• Заиста, као одговор на руске изјаве да се данас Украјина заправо претворила у бесну неонацистичку државу, западни пропагандисти обично углас одговарају да то не може бити зато што је њен председник Зеленски по рођењу Јевреј.
  • Кажу да Јеврејин не може бити нациста, с обзиром на трагедију Холокауста за јеврејски народ.
  • Међутим, фотографија „Ројтерса“ то убедљиво оповргава. И те како може! Чак би могао да носи униформу нацистичког батаљона „Азов“ и да носи стилизовани кукасти крст на рукаву. А на амблему националистичког „Десног сектора“ додају још и „Давидову звезду“.

АУТОР: Владимир Малишев

Фотографија (испод овог пасуса) је енглеске новинске агенције „Ројтерс“ британског листа „Гардијан“ за 23. септембар. Испод фотографије пише: „Припадник украјинске Националне гарде Азовске бригаде, кодно име „Рабин“, грли ултраортодоксног јеврејског ходочасника током прославе Рош Хашане, јеврејске Нове године, усред руског напада на Украјину, у Уману, Украјина.

Ипак, погледајте пажљивије шевроне на рукаву учесника овог празника са кодним именом „Рабин“, који је у војној униформи нацистичког батаљона Азов“ (забрањеног у Русији). Има их три: једна је у облику заставе Украјине, друга је црвено-црна застава екстремистичке групе „Десни сектор“(забрањеном у Русији) са шестокраком „Давидовом звездом“, трећа је амблем „Азова” са стилизованом свастиком.

Ова фотографија је снимљена у украјинском граду Уману, у Черкаској области, где су се од 15. до 17. септембра одржавале масовне прославе Нове године по јеврејском календару (Рош Хашана). Како су пренели медији, око 33 000 хасидских ходочасника из Израела, САД и ЕУ дошло је у град у ту сврху. Стигло је и неколико десетина израелских полицајаца и лекара да прате понашање и стање својих сународника. Због прилива ходочасника, чији је број премашио број сталних становника града, мобилна комуникација у Уману је нарушена и настали су проблеми са струјом, јер старе мреже не могу да издрже двоструко оптерећење.

Хасиди су дошли у Уман да дочекају Нову годину, које је за њих свето место, у близини гроба цадика Нахмана, оснивача хасидизма, који је завештао да буде сахрањен на месту масовног истребљења уманских Јевреја током украјинске Колиившчине (антипоољски и антијеврејски устанак у 18. веку).

У Нахмановом завету из 1810. године пише да обећава да ће се молити на престолу Свевишњег за свакога ко дође на његов гроб да прослави Нову годину.

Током празника, како га описују медији, брадати хасиди у црним огртачима и шеширима ватрено играју кроз локве уманских улица након ноћне грмљавине. Жене купују храну из продавница за свечану трпезу, која мора да садржи пуњену рибу, урме, округле сомуне и нар. Верује се да у ове дане Бог одређује судбину Јевреја за целу наредну годину, а поштовање обреда треба позитивно да утиче на његову одлуку. Заједничка молитва хасидских ходочасника одржава се на Нахмановом гробу.

ХОДОЧАШЋЕ КОЈЕ ТО НИЈЕ

Међутим, ево не баш похвалног описа овог „празника“ православаца у Уману од стране чувеног руског политиколога, председника научног центра Блискоисточног института, Јевгенија Сатановског, у интервјуу порталу „Слободна штампа – Свободная Пресса“: „Сјатило се 33.000 беспосличара, верских фанатика, криминалаца, а придружили су им се и алкохоличари, наркомани и други панкери, као и они који воле да пију са украјинским проституткама, којима ходочашће у Уман даје за то прилику. Заиста, ових дана Уман постаје такав „дивљи запад“ Украјине – салон у салону, бордел у борделу. Само у овој збрци званој „ходочашће“ живи цео Уман и околна подручја, претерано изнуђујући новац за спавање и друге услуге“.

А брацлавски хасиди, додао је Сатановски, су позната секта. Тамо, у Уману, је гроб рабина Рахмана, па су овај градић претворили у ко зна шта, јер постоји једна веома глупа „мајса“ – веровање, сујеверје – да ако одете на гроб рабина Рахмана, тада ће ти сви греси бити опроштени. И сујеверни криминалци, којих такође има много у јеврејској заједници, посебно у Израелу, а у Америци да и не говоримо, окупљају се.

Портал је поставио питање Сатановском: како људи у Украјини, на чијој територији се ратују, реагују на овај „празник“? „Видео сам видео снимке ходочашћа са коментарима Украјинаца – невероватно је шта се дешава: неки су у рату, неки се забављају“, прокоментарисао је Сатановски. — Ходочаснике није брига шта се дешава у Украјини. Не изгледа чак ни ружно – изгледа горе од тога. Међутим, верске фанатике, укључујући и јеврејске, не можете зауставити, ја их добро познајем… Тако се развија антисемитизам“, приметио је Сатановски.

Како су медији навели, ове године су украјинске власти снажно препоручиле ходочасницима да се уздрже од путовања у Уман, наводећи као разлог „руску агресију“ и немогућност да се осигура њихова безбедност. Под овим изговором, Зеленски је покушао да уцени израелску владу, захтевајући од ње систем противваздушне одбране. После одбијања, украјинске власти су чак запретиле да ће укинути безвизни режим са Израелом.

А 15. септембра Зеленски је од Израела захтевао противваздушни систем „Гвоздена купола“, наводно да заштити хасидске ходочаснике. „Ако Израел преда Гвоздену куполу Украјини, то ће помоћи у заштити свих израелских грађана“, рекао је Зеленски, пребацујући одговорност за животе ходочасника на Израел, који, ето, не обезбеђује средства противваздушне одбране.

А украјински амбасадор у Израелу Јевгениј Корнијчук већ је отворено уцењивао израелске власти могућношћу руског ракетног напада на ходочаснике. „Не искључујем ситуацију у којој Руси могу испалити неколико пројектила на гомилу људи, а затим рећи да су то урадили Украјинци. Немамо довољно противваздушне одбране“, рекао је Корнијчук. Међутим, наравно, ништа од тога се није догодило.

За украјинске националисте Уман је као црвена крпа бику. Недавно су запретили да ће дићи у ваздух јеврејске светиње, као и да ће убити шефа дијаспоре Едуарда Долинског, јавио је украјински Телеграм канал „Укропски Фреш“. Украјинске националисте традиционално иритира масовно ходочашће хасида, када Уман неколико дана подсећа на јеврејски град, какав је био до средине 20. века. Празници и прославе изгледају посебно неприкладни Украјинцима чији су рођаци погинули или тешко повређени. Да би избегли провокације са њихове стране, град је чак увео посебан режим приступа и привремену забрану продаје алкохолних пића.

Међутим, објављивањем фотографије ортодоксног Јеврејина, који је, како се испоставило, борац нацистичког батаљона Азов, британски „Гардијан“ је несвесно пљунуо на себе.

МОЖЕ ЛИ ЈЕВРЕЈ БИТИ НАЦИСТА?

Заиста, као одговор на руске изјаве да се данас Украјина заправо претворила у бесну неонацистичку државу, западни пропагандисти обично углас одговарају да то не може бити зато што је њен председник Зеленски по рођењу Јевреј. Кажу да Јеврејин не може бити нациста, с обзиром на трагедију Холокауста за јеврејски народ. Међутим, фотографија „Ројтерса“ то убедљиво оповргава. И те како може! Чак би могао да носи униформу нацистичког батаљона „Азов“ и да носи стилизовани кукасти крст на рукаву. А на амблему националистичког „Десног сектора“ додају још и „Давидову звезду“.

Међутим, данас манифестација огољеног нацизма не само у Украјини, већ и на читавом „цивилизованом“ Западу то није само антисемитизам, већ и ништа мање огољена русофобија.

Како је фински политиколог и јавна личност Јохан Бекман рекао у интервјуу за Украина.ру, санкције Русији су се већ претвориле у директно ругање.

Коментаришући информацију о финској забрани уласка аутомобила са руским регистарским таблицама, политиколог је приметио: „Рекао бих да су руски аутомобили практично забрањени у Финској. И не само у Финској, већ и широм Европске уније“.

„Ово је директно ругање, јер се, наравно, ради о великом броју Руса који живе у Финској“, нагласио је он. У Русију увек можете врло брзо… У Финској живе руски држављани, људи са двојним држављанством, руско-финским. Има четрдесет хиљада људи који су погођени овим, укључујући десет хиљада руско-финских породица“, приметио је политиколог.

„Зашто су сви заборавили децу? Већина од ових четрдесет хиљада људи су деца. Сада, заправо, родитељи не могу да прате своју децу у школу, родитељи не могу да прате своју децу у вртић, јер су им аутомобили заплењени. Ово је, наравно, чисти нацизам. Ово је наставак нацистичке политике – прогона Руса. Дозволите ми да вас подсетим шта је Урсула фон дер Лајен недавно рекла: „Руси не би требало да се крећу по тротоарима Европе. Ово је заправо директан цитат нациста, који су Јеврејима забранили да ходају тротоарима Европе. Такви нацистички слогани се развијају међу европским политичарима“, нагласио је Бекман.

Године 1945. нацизам је поражен, али не и елиминисан, рекао је председник Владимир Путин у септембру на састанку организационог одбора Победе. Савремени нацизам се манифестује и у русофобији и у антисемитизму. Глорификација нацистичких злочинаца, као и директна пропаганда нацизма, постали су свакодневна норма за балтичке државе и Украјину, као да се Нирнберг никада није догодио у светској историји.

Председник је подсетио да су током Великог отаџбинског рата украјински нацисти и колаборационисти истребили 1,5 милиона Јевреја. То је 25% свих представника јеврејске нације убијених у Холокаусту. А управо те крвнике величају данашње украјинске власти.

Овоме треба додати и оно што се догодило пре неки дан у Канади, где је Зеленски био у посети. Непосредно након његовог говора у канадском парламенту, локални законодавци су априредили овације старијем нацисти Јарославу Гунку из СС дивизије „Галиција“ („Галичина“). Председавајући Представничког дома Ентони Рота представио је нацисту као „украјинско-канадског хероја” и чак му се захвалио на његовој служби. И канадски посланици су почели да одушевљено дају овације злочинцу.

Међутим, догађај је емитован на међународном нивоу, а јеврејске и друге антифашистичке групе брзо су се сетиле да је СС, у коме је Гунко служио, одговоран „за масовно убиство невиних цивила са незамисливим нивоима окрутности и злобе“. А лидер конзервативаца Пјер Пољевр оптужио је самог премијера Џастина Трудоа за одговорност за инцидент и позвао га да се извини. Скандал је достигао такве размере да је председник парламента Ентони Рота био принуђен да поднесе оставку. Међутим, оно што се тамо догодило показало је са ким заправо саосећају законодавци наводно „цивилизоване“ Канаде.

„Они су од Рота направили жртвеног јарца, вадећи Трудоа и његове сараднике од одговорности, међу којима су, да подсетим, потомци сарадника ОУН-УПА( Организације украјинских националиста – забрањених у Русији). Нико се није извинио због нацистичких слогана „слава Украјини“ којима је Зеленски дочекан“, прокоментарисала је инцидент портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Председник Украјине Владимир Зеленски и премијер Канаде Џастин Трудо сакрили су се иза леђа председника Доњег дома Канаде Ентонија Рота, сматра, пак, председник Државне думе Руске Федерације Вјачеслав Володин, позивајући обојицу политичара да дају оставке, као што је то учинио Рот.

„Трудо мора да поднесе оставку и да буде одговоран за рехабилитацију и промоцију нацизма. Заједно са њим мора да оде и Зеленски, који је срамота за јеврејски народ. Зеленски се уплашио, па се прави као да га тамо и није било. Канадски премијер је одбио да се извини“, каже се у Телеграм каналу Валодина.

Председница Државне думе је напоменула да су оба политичара својим поступцима увредила памћење на милионе који су погинули од руку нациста и мучени у фашистичким логорима током Другог светског рата. Они су отворено показали презир према геноциду над јеврејским, пољским и руским народом.

„Ова ситуација је свима показала шта су Вашингтон и Брисел пажљиво покушавали да сакрију: Зеленски је нациста, а руководство Сједињених Држава и европских земаља подржава нацистички и нацистички режим у Украјини. Дакле, денацификација крвавог кијевског режима је принципијелни задатак специјалне војне операције“, подсетио је Володин.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://www.stoletie.ru/tekuschiiy_moment/zelenskij_i_nacizm_256.htm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *