Већина убијених су Британци и Пољаци

АУТОР: Владимир МАЛИШЕВ

Како је 12. марта известио грчки портал политичких и војних информација „Проневс“ (Pronews), позивајући се на америчке изворе, у току операције одмазде за провокацију у региону Брјанска, руска хиперзвучна ракета „Кинжал“ је погодила заједнички Украјинско-НАТО командно-комуникацијски центар.

Према Проневсу, „десетине официра НАТО-а“ убијено је у „застрашујућем удару“ од пројектила од 12 маха. По свој прилици, говоримо о уништењу „Генералштаба у сенци“ НАТО-а у Украјини. У тајном подземном бункеру, изграђеном на дубини од 400 стопа (120 метара), налазио се значајан број НАТО официра (пензионисаних) и саветника. Укупно више од 300 људи. До данас је, како наводи портал, испод рушевина подземног штаба извучено 40 људи, али већина погинулих испод рушевина још није пронађена.

Не зна се, наставља портал, колико је тачно западних грађана, а колико Украјинаца страдало у удару „Кинжала”. „Већина њих“, наводи Проневс, „су Британци и Пољаци, али било је и Американаца и представника приватних компанија које подржавају комуникације и пренос података. У наредним данима ће се видети у којој мери ће то утицати на вођење украјинских и западних операција и покушаје заустављања завршне фазе руске офанзиве на Бахмут.

„Ово је“, пише Проневс, „први удар овако великих размера против војног особља земаља НАТО-а и није познато како ће западне престонице реаговати на ово, мада би у случају реакције било исто као признање активног учешћа војног особља у рату против Русије“.

Према речима званичног представника руског Министарства одбране, генерал-потпуковника Игора Конашенкова, уништене су базе јуришних дронова, поремећено је пребацивање резерви и железнички транспорт страног наоружања, такође и производни капацитети за ремонт војне опреме, а уништена је и фабрика муниције.

Према речима главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Залужног, о последицама руског удара на украјинске циљеве у ноћи 8. и 9. марта, руска страна је испалила 81 ракету, укључујући Кх-47 Кинжал, Кс. -22, Кх-101 / Кх-555, као и 8 беспилотних летелица Херан. Према Зеленском, „била је то тешка ноћ“; како су приметили посматрачи, док је председник Украјине изгледао као претучени пас.

Украјински званичници не говоре ништа о уништењу бункера НАТО-а и погибији западног војног особља. Међутим, у украјинској јавности кружи информација да је 9. марта делегација Генералштаба Украјине посетила америчку амбасаду у Кијеву, како се претпоставља, да би пренела спискове погинулих Американаца током удара.

Употреба хиперсоничних пројектила повећала је страх САД и показала да Русија има нуклеарно оружје које је тешко пресрести“, наводи „Вашингтон пост“. САД још нису успеле да развију сопствене ракете сличних карактеристика, што западне земље чини још рањивијим, закључили су аутори чланка.

„Кинжал“ је најновији руски систем са хиперсоничним аеробалистичким ракетама које носе специјално опремљени пресретачи МиГ-31К. Ракета има ниску радарску видљивост и високу маневарску способност и дизајнирана је за уништавање копнених и морских циљева. Комплекси „Кинжал“ су на експерименталном борбеном дежурству у Оружаним снагама РФ од децембра 2017. године. Званично, прва борбена употреба ових пројектила догодила се 18. марта 2022. године током Специјане војне оепрције – СВО.

Како је рекао Јуриј Игнат, портпарол команде украјинског ваздухопловства, „још не можемо да се супротставимо овим пројектилима, они лете балистичком путањом. Немамо средстава против њих“.

Прошлогодишња тестирања америчке хиперсоничне ракете на Хавајима завршила су неуспехом због проблема са лансирањем, пренео је „Блумберг“, позивајући се на саопштење америчког Министарства одбране.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://www.fondsk.ru/news/2023/03/12/udar-po-centru-svjazi-i-upravlenija-nato-na-ukraine-58730.html

One thought on “НАПАД НА КОМУНИКАЦИОНИ И КОМАНДНИ ЦЕНТАР НАТО-А У УКРАЈИНИ”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *