• Од почетка украјинског сукоба, Израел је заузео изразито неутралну позицију. Премијер Бенет је отпутовао у Москву, телефонирао је у Кијев, покушавајући да игра улогу посредника. Међутим, ова мисија је пропала.
  • Сада је јеврејска држава наводно спремна да почне да снабдева Кијев оружјем, међутим, за сада само одбрамбеним.
  • Да ли је, дакле, Израел спреман да жртвује односе са Русијом?

 АУТОРИ: Дарја Волкова, Михаил Мошкин и Рафаел Фахрутдинов

Политичари у Израелу су годинама игнорисали проблеме неонацизма у Украјини, рекла је портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова у среду, говорећи на ТВ каналу Русија-24. Министар спољних послова Сергеј Лавров скренуо је пажњу на вишегодишње игнорисање ситуације са порастом неонацистичке идеологије у Украјини од стране државе Израел, додала је Захарова.

„Можете колико желите да причате и износите фразе. Међутим, зашто се са истим жаром не обратите пажњу на нацистичку литературу која кружи и дистрибуира се међу националистичким батаљонима? Зашто не обратите пажњу на симболе „Азова“? Зашто не видеите тетоваже у облику свастике и других фашистичких и нацистичких симбола, који су постали уобичајени у националистичким батаљонима? – реторички се пита представник Министарства спољних послова. „Зашто израелски политичари нису имали алергију на ово дуги низ година, и зашто им то нису замерили?

Захарова је такође рекла да се „у Украјини плаћеници из јеврејске државе заправо боре раме уз раме са борцима „Азова“. Захарова је рекла да је мало вероватно да ће то хтети да чују „исти политичари у Израелу који су сада надували информативну кампању“. Она је додала да у Израелу тога не могу бити несвесни. „Видела сам видео материајле, фактографију, материјале“, рекла је Захарова, а пренео је радио „Спутњик“.

Како подсећа ТАСС, Лавров је у недељу, у емисији италијанског ТВ канала „Рете-4“, изнео главне ставове Москве у вези са дешавањима у Украјини. Лавров је говорио о нацификацији Украјине – на пример, заробљени борци и  батаљона „Азов“ и „Ајдар“ (забрањени у Русији –примедба Редакције „ВЗГЛЯД“ ) и друге јединице носе „симбол и тетоваже кукастог крста, нацистичких батаљона“. Министар је рекао да је Зеленски „изнео аргумент: какав нацизам може бити код нас, ако је он Јеврејин“. Лавров је приметио да „можда греши“, али и Хитлер је имао јеврејску крв.

Пасош Адолфа Хитлера, издат у Бечу 1941. године. Показује да је био Јевреј. Пасош је први пут објављен 8. фебруара 2002. у Лондону. На насловној страни пасоша је печат који потврђује да је Хитлер Јевреј. Пасош садржи Хитлерову фотографију, као и његов потпис и печат за визу који му омогућава да се настани у Палестини. [Многи покушавају да прикажу пасош као лажан.] На изводу из матичне књиге рођених Алојза Хитлера (Адолфовог оца), његова мајка Марија Шиклгрубер је оставила име његовог оца празно, тако да се дуго сматрао ванбрачним. Марија на ову тему, никада није говорилаа ни са ким. Постоје докази да је Алојза Марија родила са неким из куће Ротшилда. (ИЗВОР: https://inforuss.info/v-pomoshh-lavrovu-adolf-gitler-po-pasportu-dejstvitelno-evrej/)

После тога је израелски министар спољних послова Јаир Лапид захтевао да се руска влада извини целом јеврејском народу због Лавровљевих речи. А руски амбасадор је чак био позван у Лапидово одељење на „разговор да објасни“.

Андреј Кортунов, генерални директор Руског савета за међународне послове, сматра да се реторика Израела заиста мења, али су се Лавровљеве примедбе испоставиле више као изговор него разлог.

„У Израелу постоје две прилично утицајне дијаспоре – руска и украјинска, тако да би се чинило неисплативим да било који лидер земље заузме било какав јасан став у сукобу. И позиција самог премијера Нафталија Бенета је деликатна. Принуђен је да балансира између различитих центара утицаја. Али цела украјинска дијаспора у потпуности и потпуно подржава своју земљу, али међу руском заједницом има много оних који критикују специјалну операцију. Дакле, генерално, јавно мњење у јеврејској држави све више нагиње Кијеву“, објаснио је Кортунов. Истовремено, јавно мњење углавном не верује да су неонацисти у Украјини права политичка снага, додао је он. Извештаји западне штампе, али и западних политичара и невладиних организација о наводним злочинима Оружаних снага Русије током специјалне операције, у великој мери су утицали на јавно мњење Израела, додаје Кортунов.

„Што се тиче Бенета лично, његови покушаји да постане преговарач између Москве и Кијева завршили су неуспехом и сада је морао да заузме неку врсту става. Интервју Лаврова је дошао, да тако кажем, „на време“. Можда, под другим околностима, Израел не би тако болно реаговао на речи нашег министра, али овде је настао кумулативни ефекат“, нагласио је аналитичар. Међутим, по његовом мишљењу, проблеми Израела у односима са Ираном и Сиријом неће дозволити Јерусалиму да се потпуно посвађа са Москвом – то би било супротно интересима јеврејске државе.

У суштини, антируски талас је сада подигао израелски министар спољних послова Јаир Лапид, новинар по професији, неодговорна особа“, додаје политички аналитичар Јевгениј Сатановски. – Лапид се, по свему судећи, нада да ће ускоро постати премијер, зато се тако и понаша. Очекује се да владајућа коалиција неће преживети лето, а потом ће се упразнити место шефа владе. У овом кључном тренутку, Лапиду ће заиста бити потребни Американци, тачније помоћ америчких спонзора.

Како каже Сатановски, „садашња генерација израелских политичара је углавном оријентисана на Америку, гледајући јој у уста. А Америка је већ рекла да је ‘Украјина кул’, да се она, кажу, ‘бори са Русијом за слободу’ и демократију“. „Што се тиче израелске штампе, она је сада проукрајинска, а јасно је и зашто. Купиле су га такве личности као што су милијардери Невзлин, Коломојски и слични“, додаје експерт.

Вреди напоменути да је у уторак – два дана након полемике између Лаврова и Лапида – израелски лист „Хаарец“ објавио да власти јеврејске државе разговарају о повећању помоћи Украјини, укључујући и испоруке оружја. Истина, у публикацији се наводи да ће подршка бити у суштини „више декларативна и да неће укључивати значајну количину терета, делом зато што САД и европске земље већ снабдевају Украјини више него што је Израел способан“. Такође, „постоји консензус међу релевантним израелским званичницима да, барем у овој фази, украјинска војска неће добити противваздушне системе, савремено наоружање и офанзивно оружје“.

Уместо тога, за сада се ради о испоруци „одбрамбених система који ће штитити трупе на терену, лична борбена опрема и система упозорења који би могли да буду послати, што не би изазивало кризу са Русијом“, тврди „Хаарец“.

Амерички портал „Аксиос“ је у среду увече пренео и да Јерусалим разматра могућност проширења војне помоћи Кијеву, а на захтев САД. Према његовим речима, овај захтев је упућен прошле недеље из Белог дома – после састанка америчког саветника за националну безбедност Џејка Саливана са шефом израелског Савета за националну безбедност Ејалом Хулатом, као и током преговора одбрамбених ресора две земље.

Неименовани израелски званичник рекао је да ће његова влада вероватно повећати војну помоћ Кијеву. Према „Акиос-у“, Кијев жели да искористи неколико већ постојећих извозних дозвола које је раније издало израелско Министарство одбране за добијање комуникационих и одбрамбених система против дронова. Како подсећа публикација, Јерусалим је одбијао захтеве Кијева за набавку напредног наоружања.

Израелски политичари у овом случају више говоре о својим жељама него о стварним плановима, сматра бивши шеф израелске обавештајне службе „Натив“, политиколог Јаков Кедми. „До сада могу да испоручују само шлемове за хитне службе. Конкретне врсте наоружања на озбиљном нивоу још нису именоване“, објаснио је он у интервјуу за лист „ВЗГЉАД“. „Да, и Израел нема такво оружје које би могло бити потребно украјинској војсци. То је очигледно на основу разноврсности наоружања и опреме која се Украјини испоручује из Сједињених Држава и западних земаља“, рекао је извор.

Експерт је такође сугерисао да „израелске власти нису очекивале оштру реакцију Русије на изјаве Јаира Лапида, пошто су његове изјаве више усмерене на публику унутар земље него Москви”. „Чак и они који су знали за масовну умешаност Украјинаца у ратне злочине над Јеврејима током Другог светског рата изгледа да су сада потпуно заборавили на то. То је резултат тоталног испирања мозга западне пропаганде“, закључио је саговорник.

Ипак, треба напоменути да су израелске власти последњих година редовно осуђивале манифестације неонацизма у Украјини. Још у јануару, израелске дипломате су оштро критиковале марш организован у Кијеву у част рођендана Стјепана Бандере. „Глорификација оних који су подржавали нацистичку идеологију скрнави сећање на жртве холокауста у Украјини“, саопштила је тада израелска амбасада у Кијеву. Амбасада је такође захтевала истрагу о антисемитским манифестацијама током марша.

Министарство спољних послова јеврејске државе више пута је Кијеву слало протестне ноте због величања историјских личности као што су Бандера и Шухевич. „Назвати херојима људе који су током Другог светског рата учествовали у истребљењу Јевреја? Нама је то веома тешко да разумемо“, рекао је прошле јесени Александар Бен Зви, израелски амбасадор у Москви у интервјуу листу „ВЗГЉАД“.

Бен Цви је већ након почетка сукоба у Украјини рекао за ТАСС да Израел никада неће одустати од прославе 9. маја, као што је то учињено у низу земаља. „Ово је за нас званични празник, одређен законом“, нагласио је дипломата. Према његовим речима, у Израелу живи много ветерана, који чекају и славе овај дан. „Ово је веома емотиван дан за њих. Празник 9. мај се увек славио у Израелу и увек ће се славити“, уверавао је Бен Цви.

Бивши израелски конзул у Москви, политиколог Алекс Векслер, у коментару за лист „ВЗГЉАД“ критиковао је Лавровљеве речи о могућим Хитлеровим јеврејским коренима. Експерт је истовремено потврдио да Јевреји чувају сећање на злочине украјинских нациста током Другог светског рата. „Ако би Украјина напала Русију, ја бих свакако подржао Москву. Али сада у Израелу верују да руске трупе гранатирају украјинске цивиле, што је неприхватљиво и ни на који начин не може да изазове подршку“, рекао је Векслер.

Пре неколико година званични став Израела о украјинском национализму био је недвосмислен. Упечатљив је и разоткривајући говор израелског председника Рувена Ривлина у Врховној ради 2016. године, где је подсетио да су украјински националисти били саучесници у злочинима над Јеврејима током Другог светског рата.

„Око 1,5 милиона Јевреја је убијено на територији савремене Украјине током Другог светског рата у Бабјем Јару и многим другим местима… Многи саучесници у злочину били су Украјинци. А међу њима су се истицали борци ОУН* (ОУН – УПА*, – примедба листа „ВЗГЉАД“), који су се ругали Јеврејима, убијали их, у многим случајевима предавали Немцима…“, приметио је Ривлин.

Према речима израелског публицисте Авигдора Ескина, данас су израелски политичари, уз неке изузетке, на истим позицијама. Међутим, према речима саговорника, део Лавровљевих изјава о Хитлеровим наводним јеврејским коренима разбеснео је Израелце. „Не разумем ово. Израел је једина држава која је у савезничким односима са Сједињеним Државама, али је истовремено одбила да уведе санкције Русији и не испоручује убојито оружје Украјини“, додао је Ескин.

„Најближи партнер Русије и активни посредник у мировним преговорима, Турска, снабдева Украјину Бајрактарима, који делују против Оружаних снага Русије. Израел не ради ништа слично. Зашто сада изазивати је питање за руску страну“.

ШТА БУКОМ ИЗРАЕЛ ЖЕЛИ ДА САКРИЈЕ: Поред канцелара Рајха Адолфа Хитлера који је био Јеврејин или полујевреј такви су били и: И рајхсминистра Рудолф Хесе,  рајхсмаршал Херман Геринг, чије су све три жене биле „чистокрвне” Јевреје. И савезни председник Нацистичке партије Грегор Штрасер је био Јевреј. Шеф СС Рајнхард Хајдрих, др Јозеф Гебелс, Алфред Розенберг, Ханс Франк, Хајнрих Химлер, рајхсминистар фон Рибентроп, фон Кедел, Јордан и Вилхелм Хуебе, Ерих фон дем Бах-Зелински, Адолф Ајхман су такође били Јевреји. Ова листа се наставља и наставља… (ИЗВОР: https://inforuss.info/v-pomoshh-lavrovu-adolf-gitler-po-pasportu-dejstvitelno-evrej/)

Ипак, Израел је доследан у својим акцијама. Стога, када Бандера буде величан у Украјини, Израел ће се томе увек супротставити. Али, супротставиће се и изјавама руског министарства спољних послова о наводној јеврејској крви Хитлера, јер наши политичари то  неће да поднесу“, прецизирао је публициста.

„С тим у вези, претпостављам да би у блиској будућности могао да дође до разговора између руског председника Владимира Путина и нашег премијера Нафталија Бенета, где ће лидери две земље све решити“, предвидео је Ескин.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://vz.ru/world/2022/5/5/1156965.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *