• Самоувереност коју албански премијер Еди Рама има када каже да би Приштина поразила Београд за преговарачком столом он црпи из чињенице да иза њих стоји моћни Запад као што је кроз историју иза сваког албанског успеха стајала нека моћна сила, тврде саговорници Спутњика.

АУТОР:Бранкица Ристић

Албански премијер Еди Рама рекао је да „Косово мора да наметне Србији признање за преговарачким столом“ при чему није изнео ниједну чињеницу на основу чега је сигуран да Приштина то може да уради.

Притисак на Србију једини адут

Саговорници Спутњика, др Александар Лукић са Института за политичке студије и историчар са Универзитета из Косовке Митровице професор Лука Јовановић, сагласни су да једини аргумент на који Рама рачуна да Приштина може овако нешто да постигне јесте – притисак, и то не притисак од стране Приштине, како кажу, већ од стране њихових западних ментора.
Јовановић сматра да ова изјава указује на део ширег албанског плана то јест албанске политике која се већ деценијама спроводи а односи се на политику угрожавања суверенитета одавно независних и самосталних држава међу којима је и Србија.

„Немојмо заборавити да је њихов дугорочни план прављење такозване велике Албаније која задире не само у наше границе већ и у границе Црне Горе, Северне Македоније и Грчке. Ако боље погледамо на делу је управо њихова добро координирана акција свих представника албанских мањина у тим земљама која води ка заједничком циљу“, каже Јовановић.

Борба међу албанским лидерима

Једина мана у тој, како је рекао, политичкој албанској породици јесте та што се не зна ко од свих њихових лидера има примат, па тако често можемо да чујемо опречне изјаве управо Раме и Аљбина Куртија.
„Често се чују дисонантни тонови између приштинских и албанских политичара јер Рама себе сматра вођом свих Албанца не само на Балкану већ и шире. Зато треба бити опрезан при оваквим изјавама јер иако на први поглед делују као бенигне иза њих се увек нешто крупно крије. Посебно ако се зна колику подршку имају међу својим међународним партнерима,“ каже Јовановић.
Лукић на то додаје да једину „утеху“ када је Рама у питању, ако је то уопште утеха, можемо да видимо у томе да он није присталица терора над Србима, бар се тако приказује, али такође сматра да Рама говори оно што Запад мисли.

„Прича да Србија може да се победи за преговарачким столом је мантра оних који би да преговарају са Србијом, али би такође да преко утицаја Запада испослују старање некакве независне државе на КиМ. Зато сада помињу и то да Охридски споразум уђе у Преговарачко поглавље 35 што се сад испоставља као захтев нама да без признања Косова нема ни уласка у ЕУ“, подсећа Лукић.

Рама говори у име Запада

Према речима Лукића, Рамина самоувереност ослоњена је на чињеницу да ће Запад успети у намери да Србију натера да призна Косово.
Лука Јовановић подсећа да историја говори да су се Албанци увек ослањали на друге како би дошли до неког свог циља:
„Албанци су се увек ослањали на неку од великих сила, као што је то била Аустроугарска, па Италија, па фашистичка Немачка, чак у неким тренуцима и комунистичка Кина, а данас су то Америка и земље Квинте тако да све то треба посматрати у ширем историјском контексту“.
Рама је, говорећи о дешавањима на северу Косова, рекао да је Албанија заузела исправан став, а да ће Приштина морати да наметне Србији признање Косова за преговарачким столом.
ИЗВОР: https://sputnikportal.rs/20231208/zasto-albanija-misli-da-moze-da-slomi-srbiju-1164807756.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *