ФОТО: Шеф пољске спољне обавештајне службе Пјотр Кравчик морао је да поднесе оставку

У Варшави је оставку поднео шеф пољске спољне обавештајне службе Пјотр Кравчик, који је на тој функцији био од 2016. године и сматран је великим професионалцем. Међутим, мимо очекивања, нису га украјински догађаји довели до оставке, већ превара скројена према холивудским сценаријима током пандемије коронавируса. Ова прича има сва обележја класичне шпијунско-авантуристичке детективске приче са великим импликацијама на пољско друштво и владу.

АУТОР: Евгениј Крутиков

  1. јуна 2022. године, Анџеј Издебски, 71-годишњи држављанин Пољске, пронађен је мртав у изнајмљеном стану у албанској престоници Тирани. Власнику стана је деловало сумњиво што се станар не одазива на позиве. Албанска полиција се није много напрезала: деда је стар, живот је тежак, срце није вечно. Увиђај је завршен за четири дана, извршен је претрес стана, тело је фотографисано и за сваки случај узети ДНК узорци. Нека бугарска фирма се обавезала да превезе тело у Пољску. Командант батаљона војне полиције Министарства одбране Албаније, генерал Јули Зила, у скоријој прошлости, један од челника албанске војне обавештајне службе, веома се обрадовао овој причи.

Тело Издебског је однето у Пољску, али из неког разлога у Лођ, иако је живео у Лублину, као и цела његова породица. Тело је брзо кремирано, поступак идентификације није спроведен, одсутни су били не само представници пољског тужилаштва и полиције, већ и чланови породице преминулог. Затим је урна са пепелом превезена у Лублин и сахрањена на једном од локалних гробља у присуству његове супруге Еве. На споменику се појавио венац са натписом на енглеском: „Од ваших драгих пријатеља из Тиране“.

Цела прича је прошла врло тихо и сумњиво брзо. И тек након што је Издебски сахрањен, сви су се сетили да су за овом особом издате чак две потернице: локална, који је издало тужилаштво у Лублину, и међународна. Штавише, међународна се појавила ретроактивно, након смрти Издебског у Тирани.

Штавише, раније су мештани контактирали Издебског преко видео линка, касније су знали и били су у Тирани (потврдили адресу по ИП-у, па нигде се није ни крио), а бројеви телефона код њега су били албански и турски. Међутим, Албанија није део ЕУ и шенгенског простора, па је игнорисала захтеве пољског провинцијалног тужилаштва. Тренутно у тужилаштву се правдају тиме да у моменту смрти Издебског никако нису могли да спроведу истрагу у Албанији.

За шта је оптужен Издебски према верзији пољског тужилаштва?

У првим месецима пандемије коронавируса 2020. године, различити облици хистерије захватили су свет. Једна од њих била је трка за респираторима, маскама и другом медицинском опремом. У овој трци учествовале су и специјалне службе. Коришћене су све методе: од подмићивања произвођача и званичника до операција типа Џејмса Бонда да би се заплениле пошиљке оскудних средстава које су већ купили конкуренти.

Американци и Израелци у овом необјављеном шпијунском рату имали предност. Америкаци због новца, а Израелци због брзине. Губитницима су се показале земље које нису могле да организују потребних средстава код себе.

Међу таквим државама је била и Пољска. Ситуација је ишла ка националној катастрофи. Због тога је пољско Министарство здравља захтевало да се на било који начин, било којим средствима и за било који износ новца набаве ти проклети апарати ИВЛ (респиратори). Хитно!

Ту се појавила скромна компанија Е&К са канцеларијом у Лублину у улици Радзивиловој. Власници и менаџери били су само супружници Издебски, Анџеј и Ева. А Министарство здравља Речи Посполите (пољско-литванска заједница – нап. прев.) је са њима потписало уговор о набавци 1247 уређаја у укупном износу од око 200 милиона злота. Е&К је директно испоручио 1.200 уређаја у вредности од 150 милиона злота (приближно две милијарде рубаља), од којих је 50 милиона унапред (авансно) пребачено Анџеју Издебском.

Рецимо одмах: пољска медицина је добила само 20 уређаја од потребних 1200. А неки од њих су се испоставили као некоплетни. Где их је Издебски уопште узео је тајна. Новац је однео у Албанију. Годину и по дана пољска влада је покушавала да од њега нешто сазна, и то је делимично успела. Компанију Е&К конфисковао је суд у Лублину, а затим је Издебски вратио нешто од око 6,5 милиона злота. Кап у мору. И нестао.

Људи су почели да постављају питања. Како се то уопште догодило? Ко је он, из које тамнице га је Министарство здравља извукло? Да ли је било корупције код двојице високих службеника Министарства здравља? Повратак новца је толико баналан? И многе друге теорије завере.

Совјетски део живота старијег авантуристе обавијен је мраком. Према низу података, Издебски је служио у војној контраобавештајној служби Пољске војске, а после 1990. године није прошао сертификацију (тзв. лустрација) и званично је отпуштен из војске. И кренуо је  приватан посао.

Према свему судећи, Анџеј Издебски је припадао тој реткој врсти авантуриста који су се бавили илегалном трговином оружјем. О њима се пишу легенде, пишу шпијунски романи и снимају трилери. Њихов круг је узак и у огромној већини случајева су некако повезани са државом. Нафта тече цевима, не транспортује се преко границе у кантама. Слично, оружје се производи у фабрици и у га званичне агенције. Истина, деведесете су отвориле невероватне могућности за оне који су умели да правилно уђу на мала врата у многе новонастале државе. Тамо је увек мало одшкринуто, само не заборавите да уплатите 10% на рачун неке компаније „Лопови & Шпијуни ЛТД“. Опасно, напорно, али веома узбудљиво.

Године1994., на врхунцу рата у Југославији, чешка компанија Joy Company Ltd покушава да прокријумчари у Југославију, заобилазећи забрану УН, 28 тона семтекса (ми смо овај пластични експлозив звали С4, а британски снобови – П) и 11 пиштоља домаће производње. Анџеј Издебски је потпредседник ове компаније. Затим, у другој половини 1990-их, Издебски је регистровао Joy Slovakia у суседној Словачкој, а као сувласник у њој наступа Рус Александар Исламов, који је раније радио за Виктора Бута.

Ова компанија 2001. године превози хеликоптере Ми-24 из Киргистана у Африку преко Словачке. Нешто касније, Издебски успоставља контакте са Албанцима, где је регистровао фирму Unimesko SHPK у Тирани. Компанију је регистровао албански трговац оружјем Лоренц Гоча, али је Издебски био њен стварни власник. Нешто касније, Издебски добија удео у другој албанској компанији – Win Water Sun, у сувласништву супруге албанског генерала Јулије Зјуле, која је у то време контролисала снабдевање италијанским оружјем албанску војску (и даље на Космет), све у сарадњи са мафијом.

Крајем 1990-их, Издебски и његова пољска фирма Е&К коначно су стављени на „црну листу“ УН као трговци оружјем у земљама и регионима у којима су УН увеле ембарго. Тада је дао интервју, једини пут у животу, у коме се заклео се да никада није био у Либерији и Анголи, већ једноставно воли авијацију, а све остало је клевета завидника.

Главно питање је, дакле, како је особа са таквом репутацијом могла постати званични добављач медицинске опреме за пољску владу, па чак и у тако критичном тренутку? Пољски коментатори баш и не упиру прстом, али сасвим недвосмислено тврде да је Издебског у Министарство здравља довео шеф обавештајне службе Пјотр Кравчик. Па, можда не сам, али свакако са пристанком.

Истовремено, Кравчик је критикован углавном због чињенице да је „недовољно проверио“ Издебског. Као, у тој ситуацији, било која средства су била добра, а ако треба да купите медицинску опрему илегалним каналима који су повезани са обавештајним службама, нека буде тако. Да је Издебски испунио налог, а да није нестао са новцем, не би било скандала. Можда би неко добио орден за борбу против пандемије. А корупцију нико не би ни наговестио.

Али, или су Издебског убили Албанци, или је у старости планирао нешто необично, али се, при томе, успешна обавештајна операција претворила у вишемилионску превару. Те сада, после пребрзе кремације Издебског тела и уз необично пасивно понашање тужилаштва, почеле су да се множе апсолутно фантастичне верзије. Издебског називају „жртвеним јарцем“, који је уклоњен како би га спречили да сведочи против чланова пољске владе и самог Кравчика. С друге стране, неки верују да је Издебски жив и здрав, а Албанци су, кажу, дали лажне ДНК узорке. Није ни чудо што чланови породице нису били присутни приликом идентификације.

Шеф обавештајне службе у оставци Петр Кравчик (званично, оставка је због „личних разлога“) сматран је великимпрофесионалцем. Он је оријенталиста, говори персијски и руски, а радио је у Техерану, Кабулу и Ираку. Његов „превид” може се објаснити претераним поверењем у оне који су му препоручили Издебског. С друге стране, време је било битан фактор, све се решавало на брзину у атмосфери хистерије. Али као резултат тога, пољска држава је изгубила много новца, а да не говоримо о губицима угледа. И још увек није јасно како цела ова прича може да се заврши, иако тужилаштво не показује жељу да нешто истражи. И то се такође може разумети.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://vz.ru/world/2022/8/5/1171161.html

One thought on “Како је главном обавештајцу пољске намештен скандал”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *