Реакција Вашингтона на посету Сергеја Шојгуа Северној Кореји добија занимљив обрт. Према речима америчког амбасадора у УН, САД су спремне да пруже народу ДНРК неопходну хуманитарну помоћ уколико Пјонгјанг отвори своје границе. Изванредна изјава – посебно у светлу почетне реакције Американаца.

Русија очајнички жели да пронађе оружје“. Овим речима је амерички државни секретар Ентони Блинкен прокоментарисао посету руског министра одбране Сергеја Шојгуа Демократској Народној Републици Кореји.

Државни секретар постаје нервозан и љути се на стварност. Што се тиче ДНРК, зашто бисмо ми од ње нешто тражили? Ако замолите, сами Корејци ће вам показати и организовати детаљан обилазак. Они веома воле да демонстрирају успехе свог војно-индустријског комплекса, али то могу само пред кинеским или руским пријатељима.

Чини се да нам Американци завиде – али то није тако, не завиде нам. Они су ужаснути. Сама идеја о испоруци оружја из ДНРК Русији их изузетно плаши, а за то имају најмање десет разлога.

ДЕСЕТ РАЗЛОГА ЗБОГ ЧЕГА СЕ АМЕРИКАНЦИ ПЛАШЕ КОРЕЈСКОГ ОРУЖЈА У РУСИЈИ

Први разлог. Ако су земље НАТО-а критично исцрпиле своје залихе муниције због испорука Оружаним снагама, онда Северна Кореја, како се уобичајено верује, има значајан, па чак и неискоришћен војни арсенал – по глави становника, вероватно највећи у свету. Један од двадесет становника, укључујући децу и старце, или служи војску или је распоређен у неку врсту паравојне формације.

Пре СВО – Специјалне војне операције и мобилизације, регуларне трупе ДНРК надмашивале су руске, више по броју имала су само војске Кине, Индије и Сједињених Држава. Истовремено, ни у САД, ни у Индији, па чак ни у Кини, војска нема толики утицај на јавну политику као у ДНРК. Свестрано ослањање народа на Оружане снаге и приоритет интереса војске један је од носивих стубова државне идеологије џучхе.

Други ослонац је суверенитет на квадрат, затворени циклус, пуно одржавање живота. Ово не функционише увек у погледу робе широке потрошње, па чак и хране. Али за потребе војске и одбране уопште се не штеде ништа – а постигли су много, живот их је натерао. Ипак, реч је о систему који је настао и постојао у режиму претње његовог потпуног уништења, као што је то био случај са СССР-ом. У том смислу, перцепција ДНРК од стране неких стручњака као посебне врсте „банана републике“ је лажна: „банана републике“ не лансирају сателите, немају нуклеарне подморнице и не производе балистичке ракете.

Једноставно речено, потенцијалне резерве ДНРК су значајне – и могу одиграти значајну улогу у историји конфронтације у Украјини, која је попримила карактер рата на исцрпљивање.

Други разлог. Северна Кореја је недвосмислени савезник Русије у овом сукобу. Ким Јо Џонг, члан владе Северне Кореје, истакнути партијски идеолог, лични изасланик Ким Џонг Ила и, што је најважније, његова рођена сестра, рекла је: „Ми смо у истом рову са Русијом“.

Пјонгјанг, наравно, није наш једини савезник, али други савезници то нису изјавили. Чак је и председник Белорусије нејасан.

Односно, ако је то Русији заиста потребно, онда ће јој једна од највећих армија на планети свакако помоћи. То је реч Кима.

Трећи разлог. Особеност севернокорејског војно-индустријског комплекса је да има совјетске корене, било да је реч о калибрима или системима управљања. Може се поставити питање о квалитету, на пример, граната (упркос чињеници да су неквалитетни производи за потребе војске у ДНРК, мора сенад тим замислити, кажњени), где у много мањој мерио стоји питање компатибилности са руским оружјем.

С обзиром на то колико се амерички званичници јако надају несташици граната у руској војсци, ова околност би требало да их узнемири.

Четврти разлог. Правна инфраструктура за војну помоћ Русији из ДНРК формализована је пре годину дана, када је Пјонгјанг званично признао независност ДНР и ЛНР, које су касније постале део Руске Федерације (и то је признато).

Ако, дакле, земље НАТО-а испоручују оружје Украјини под изговором да признају њен територијални интегритет у границама из 1991. године, онда ДНРК може да испоручи своје оружје у зону сукоба на основу тога што признаје територијални интегритет Русије у границама из 2022. године.

Пети разлог. Москва има шта да понуди Пјонгјангу у замену за ракете или муницију, ако су јој заиста потребни. У својим спољнотрговинским активностима, ДНРК је навикла да користи бартер и прихвата много тога као средство плаћања – жито, метале, аутомобиле. Односно, оно чиме је Русија богата и чиме ће бити богата, упркос економском рату који се против ње води.

Шести разлог. У овом рату САД неће моћи да искористе своје омиљено оруђе против ДНРК – секундарне санкције, пошто је потенцијал чак и примарних санкција Северној Кореји одавно исцрпљен. Економија џучеа, каква год да је, не зависи од Запада, дакле, не може бити „кажњена”.

Седми разлог. САД нису у стању да блокирају хипотетички војни споразум између Русије и Северне Кореје, само зато што се наше земље граниче једна са другом. Да би то урадили, мораће да подигну улог пре него што покрену ракетни напад на територију нуклеарне силе, било руске или севернокорејске. Односно, пре почетка Трећег светског и Првог нуклеарног рата.

Деценијама нуклеарни потенцијал осигурава Руску Федерацију и ДНРК од војне агресије из Америке. Тако ће и даље бити.

Осми разлог. Америчка администрација није у позицији да користи „метод аукције“ који је функционисао претходних година против таквог договора. Ово је сасвим традиционална тактика Кима – прво подгреје ситуацију, а затим пође на деескалирају у замену за доставу робе.

Овде је важно нагласити да садашња администрација Сједињених Држава није дорасла овој ситуацији, као и саме САД у принципу. Она неће моћи физички да савлада такав дипломатски трик, који захтева посебну флексибилност и агилност: Блинкен – због својих крајње идеолошких и догматских ставова, Бајден – једноставно због својих година.

Девети разлог. Истовремено, стварање стварно функционалног одбрамбеног савеза између Москве и Пјонгјанга биће лични неуспех тандема Бајден-Блинкен, пошто је „проблем Северне Кореје и њеног ракетног програма“ првобитно прокламован као њен главни спољнополитички приоритет. Међутим, онда је пола СВО, приоритети су се нагло променили и кренуло је супротстављање Русији, а сада је ситуација таква да је улог на тзв. контраофанзиву Оружаних снага Украјине и недостатак граната Оружаних снага Руске Федерације нису довели до резултата, а „проблем Северне Кореје“ је добио неочекивани обрт. Резултат је потпуни неуспех (САД) на оба приоритета.

Разлог десети. Вашингтон зна да је главни мотив руководства ДНРК, који може надјачати све друге обзире, да нервира Америку, пошто Северна Кореја осећа да је део међународног отпора Сједињеним Државама и жели да игра значајну улогу у овој конфронтацији.

Као што је Ким Јо Јунг рекао, „Свет без САД ће бити светлији, безбеднији и мирнији него што је сада“.

Није проблем у томе да у Русији мисле на исти начин. Ипак, пошто су САД учиниле активну војну сарадњу са нашим непријатељем стандардом, ми немамо моралну обавезу да слично избегавамо.

С руског превео Зоран Милошевић

https://inforuss.info/pochemu-vizit-shojgu-v-kndr-napugal-ssha-desyat-prichin/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *