Артемовска машина за млевење месо фраза је све чешће присутна чак и у украјинској штампи како би се описали шта се дешава у близини града Артемовск (сада Бахмут) у Донбасу. Украјина ту губи стотине војника дневно. Зашто су битке за овај град на крају од стратешког значаја?

АУТОР: Евгениј Крутиков

Недавно су војни стручњаци подређени Кијеву почели да уверавају да су крваве битке за Артемовск које се тренутно воде бесмислене за Русију. Са њихове тачке гледишта, чак ће се и окупација овог града показати само као тактички успех Москве, који неће утицати на ток специјалне операције у целини. На пример, Москва се фокусирала на секундарни правац и тамо троши превише ресурса.

Међутим, ако је Артемовск толико неважан, зашто онда Оружане снаге Украјине стављају невероватнуну количину људства и опреме у његову одбрану? Дневни губици Оружаних снага Украјине на овом правцу процењују се на 300-400 људи (према западним подацима) и то на веома малом делу фронта и то током два месеца – што је катастрофа са далекосежним последицама. Није без разлога да се реч „машина за млевење месо” тако често користи у медијима, а ради описа шта се тамо дешава. Па зашто нам је уопште потребан овај Артемовск?

У ствари, ово није само тачка на мапи, већ једно од највећих транспортних чворишта у Донбасу, а од оних које су остале под контролом Оружаних снага Украјине – последње тако чвориште. Кроз Артемовск су донедавно пролазили сви путеви снабдевања Оружаних снага Украјине у правцу Доњецка. Овде не функционишу везе са насељем Часов Јар, пошто ово место не пружа могућност снабдевања украјинских јединица јужније, у правцу Доњецка, пошто је пут од Артемовска и Часова Јара ка југу већ заузет.

Јасно је да је део железничке инфраструктуре уништен, али није велики проблем обновити је. Из Артемовска можете лако доћи до Славјанска, Северска, Лисичанска, Попасне, Светлогорска, Горловке и Константиновке. Једноставно речено, ако од њега нацртате стрелице на мапи, онда се офанзива из Артемовска може извести на Славјанск, Краматорск, Светлогорск и Северск (преко Соледара, који би такође требало да прочисте руске трупе у блиској будућности).

Осим тога, губитком Артемовска, Оружане снаге Украјине ће изгубити прилику за контранапад на правцу Лисичанск и ка Сватову. Чак ће и Изјум висити о концу, а руска војска ће добити ново упориште за наступање на Краматорску.

Од политичких плусева ту је постепени излазак на границу ДНР, тј. постаје опипљив. Такође, Горловка је гранатирана из области Артемовска. То ће омогућити уклањање те претње за Горловку.

Још једна нијанса. Чувене одбрамбене линије (вишекилометарски ровови – „мравињаци“), које су Оружане снаге Украјине изградиле за осам година по свим правилима војног утврђења, углавном су уништене. Оружане снаге Украјине повукле су се на линију одбране у правој линији од југа ка северу Артемовск-Соледар-Северск, а после губитка Северодоњецка и Лисичанска. Била је то нова линија одбране која је изгледала врло стабилна када се погледа штапска карта. Даље на западу нема већих линија одбране, осим Краматорско-Славјанског утврђеног подручја. Њихова изградња зими је проблематична. У теорији, то би се могло урадити ако би се Оружане снаге Украјине једноставно повукле из Артемовска у Славјанск и тамо укопале.

У ствари, радили су то све време. Предали су Лисичанск и повукли се у Артемовск. Али сада се Артемивск претворио у кључну одбрамбену позицију на Доњецком правцу за Оружане снаге Украјине, а напуштање сада значи уништавање фронта без могућности да се стабилизује 50-70 километара назад, односно чак даље.

Можете пронаћи непотврђене извештаје да је начелник Генералштаба Украјине Залужни наводно предложио Зеленском да напусти одбрамбену линију Артемовск-Соледар-Северск на лето, по угледу на Лисичанск. То би Украјини дало прилику да задржи способно нумерисане бригаде за одбрану агломерације Краматорск-Словејанск.

Негативан аспект таквог маневра био би губитак способности да се ефикасно снабдева читава Доњецка група, што би после неког времена довело до губитка Авдијевке, Маринке и Вуледара. А ово је већ домино принцип. А већ смо рекли да сада у Доњецком правцу заузимање било ког насеља (чак и села са речитим именом Трехизбенка) може бити од стратешког значаја.

Сада су Оружане снаге Украјине концентрисале 53. и 54. бригаду у Артемовску, а северно од њега – 30. бригаду и 10. бригаду. Такође, 57. моторизована пешадијска бригада је распоређена код Артемовска, 71. ловачка бригада је пребачена са правца Сватовског и 81. одвојена ваздушнодесантна бригада са правца Краснолиманског, као и батаљон 65. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине, који се претходно спремао за контраофанзиву у Запорожју.

Другим речима, битке за Артемовск нису биле мавер скретања пажње руских трупа, већ супротно: Оружане снаге Украјине биле су принуђене да журно уклоне успешне јединице из других праваца и баце их у „бахмутску машину за млевење меса“. Престали су покушаји напада на Краснолиманском и Сватовском правцу. А идеја о организовању офанзиве у региону Запорожја је заборављена.

Потпуна листа јединица Оружаних снага Украјине које су тренутно ангажоване у близини Артемовска је много шира. Поред наведених, ту су 24. и 62. бригада, 3. одвојена тенковска „Гвоздена“ бригада, 93. бригада „Хладни јар“, 109., 112., 125. (Лавов) и 241. (Кијев) бригада Територијалне одбране. Плус одвојени делови артиљерије стратешке резерве Генералштаба Оружаних снага Украјине. А против свега овога, са руске стране, делују само Приватна војна компанија „Вагнер“ и одвојене јединице 1. армијског корпуса ДНР.

Истовремено, значајан део западних и украјинских експерата наставља да понавља чудну мантру о „млављењу руских трупа“ од стране Украјине у области Артемовска. У стварности се дешава управо супротно. Оружане снаге Украјине су већ два пута само у новембру биле принуђене да због великих губитака повуку јединице 53. и 54. бригаде из Артемовска у Часов Јар и Краматорск ради попуњавања. Овде није поента чак ни у томе да нови таласи мобилисаних у Украјини нису борбено спремни као ветерани бројних споменутих бригада. Главно је да људство ових бригада нестаје.

Оружане снаге Украјине су до 2022. године тврдоглаво покушавале да пређу на структуру батаљонских група коју су наметнули инструктори НАТО-а. То је функционисало током „чудног рата“ 2016-2021, који се свео на окупацију од стране украјинских оружаних снага појединих делова такозване сиве зоне. За то су усмерени НАТО батаљони.

Сада се испоставило да НАТО батаљони не могу самостално да функционишу, потребна им је подршка артиљерије и оклопних возила. А артиљерија и оклопна возила су повучена из састава нумерисаних бригада Оружаних снага Украјине и претворена у нешто попут оперативне резерве, а то, пак, захтева друге, напредније методе координације између јединица, јер сва артиљерија и оклопна возила која су завршила у Оружаним снагама Украјине повучена су у посебне јединице .

Руска војска је у последњих неколико месеци на Доњецком правцу реорганизована у ојачане батаљоне, који већ имају и бригадну артиљерију и оклопне јединице. Као резултат тога, сада им није потребна додатна координација, штавише, обучени новомобилисани људи лако се сналазе таквим батаљонима.

Као резултат тога, испоставља се да су се Оружане снаге Украјине увукле у самоуништавајуће битке дуж линије Артемовск-Соледар-Северск, настављајући тамо да убацују невероватне количине људи и технике.

Разлози су очигледни: даље на западу нема припремљених одбрамбених линија, осим Славјанска и Краматорска. Губитак Артемовска у садашњим условима повлачи за собом уништење фронта дуж целог Доњецког правца. Из овога се више не може изаћи без логистичких губитака, други сектори фронта ће крварити, а политичке користи од овога, најблаже речено, нису видљиве.

У том контексту постављају се питања зашто је битка за Артемовск уопште потребна. Локална операција (како се види на карти) постепено се претворила у стратешку. Штавише, више нема сумње да ће Артемовск и Соледар бити очишћени у неком догледном времену, што ће обесмислити све планове Оружаних снага Украјине да „крварећи“ држе произвољно изграђену линију одбране. Да, преживели ће отићи у Краматорск и Славјанск, али ће конфигурација фронта и политичка ситуација бити потпуно другачија. И то не у корист Оружаних снага Украјине.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://vz.ru/society/2022/12/13/1190879.html

One thought on “Зашто је „Артемовска машина за млевење меса“ од стратешког значаја”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *