• Амерички лекари упозоравају да се деца хронично трују школским ручковима напуњеним пестицидима и генетски модификованим састојцима.

АУТОР: Николај Иванов

„The Defender“ ово назива једним од највећих злочина у историји. У САД и низу других земаља, због адаптације корова на токсичне хемикалије, интензивира се пестицидни третман генетски модификованих усева, што доводи до повећања садржаја овог отрова у храни.

Још 2011. године више од половине деце у Сједињеним Државама имало је дијагнозу хроничних болести. Нова студија открива да једно од шесторо деце има астму, са највишим стопама међу Афроамериканцима и Хиспаноамериканцима. Екцем погађа 60 одсто беба. Свако треће дете пати од алергијских реакција, свако треће до пето има вишак килограма. И постоји невиђени пораст случајева аутизма. У 2020-2023, ова болест се толико проширила да се једном од 22 деце, на пример, у Калифорнији дијагностикује аутизам.

Организација „Мајке Америке“ су пробале доручак у 43 школе. Мајке студената биле су ужаснуте када су виделе шта је у храни којом влада храни њихову децу. Глифосат, који изазива рак и ремети рад ендокриног система, као и производи његовог распада, налазе се у више од 95 одсто доручка. Истовремено, 74 одсто узорака садржало је најмање један од 29 најопаснијих пестицида. У девет школа откривено је да доручак садржи висок ниво четири ветеринарска лека и хормона. Сви доручци су садржали тешке метале, њихов садржај је премашио максимално дозвољени ниво. Већини узорака је озбиљно недостајало хранљивих материја.

Доручак се прави од генетски модификованог кукуруза, соје, уљане репице и шећерне репе. Познато је да се генетска модификација спроводи како би усеви били отпорнији на третман пестицидима за убијање корова, као што је опасан глифосат хербицид „Раундап“. Користе га, на пример, за прскање шикара у Подмосковљу, при чеми се третирана подручја означавају одговарајућим упозорењима о опасности.

Овог лета, 87 одсто испитане деце у једном истраживању имало је повишен ниво глифосата у урину. Понекад се прска директно на усев који сазре непосредно пре жетве. Сједињене Државе и неколико других земаља и даље се уздржавају од забране ове канцерогене супстанце. Да ствар буде гора, америчка Агенција за заштиту животне средине је саопштила да Међународна агенција за истраживање рака није у праву и да глифосат не изгледа као канцероген

Упркос свему, влада игнорише захтеве Америчке академије за педијатрију да заштити децу од пољопривредних хемикалија. Повољности за произвођаче смртоносних хемикалија су изгледа важнија од деце!

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *