• Самит Г20 одржан је на Балију у Индонезији 15-16. новембра и већ је завршен. Ројтерс је пренео да су лидери Г20 одобрили коначну Декларацију самита. Како се наводи, у овој изјави већина чланица Г20 осудила је сукоб у Украјини, али је било и „других мишљења о овој ситуацији и теми санкција“, изнеле су их Кина и Русија.
  • Наглашена је и важност извоза пшенице: „Генерални секретар УН се заклео да је за њега примена житног договора приоритет“, рекао је шеф руске делегације.
  • У Декларацији се истиче неприхватљивост претњи употребом нуклеарног оружја и његове директне употребе, значај „нулте толеранције“ на корупцију и борбу против илегалних миграција.

 АУТОР: Дмитриј Светин

На састанку је руску делегацију предводио министар спољних послова Сергеј Лавров. Учествовао је на три скупа посвећена прехрамбеној и енергетској безбедности, као и здравственим питањима. Лавров је одржао састанке са кинеским министром спољних послова, генералним секретаром УН Антониом Гутерешом, разговарао телефоном са турским министром спољних послова Мевлутом Чавушоглуом и накратко разменио неколико фраза са француским председником Емануелом Макроном и немачким канцеларом Олафом Шолцом. Како је планирано, министар је напустио Бали на крају програма првог дана самита 15. новембра. Тако да се још увек не зна како се потпис руског представника појавио испод „заједничке“ Декларације.

Ево главних тачака овог документа, које су истакли „Ројтерс“ и „ТАСС“:

  • Нацрт изражава забринутост због „безбедности хране и високе инфлације“.
  • Дотакнута је потреба одређивања цена за енергенте. Према потписницима, важно је да се „тражња за њима поклапа са доступним залихама“.
  • Наводи да је „независност централне банке кључ за борбу против инфлације“
  • Декларација позива повериоце да „поделе правичан терет дужничких проблема“.
  • Већина чланица Г20 осудила је рат Русије са Украјином и истакла да он „подстиче слабе стране глобалне економије“.
  • Било је „других“ погледа на ситуацију, Русија је тврдила да је Г20 настојао да „политизује“ декларацију о Украјини.

Специјалну војну операцију, која се у Декларацији помиње као рат, већина учесника скупа је најоштрије осудила. „Против“, тј. уз Русију биле су само Кина и Индија, како пише Ал Џазира, „повезане са Москвом бројним трговинским споразумима“. Дакле, на позадини одласка Лаврова, било је ко да пази на коначни текст декларације.

РИА „Каћуша“ је била посебно импресионирана појавом на састанку Г20 „шефа СЕФ-а у Давосу“, идеолога Новог храброг света, глобалисте Клауса Шваба. И јасно је да је тамо дошао с разлогом. На пример, да су се лидери Г20 сложили да наставе са напорима да ограниче пораст глобалне температуре на 1,5 степени Целзијуса (2,7 степени Фаренхајта) и, упркос енергетској кризи, да повећају напоре за „постепено укидање“ употребе угља, што је у потпуности у оквиру теоретских Швабових конструкција. Затим јачање улоге Светске банке, која треба да командује својим Централним банкама независно од влада држава. Чини се да су ова „промишљања“ омогућила председници Централне банке Руске Федерације Елвири Набиулини да дâ изјаву која је у супротности са ставом председника Владимира Путина о интензивирању глобалне банкарске кризе и потреби преласка на националне валуте. : „Криза великих размера се може избећи, а глобални финансијски систем ће остати стабилан.“

Клаус Шваб на самиту Г20

„Референце“ прикривене у Декларацији о одређивању одређених цена за енергенте не односе се само на Русију, већ и на земље ОПЕК+. Покушај, дакле, да им главни потрошачи гаса и нафте диктирају „цену” унапред је контрапродуктиван и мало је вероватно да ће успети.

Многи су скренули пажњу на то да је „виртуелни гост“ самита Владимир Зеленски говорио не 3 минута, као пуноправни чланови Г20, већ скоро 20, док је групу назвао „Г19“. Јасно је да је на овај начин покушао, такорећи, да „избрише” Русију са списка. Али онда су се његови писци говора преварили. На састанку је заиста учествовало само 19 државних делегација и два лидера Европске уније, наднационалног тела. Били су то председник Европског савета Шарл Мишел и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајн. Дакле, Русију није било могуће „спустити“, а камоли искључити из групе водећих светских економија. Чак ни украјинска ракета С300 која је пала у Пољској није помогла.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://katyusha.org/vojna/pod-prismotrom-klausa-shvaba-itogovaya-deklaracziya-g20-podpisana.html

One thought on “Под надзором Клауса Шваба: потписана коначна декларација Г20”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *