Игмански марш је изведен на Савиндан и то је био заиста надљудски подвиг Југославенске ослободилачке војске знане у народу као Партизани, која је иначе била слабо и наоружана и опремљена, па је самим тим и подвиг за дивљење.

Руски амбасадор Игор Калабухов је у свом обраћању многобројним учесницима скупа духовито примјетио да као да је Игман те године био у Сибиру, а не у БиХ. Ја бих само исправио амбасадора да Игман тада није био у БиХ, него у  НДХ.

Оно што не припада оваквом скупу је сваке године упорно доношење застава БиХ као и ратних застава Армије РБиХ. Ове обје заставе су негација достигнућа “Игманског марша” и није им мјесто на оваквим скуповима. Ти симболи представљаљу сецесионистичке снаге које су противуставном сецесијом од Југославије изазвале рат. Те снаге које представљају ове двије заставе су нападале на костур Југославије на Југославенску народну армију и изтјеривале је са свог простора којег је ослободила од окупатора и бранила га деценијама од покушаја дезинтеграције.

И сада се појављују разбијачи и сецесионисти од Југославије и њихови потомци са пуним устима антифашизма, а знамење које носе их сврстава на страну разбијача једне доказано антифашистичке државе, Југославије. Имамо сада доста често ситуацију да потомци фашиста нападају потомке антифашиста да су фашисти, при чему немају појма шта означава појам фашизам.

И ми њима таквим требамо да вјерујемо да они искрено поштују подвиг “Прве пролетерске бригаде”, а њихове потомке су прогласили агресорима на БиХ!?

Немам списак бораца те бригаде, али сам сигуран да нити један Бошњак у њој није био, јер су Бошњаци тек конституисани  1993. године, нису постојали ни у СФРЈ као конститутивни ентитет, а камо ли у другом свјетском рату.

Не вјерујем ни да је било у бригади ни правих Хрвата, пошто су они углавном били у војсци и редарству своје НД Хрватске. ПОслије свега доживљеног не могу да замислим неког Хрвата који би рекао нешто у стилу, “браћо Срби ја сам на вашој страни и ратоваћемо заједно против НД Хрватске за Југославију”.

Закључак који се намеће је тај да су борци Прве пролетерске бригаде били углавном Срби, Црногорци и Далматинци. Вјероватно је било и Словенаца и они су били прогањани у НДХ па су спас потражили у партизанима, те је њихово присуство на овом скупу сваке године примјетно.

И на крају крајева ти који носе БиХ заставу (види слику) је носе наопако окренуту, што говори и о томе колико уопште знају ишта о било чему, али су ту из ко зна којих разлога. Има једна стара изрека у овом крају која одлично осликава овакво стање: “Куд сви Турци ту и мали Мујо”.

Иначе ко не зна шта би могао бити коријен ријечи Игман, нека размишља у правцу да можда не потиче од појма “игуман”. Игуман је иначе монах који управља православним манастиром, који је сигурно био негдје ту на тој планини, па га више нема.

Душко Бошковић, дописник из Сарајева

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *