Зависност о технологији: сваких 13 минута проверавамо телефон

  •  Истраживања показују да зависност од технологије изазива многе штетне ефекте, као што су проблеми са памћењем, потешкоће са организацијом и планирањем, потешкоће са контролом импулса, поремећај спавања, ослабљене породичне везе, недостатак самопоуздања, повећана склоност ка лажи, нарушена перцепција времена, депресију, анксиозне поремећаје и немогућност преузимања одговорности

АУТОР: Халит Јеребакан (Halit Yerebakan)

Свет се мења невероватном брзином. Најважнији фактор у овако брзим променама је технолошки развој. Наравно, таквој динамици доприноси и брзина прилагођавања човека на иновације. Међутим, интернет је алатка која, попут ножа, користи људима када се правилно користи, а слути невоље ако се користи неправилно.

Професионални и образовни живот, потреба за тренутним и брзим приступом информацијама условили су увођење технолошких алата повезаних на Интернет. Ако покушамо да израчунамо користи, можда ћемо морати да припремимо дугачку листу. Али данас ћемо говорити о штети. Количина времена проведеног испред екрана толико је порасла да је почела да постаје разлог за употребу термина „технолошка зависност“ од стране специјалиста. Зависност се, по својој најопштијој дефиницији, односи на губитак контроле над сопственим понашањем. То може бити или неспособност да се одупре било којој психоактивној супстанци, или понављање одређених радњи.

ШТА ЈЕ ЗАВИСНОСТ ОД ТЕХНОЛОГИЈЕ?

Технолошка зависност је врста импулсивног поремећаја контроле у ​​којем особа доживљава штетне ефекте технологије као резултат прекомерне употребе рачунара, интернета, видео игрица или мобилних уређаја. Технолошка зависност се може категорисати као зависност од игрица, зависност од социјалних мрежа, зависност од куповине, конзумације видео садржаја, зависност од коцкања.

Стручњаци истичу да нема велике разлике између зависности од психоактивних супстанци и зависности од технологије. Иако се друга назива зависност од понашања, обе варијанте утичу на исти део мозга.

Истраживања показују да зависност од технологије изазива многе штетне ефекте, као што су проблеми са памћењем, потешкоће са организацијом и планирањем, потешкоће са контролом импулса, поремећај спавања, ослабљене породичне везе, недостатак самопоуздања, повећана склоност ка лажи, нарушена перцепција времена, депресију, анксиозне поремећаје и немогућност преузимања одговорности.

Технолошка зависност има и физичке последице, као што су бол у леђима, синдром карпалног тунела (запаљење руке, обично десне од држања миша – прим. прев.), главобоља, суве очи, прекомерно добијање на тежини или, обрнуто, губитак тежине.

КАКО ПРЕПОЗНАТИ ЗАВИСНОСТ ОД ТЕХНОЛОГИЈЕ?

Најважнији начин да се схвати да ли особа има зависност од нечега је да погледате како се понаша, а да у близини нема нешто што изазива сумњу на зависност. Ако се, док је далеко од екрана, особа осећа анксиозност или нелагодност, паничи или постане агресивна, мислећи да је изгубила нешто веома важно, онда је можда зависна од технологије. Промене у понашању су најважнији фактор у успостављању зависности. Док многи извори зависност од технологије изражавају у смислу временског ограничења, да би се особа назвала зависником, не треба занемарити обавезно присуство екрана (на пример, сати проведени за рачунаром на послу или у школи).

ЗЕМЉА КОЈА НАЈВИШЕ ЗАВИСИ ОД ПАМЕТНИХ ТЕЛЕФОНА ЈЕ ТУРСКА

Глобално истраживање мобилних корисника, спроведено међу више од 53.000 људи у 33 земље, укључујући Турску, показало је да је Турска земља у Европи која има највише зависника од паметних телефона. Док у Европи људи проверавају телефон 48 пута дневно, у Турској је то 78 пута. А то значи да Турци дижу слушалицу сваких 13 минута. Другим речима, скоро дупло чешће него Европљани.

Према резултатима исте студије, ако у ЕУ број оних који проверавају телефон пре спавања износи 40%, онда у Турској ова цифра достиже 85%.

Друга студија је показала да 13% миленијалаца користи паметни телефон 12 сати дневно. Особа, узимајући телефон у руке, гледа у екран најмање један минут и 15 секунди. При томе, најчешће се користе апликације за размену порука, на другом месту су друштвене мреже, а на трећем информативни сајтови.

БОРБА СА ЗАВИСНОШЋУ

Главна карактеристика зависних људи је да поричу своју зависност. У светлу ових података треба пажљиво пратити наше најмилије и заштитити их од ове пошасти. Можете испробати следеће технике борбе са зависношћу од технологије.

– Покушајте да створите нове навике. Бављење спортом, чак и ако у почетку може бити тешко, биће изузетно корисно за ваше физичко и ментално здравље.

– Идите чешће напоље.

– Ограничавање интернет пакета може бити важан корак који ће вам помоћи да се зауставите.

– Уклоните апликације које одузимају много времена и не преузимајте нове.

– Не узимајте телефон за столом, а за којим седите са породицом и пријатељима.

– Не улазите у спаваћу собу са телефоном, ако је могуће, пуните га у другој просторији.

– Направите себи листу обавеза. Стицање нових навика ће много помоћи.

– Припремите недељне или дневне распореде и покушајте да их се придржавате.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://inosmi.ru/20230313/telefon-261223330.html

One thought on “ЗАВИСНОСТ ОД ПАМЕТНИХ ТЕЛЕФОНА ИЗАЗИВА ПОРЕМЕЋАЈЕ СПАВАЊА, ПРОБЛЕМЕ СА ПАМЋЕЊЕМ И ДЕПРЕСИЈУ”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *