Од марта 2022. године и започињања Специјалне војне операције у Украјини, у Русији су регистрована 128 издајника из реда популарних певача и уметника… Овај чланак посвећен је њима

 • Како с правом примећује Виктор Мараховски, руска интелигенција је класа преводилаца. Огроман део њеног рада је да узме нешто на Западу, креативно преиспита и преведе на руски, уз минималне измене.
 • Проблем је постојао чак и у Руској империји, а у СССР-у су се, „захваљујући“ гвозденој завеси, преводиоци потпуно ослободили. На Западу су објавили нови хит – преведи га некако на руски и ево ти готов совјетски хит.
 • И научници, а још више модни популаризатори науке, овде немају имунитет.
 • Сада су, на пример, наши историчари-антрополози-астробиолози међу онима који су водили блогове и мотали се по ТВ студијима, побегли (сви заједно) у Турску и Израел.
 • Притом, то што и Турска и Израел спроводе своје „специјалне операције“ нимало им не смета. То је зато што  чињенице а нашу креативну класу не представљају ништа: њих занима само мишљење америчких власти

Ако вам се неки певач свидео са 15 или 20 година, свиђаће вам се и са 40, па чак и у пензији. Ефекат патке – што сам чуо у раној доби, то сам и заволео. У међувремену ће вас пратити песме идола младости, у њима ћете нехотице пронаћи скривена значења и римоване редове везивати за догађаје из сопственог живота.

Када неко у вашем присуству почне да грди ваше омиљене извођаче, бићете искрено љути, као да ваш саговорник вређа неког хероја, неког полубога, кога нема право да осуђује због његове подлости.

Као што знате, многе старе руске рок звезде, идоли милиона, после 24. фебруара су се отворено супротставили Русији и стали на страну САД, приморавши тако своје фанове на веома непријатан морални избор. Заиста, тешко је помирити се са отвореном издајом особе коју сте узели за узор и чије песме знате напамет.

Ипак, не треба се чудити масовној издаји у редовима наше стваралачке интелигенције. Ако трезвено погледате на ову појаву, постаје јасно да је проблем више у нама него у њима: ми не само да слушамо лошу музику, како је Закхар Меј једном тачно приметио, већ и очекујемо превише од обичних људи ван њихове уске стручне области.

 1. Посао певача, забављача или рок звезде не захтева ни мудрост ни интелигенцију. У најбољем случају, овде вам је потребан физички таленат, попут утоваривача или фудбалера: да напрежете своје тело, заузимате узнемирујуће позе и правите звукове који одузимају дах. У стандардном случају, рад певача уопште не захтева таленат: ово је пројекат продуцента који је у стању да плати свом љубимцу за висококвалитетно снимање, а затим промовише овај снимак на радио станицама.
 2. Свакодневица популарних извођача веома је слична свакодневном животу стандардних мајстора: вечити летови, пиће, журке, комуникација са доконим делом „крема друштва“. У ствари, ове две категорије су чак и помешане: многи популарни извођачи имају богате или титуларне родитеље, а многи стручњаци се окушавају као певачи. Јавност има смешну дисторзију свести: син милијардера и рок певач шмркају кокаин на истој јахти, али истовремено јавност презире сина милијардера и озбиљно схвата успутне примедбе рок певача. Ово је утолико смешније што се син милијардера често бави правим послом, па се зато много боље разуме у политику и економију него звезде ван додира са животом.
 3. Многи извођачи са годинама почуњу да се опијају. Њихови стари обожаваоци, након што су посетили нови концерт, горко уздахну: „Да, ера је прошла, „ово је погрешно“. Да појаснимо, објашњавају да „погрешно“ значи и погоршање вокалних способности и праву декомпозицију личности – као да су насумично опрали клошара и пустили га да стоји на сцени уз музику. Разумљиво је: чак и ако имате новца за добре лекаре, много година пијења не пролази без трага за ваш ум.
 4. Све тече, све се мења, не можете два пута ући у исту реку, пошто ће то бити друга вода. Ако се искрено сетите какви сте били пре 20 година, видећете да сте били потпуно друга особа. Не знам да ли сте тада били бољи или гори – овде је све индивидуално – али ваша верзија из 2002. године се много разликовала од ове данашње. То је чињеница коју су доказали истраживачи који су тестирали људе. Са годинама се не мења само наше тело, већ и наш карактер, наше навике, наше симпатије и антипатије.

Дакле, рок звезда која је под Горбачовом била спремна, по угледу на Горкојевског Данка, да запали своје срце ради људи, током протеклих година могла је да се, у међувремену, претвори у циничног седокосог пацова. Могући су и обрнути преображаји – неки стари као фино вино – али, прочитајте горе, пиће, журке, олигарси на одмору… Непогодан начин живота за духовни развој, осим наивних покушаја придруживања помодним религијама из неевропских култура.

 1. Да бисте постали популарни, пожељно је имати глумачку дрскост, бити самоуверен и самозадовољан. А кад дође слава, и сви около почну да ти сипају слатки мед у уши, самопоштовање се диже у небо. Чувена пословица: „Када си богат, паметан си, леп, имаш сјајан смисао за хумор и добро певаш“. За звезде са ауто-радија, будите сигурни, ово запажање важи у потпуности.

– Господине Косухин, ја сам са радија „Рок-Хуморок ФМ“. Шта мислите о данашњој форми наше планете?

– Она је равна. Сада ћу вам рећи како нас ови научници, натопљени избељивачем, вуку за нос.

– Хвала! А сада о најновијим политичким вестима. Шта мислите, како да реорганизујемо Рабкрин (радничко-сељачку инспекцију – прим. прев.)?

– Да, запиши…

Има, наравно, адекватних певача који схватају да нису у стању да причају о географији и социологији. Али њих је релативно мало, пошто каријера заиста гура славне извођаче низ клизав терен.

 1. Коначно, најважнија ствар. Изнад сам већ неколико пута употребио реч „журка“. Ово је кључ зверског понашања смердјакова слатког гласа које сада гледамо уживо.

Ако још нисте гледали велики совјетски филм „Ја и други“ (1971), топло препоручујем да одвојите 49 минута. Једна од теза филма је врло кратка: бројне студије показују да чак и пристојни људи са јаким интелектом, када бирају између чињеница и колектива, бирају колектив.

Сви знамо да је Земља сферна или, за бушотине да имају облик геоида. Али ако сутра сви наши пријатељи и познаници почну да говоре да је Земља равна, неће проћи много времена пре него што следимо њихов пример и своје школско знање бацимо у смеће. Можда нисте гледали филм и нисте прочитали бројне радове у којима научници то јасно доказују. Онда ћеш сад одбрусити: не, ја сам образован човек, увек ћу мислити да је Земља кугла. Међутим, чињенице су неумољиве. Већина људи није у стању да се одупре мишљењу колектива. Када колектив једногласно каже да је црно бело, наши друштвени инстинкти захтевају да се сложимо, чак и ако наш ум вришти да овде нешто није у реду.

Како с правом примећује Виктор Мараховски, руска интелигенција је класа преводилаца. Огроман део њеног рада је да узме нешто на Западу, креативно преиспита и стави на руски уз минималне измене. Проблем је постојао чак и у Руској империји, а у СССР-у су се, „захваљујући“ гвозденој завеси, преводиоци потпуно олабавили, ушли у повољно окружење. На Западу су објавили нови хит – преведи га некако на руски, а ево ти готов совјетски хит.

Наравно, све ово не значи да је руска култура споредна, а још више не значи да је професија тумача лака или лоша. То значи да наша интелигенција историјски гледа на Запад, и гледа одоздо према горе, као лакеј белом сахибу.

Дакле, креативни слој врши огроман притисак на рок звезде, писце, научнике и тако даље. Ако сви ваши пријатељи и познаници активно подржавају агенду Запада, онда ћете нехотице почети искрено да верујете да је Путин лудо чудовиште, а руски војник глупи крвожедни пљачкаш који је спреман да убија цивиле зарад коришћене веш машине.

Да, има људи који могу да се одупру притиску колектива. Али такви људи се обично не уклапају у колективе, јер чак и у детињству постају беле вране са својим глупим мишљењем. А за оне који се суштински не уклапају у колективе, мале су шансе да постану популарни певачи: извођачи, понављам, морају пре свега да буду пријатељи са онима који могу да их подигну.

Међутим, проблем није типичан само за звезде. И научници, а још више модни популаризатори науке, овде немају имунитет. Сада су, на пример, наши историчари-антрополози-астробиолози међу онима који су водили блогове и мотали се по ТВ студијима, побегли (сви заједно) у Турску и Израел. Притом, то што и Турска и Израел спроводе своје „специјалне операције“ нимало им не смета. То је зато што  чињенице а нашу креативну класу не представљају ништа: њих занима само мишљење америчких власти.

Сада је, мислим, сасвим јасно да је масовна издаја наших естрадних звезда била очекивана и природна. Добра вест је да се став државе, који је некада био изузетно благ, променио у здравијем правцу. На пример, Дмитриј Медведев је данас написао следеће у телеграму:

Често ме питају зашто су моје објаве у Телеграму тако оштре.

Одговор – мрзим их. Они су гадови и штребери. Они желе нашу смрт, Русији. И док сам жив, учинићу све да нестану.

Гадовима и штреберима, као што разумете, Дмитриј Анатољевич назива Запад – пре свега, власти САД, које већ деценијама покушавају да униште нашу земљу. А пошто Дмитриј Медведев, рећи ћу дипломатски, никако није пензионер, његова примедба се читати сасвим конкретно. Амерички сарадници у Русији имају проблема, и то озбиљних проблема. Не у виду поправних логора – већ смо преврнули ову суморну страницу историје – већ у виду екскомуникације из свих врста буџетских и около буџетских давања.

Захваљујући будалама из Вашингтона, који су започели масовни прогон Руса на својим територијама, сада коначно имамо наду да средимо Аугијеву шталу (Аугиј је био краљ Елиде и супруг Епикасте. Познат је био по свом стаду. Његово стадо је било благословљено, па је било имуно од болести, а штале су, јер се нису чистиле, биле пуне ђубрета и нечистоће прим. прев.): да цео овај пријатељски клупко „добрих Руса“ пошаљемо у заслужену пензију, али изван предела наше земље.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://inforuss.info/pochemu-rossijskie-zvyozdy-okazalis-takimi-krysami/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *