ЂУКАНОВИЋ ЈЕ ГОРИ ЗА ЦРНУ ГОРУ ОД СВИХ КОЈИ СУ ЈЕ КРОЗ ИСТОРИЈУ ХАРАЛИ И ОКУПИРАЛИ

* Када је 28. августа турског председника Реџепа Таипа Ердогана монтенегрински председник Мило примио на Цетињу – дочек су увеличали и окупљени миловци, који су узвикивали: „Ово је Турска!“?! Ту ти Мило доби крила и запрети Србима и Српској православној цркви (СПЦ) на сред Цетиња да – где год знају, 5. септембра устоличе Митрополита, али – у Цетињском манастиру, тамо где јој је седиште од 1484. – неће да може док је њега јунака!

* Сад се самопрозваше правим Црногорцима(?!) ти који Црну Гору, у сред Цетиња, бране од Његоша и свих његових претходника до Св. Саве! Од предака онаквих – правите идентитет – вас таквих! Које је то чудо невиђено!

* Главни вам је „аргумент“ да је митрополит Јоаникије окупатор, а његови сви претходници из вертикале СПЦ у 8 векова – монтенегрини! Нема шта, све сте заокружили. Јер, шта је Црна Гора без Његоша, Светог Петра Цетињског, Светог Василија Острошког, слава му и милост, Црнојевића, Балшића, Немањића… – ништа! Знају ваше газде да нисте ви та Црна Гора – а они, баш, ту ‘оће – и зато им и служите!

* Српску православну цркву више не зовете по имену које од настанка, преко 8 векова, носи – него је то сад „црква Србије“! Не би је тако звали  да иза тога не стоји „окупација“! Само, грдно се варате ако мислите да ћете отети и предати окупаторима све оно што је – од њих чувано – скоро миленијум!

______________________________________________________

Аутор: Милијана БАЛЕТИЋ

Е, ШТА нађе Црну Гору под Милом – сви досадашњи окупатори ће се при њему заборавит!

Газили су је и до сада, али – да је овако понизе – још никоме не успе до њему!

Сад је дао своју „часну ријеч“ и да ће директно са присталицама јурнут и сломит јој кичмену вертикалу све до Светога Саве и то – редом!

Када је 28. августа турског председника Реџепа Таипа Ердогана монтенегрински председник Мило примио на Цетињу – дочек су увеличали и окупљени миловци, који су узвикивали: „Ово је Турска!“?! Ту ти Мило доби крила и запрети Србима и Српској православној цркви (СПЦ) на сред Цетиња да – где год знају, 5. септембра устоличе Митрополита, али – у Цетињском манастиру, тамо где јој је седиште од 1484. – неће да може док је њега јунака!

Он са Ердоганом на Цетињу, а његови кличу „Ово је Турска!“

Ултиматум, дословце, гласи: „Надам се, дакле, да нећу бити у ситуацији – а мораћу да будем у тој ситуацији, уколико се овај апел не уважи – да 5. на Цетињу и сам будем присутан тамо гдје је цијело Цетиње, ова наша пријестоница, тамо гдје је већинска Црна Гора – и гдје се брани част и достојанство наше државе“.

Е, види овако – изгледа је задња ура дошла – ако је „част и достојанство државе“ – оно што ти радиш! Али, кад се ви „оћитујете“, ту дилеме нема. Браво!

Ђе сад митрополит Српске православне цркве, на чијем су трону седели Свети Петар Цетињски, Његош… – да се устоличава на „турском“ Цетињу?!

Па, вама се та славна вертикала – све од Светога Саве – одавно замерила! Колико сте пута само Његошу прекопавали кости, срушили му гробно место на Ловћену – по његовој жељи саграђено – и прогласили га „геноцидним пјесником“?!

Ево, промукосте кукајући како вас окупира црква славних владика из рода Петровића, Светог Василија Острошког и осталих епископа СПЦ у непрекинутоме низу све до Светога Саве Немањића, који је и основао Митрополију црногорско-приморску 1219. године на Тиватској Превлаци, са тадашњим називом Зетска епископија, да би за време владавине цара Душана била уздигнута на ниво Зетске митрополије.

Бежећи пред тадашњим млетачким и римокатоличким окупатором Митрополија је под Црнојевићима пресељена на Цетиње 1484. године, где јој је до данас-дан седиште у Цетињском манастиру. То је једина епископија и митрополија СПЦ, која је успела да се – откада је основана – у континуитету сачува, ево већ пуне 802 године!

На њеном трону ће 5. септембра бити устоличен митрополит Јоаникије – као 56. по реду – од настанка до данас.

Која је то импозантна историја и традиција – вредна дубоког наклона и поноса – за свакога ко је свестан себе и свога корена!

У њеној, вековима тешкој борби, само су јој Турци, откад је пресељена на Цетиње, три пута седиште рушили и харали. Нису јој остали дужни ни Ватикан, Аустроугари, фашисти, нацисти, усташе, комунисти – сви су јуришали на њено седиште – Цетињски манастир!

Е, данас су Мило и миловци ударили да је коначно – затру!

Скупљају се, јуришају по Црној Гори и боре – час за једног, час за другог окупатора! Кличу: „Ово је Турска“, „Вива вера Монтенегро“, јуришају са два уздигнута прста у знаку латиничног слова „L“– тамо где је сва историја, традиција и култура на ћирилици исписана!

У тој безочности која поприма својства трагикомедије – себе су прогласили – за борце против „окупације“, који неће одустати док не „ослободе“ Цетињски манастир, избаце Митрополију СПЦ из њеног полумиленијумског седишта и уселе секту ЦПЦ коју су основали 1993. а регистровали 2000. у тамошњој станици полиције.

Боже драги, није лако ни вама који сте овога свесни. Не мислим на слуђени народ – то ионако иде у ваше „заслуге“. Јер, кад човек све ово сагледа, осети – дубоки презир и гађење.

И, сад се ви самопрозвали – правим Црногорцима(?!) – који Црну Гору, у сред Цетиња, бране од Његоша и свих његових претходника до Св. Саве!

Од предака онаквих – правите идентитет – вас таквих! Које је то чудо невиђено!

Ево, можда сте ви већи Црногорци од Његоша (?!) – ја немам те храбрости да се са великим Његошем упоређујем! Али сам поносна што могу, макар, да кажем да сам Црногорка која припада његовоме црногорству, за које нам је и дефиницију оставио: „Српски пишем, српски зборим, сваком громко говорим – народност ми србинска, ум и душа слављанска“!

Ударисте и у претњу да ћете – „патриотски“ јурнути „из шуме“ – како би спречили да се на Његошевом Цетињу, у његову Српску православну цркву, на његов владичански престо, не уведе његов наследник!

Имате ви ту – и главни „патриотски аргумент“ – да вам је митрополит Јоаникије окупатор, а његови сви претходници из вертикале СПЦ у 8 векова – монтенегрини!

Нема шта, све сте заокружили. Јер, шта је Црна Гора без Његоша, Светог Петра Цетињског, Светог Василија Острошког, слава му и милост, Црнојевића, Балшића, Немањића… – ништа!

Знају ваше газде да нисте ви та Црна Гора – а они, баш, ту ‘оће – и зато им и служите! Зато сте ви сад на „окупатора“ Јоаникија јурнули да га истерате из седишта Митрополије – а на претходнике му ударили да их – ви – мртве преведете у виваше, монтенегрине, поброзице! Да се ушуњате у њихово име и присвојите за потребе вашег идентитета који су вам разни окупатори оставили у задатак.

Јер, шта ћете ви такви окупатору, ако му везане „не бачите на кољена“ и ову нашу славну вертикалу предака, коју никада нису могли покорити!

Каква би тек то – преко вас „виваши“ – била њихова коначна победа којој је одолевано хиљаду година!

Па, има ли срамнијега слугерањства у историји и веће издаје од ваше, који над мртвим прецима играте коло, газите им непријатељском чизмом по гробовима и завршавате окупатору победу – до у темељ Црне Горе?!

Е, која сте ви брука и застиђе – заједно са вођом – то је за анале!

Није ни да вас нема. Намножили сте се,што јес-јес! Није ни чудо – сваки окупатор је за собом међу вама оставио своје присталице – од османлија до Броза.

Миловци откривају свој споменик Титу у Подгорици

       И – како вас који згази – ви вазда њихови – никад своји!

Али, ви који сте нам иза Броза остали као да су се у вама сви ти дотадашњи сабрали!

Заједно и наступате, све у стилу – „где ја стадох, ти продужи“. Уигран тим, нема шта.

Уосталом, то што се окупатори разликују – то је најмања – нисте ви ту гадљиви ни на једнога!

Вас, управо, уједињује окупаторов однос према Његошевом српству и Србима! То вам је копча!

А, тек што сте „маштовити“ (?!) – нормалноме човеку који има самопоштовање – идеје које ви имате – на памет паст не могу.

Тако се ви сад ту досетисте и – још једног „необоривог аргумента“ – па Српску православну цркву више не зовете по имену које од настанка, преко 8 векова, носи – него је то сад „црква Србије“! Само, јесте ли ви то рекли, е, то је већ – убитачан „аргумент“ и доказ – како вас је „окупирала“ Србија! Иначе, то се не би ни звало „црква Србије“ – да иза тога не стоји „окупација“!

Ма, „фазон“ вам је – за неуки и залуђени народ с којим млатите – убо у центар! Али, за оне који виде шта с тим хоћете да опослите – провидни сте и јадни – до бола.

Ево, не знам да ли сте сами дошли до тих „мозгалица“, или су вам помогле газде, међутим – грдно се варате ако мислите да сте све слудели – и да ћете отет и предат окупаторима све оно што је – од њих чувано – скоро миленијум!

А, то што ви погибосте зарад њихових интереса – не заборавите – и они вас с презрењем гледају!

Са таквима као што сте ви – жестоко се у својим редовима они обрачунавају. Њихова историја је пуна таквих обрачуна. Иначе, не би они ни били толико моћни окупатори који не одустају – да су допуштали да им такви слуђују народ и растурају државу.

Такве су у оној некадашњој, Његошевој Црној Гори звали – гњида!

Пошто су у немаштини и беди због сталне борбе са разним непријатељским најездама имали искуство са вашкама, које су по коси остављале беле трагове у тачкицама – гњиде – мислили су да је то говно од вашке, а не ларва!

Њихов однос према онима који су радили за непријатеље и прелазили на непријатељску страну био је такав да су сматрали – да је за њих и вашка комплимент!

Зато су их звали – говном од вашке!

ИЗВОР: http://fakti.org/sta-to-pisu/znas-li-milo-sta-je-gnjida-da-bi-saznao-ne-moras-da-gledas-u-druge

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *