће Русији обезбедити раст“, каже Зубец.

Стратешки важан пут за Кину

Северни морски пут, дужине 5,6 хиљада километара, главни је морски пут у руском Арктику. Он пролази дуж северне обале Русије преко мора Северног леденог океана и спаја европске и далекоисточне луке Русије, као и ушћа сибирских река у јединствени транспортни систем. Међутим, Зубец истиче да је можда чак више од Русије за развој Северног морског пута заинтересована Кина.
„Ово је стратешки важан пут за Кину, пошто у оквиру Хладног рата који се сада одвија између Кине и Сједињених Држава, Пекинг страхује да ће му Американци блокирати јужне путеве ка Европи, Африци и Латинској Америци. Кини је потребан резервни пут који Американци не могу да блокирају“, оценио је експерт.
Према његовим речима, важно је обезбедити инфраструктуру како би Северни морски пут постао економски привлачан за све азијске земље, а такође потребне су гаранције да неће бити поремећаја у снабдевању.
Иначе, Северни морски пут пролази кроз Арктик, регион који је богат природним ресурсима. Данас се 10 одсто светске нафте и 25 одсто природног гаса производи на Арктику.
Осим популарних угљоводоника, на Арктику се налазе драгоцени и ретки метали, дијаманти, гвожђе, хром, бакар, волфрам и многи други.
ИЗВОР: https://sputnikportal.rs/20230503/severni-morski-put–veza-evrope-sa-azijom-i-afrikom-olivera-ikodinovic-1155128335.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *