Од премијера у техничком мандату Владе Црне Горе Дритана Абазовића српски народ захтева да заустави дискриминацију и кршење равноправности употребе ћириличног писма, захтевајући да својим ауторитетом утиче „на стриктно поштовање уставних норми, посебно када је реч о дискриминацији и неравноправности најзначајнијих идентитетских питања, не само српског народа у Црној Гори”.

Само дан пре тога Абазовић је казао да више „нема кршења права српског народа, јер су они сада равноправни и њихови представници се налазе у влади и на неким значајним местима у јавним предузећима, тако да тога више нема”. Ипак, најновија истраживања потврдила су да је Срба свега 10 одсто у органима извршне власти, судства, у тужилаштвима, просвети, здравству… Премијер је превидео да је у његовој влади, парламенту, уопште у државним институцијама, ћирилично писмо „мисаона именица” иако је Уставом прописано да је равноправно с латиничним писмом, које је „окитило” све институције које се сматрају за државне, а у образовном систему спорадично је у употреби, зависно од воље наставног кадра, што не би требало да буде воља појединца, већ је то стриктна законска, уставна норма.

Абазовић је заборавио да ни у институцијама културе, њиховим комисијама, управним одборима, жиријима нема ниједног Србина, па је и у најновијим „одабирима” кадрова одстрањен скоро сваки Србин. Зато се с разлогом писци, сликари, музичари, глумци… питају како то да у протеклих 30 година нико од њих који се декларишу као Срби није добио ниједну од четири државне награде, али ни статус истакнутог ствараоца. На то питање премијер не одговара, док обесправљени и дискриминисани ствараоци верују да ће пре полетети „Дританов сателит” него што ће неко од уставних права припасти, рецимо, српском писцу.

Да посленике министарства (попут капиталних инвестиција Ервина Ибрахимовића) не забрињава кршење уставних права српског народа најбоље говори чињеница да су прећутали оцену заштитника људских права и слобода Црне Горе Синише Бјековића. Он је констатовао да је дошло до дискриминације и кршења употребе ћириличног писма у случају обележавања топонима на деоници ауто-пута Смоковац–Матешево и да се „у циљу очувања ћириличног писма, као једног од два равноправна писма, приступи изменама правилника о саобраћајној сигнализацији како би се створили услови да се називи на саобраћајним знаковима, осим на латиничном писму исписују и на ћириличном писму”.

Уместо да поштује Устав Црне Горе, Ибрахимовићево министарство „подучава” Србе и омбудсмана да је „реч о међународном путу ознаке Е65 и да се натписи на саобраћајној сигнализацији исписују на црногорском и енглеском језику те да је Правилником о саобраћајној сигнализацији предвиђено да се називи на саобраћајним ознакама исписују латиничним писмом”.

Заштитник је такође навео да је „министарство капиталних инвестиција дужно доставити извештај о преузетим мерама и радњама на извршењу дате препоруке у року од 30 дана од дана пријема мишљења”, али на то се чека већ месецима.

Председник СНС-а Момчило Вуксановић је упозорио заштитника да су „правилником о саобраћајној сигнализацији погрешно тумачене уставне одредбе, односно да правилник није усклађен са Уставом Црне Горе, који у члану 13. раздваја језик и писмо као два различита појма, те да је у првом ставу истог члана наведено да се службеним језиком сматра црногорски језик, док је у следећем ставу прописано да су ћирилично и латинично писмо равноправни”.

Он захтева од заштитника да покрене поступак за утврђивање уставности и законитости овог акта.

Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *