• Несвакидашњи кулинарски експеримент сада се спроводи одједном у стотину школа у Холандији. Одлучили су да диверзификују јеловник у школским мензама уврстивши јела спремљена од самлевених црва.

У стотинама основних школа у Холандији деца морају да се даве црвима и другим инсектима током посебних часова „зеленог јела“. Владини званичници кажу да желе да промене навике у исхрани. Родитељи су огорчени што власти спроводе своје експерименте на беспомоћној деци која нису у стању да приговоре учитељима и одбију ова јела. Нека их једу сами, – огорчени су.

Научници упозоравају да су инсекти преносиоци бактерија и гљивичних обољења и да су засићени микотоксинима. Не постоје истраживања о последицама излагања људи овим отровима. Нико не проучава здравствене ефекте увођења инсеката у свакодневну исхрану, док се, истовремено, брзо и непромишљено ствара индустријски комплекс „нове хране“.

Постоји опасност од пандемије још непознатих човечанству тзв. зоонотских болести. Са масовним узгојем инсеката, међу њима почињу да се шире, мешају и мутирају разни вируси и бактерије, што раније није погађало људе. Поред тога, инсекти акумулирају све врсте токсичног загађења земљишта и биљака. Узгој захтева посебне мере биолошке безбедности. Научници су упозорили да су споре неких бактерија веома отпорне на неповољне услове и да могу да издрже процес припреме хране – кување и пржење.

На сајту Eatcricrster објашњавају да се многи инсекти хране масом која се распада, сваком лешином, изметима препуних штетних бактерија. Због тога постоји велика вероватноћа да ће део ове микробне фауне завршити у фармерским инсектима којима желе да нас хране.

У земљама Азије, Африке и Јужне Америке, где се инсекти одавно једу, људи стално пате од разних инфекција и епидемија стомачних болести изазваних једењем заражених мува и буба. А неки инсекти су носиоци отрова којима се штите од предатора. Неке бубе садрже веома моћан метаболички стероид који, између осталог, узрокује успоравање раста и друге телесне проблеме.

АУТОР: Николај Иванов

Фото: ADOBE STOCK

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://mirnov.ru/politika/sobytija-v-mire/gollandskih-shkolnikov-nachali-kormit-chervjami.html

One thought on “И ПОРЕД УПОЗОРЕЊА СТРУЧЊАКА: Ђаке у Холандији почели су да хране црвима”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *